Šiaurės Korėjos režimą suminkštino ašaros

Šiaurės Korėja apsigalvojo – nusprendė nebausti dvylikos padavėjų, kurios, kaip teigiama, klasta buvo išvežtos dirbti į kitą šalį. Anksčiau moterims galėjo grėsti kalėjimas už valstybės išdavimą.

Šiaurės Korėja reikalauja sugrąžinti neva klasta į Seulą išvežtas moteris.<br>AP nuotr.
Šiaurės Korėja reikalauja sugrąžinti neva klasta į Seulą išvežtas moteris.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 26, 2017, 5:07 PM

Balandžio pradžioje Pietų Korėjos valdžios institucijos pranešė, kad 12 padavėjų ir jų vadybininkas atvyko dirbti šalies restorane ir paliko gimtąją Šiaurės Korėją dėl nepakeliamų gyvenimo sąlygų.

Nuo tada Šiaurės Korėja nuolat siunčia įspėjamuosius raštus kaimyninei valstybei su raginimais sugrąžinti į gimtinę restorano darbuotojus.

Nors Seulas tikina, kad į Pietų Korėją darbuotojai atvyko savo noru, Pchenjanas kaltina savo kaimynus pagrobus padavėjas iš Kinijoje esančio restorano.

Antradienį Šiaurės Korėjos valdžia pristatė šių moterų tėvus Pchenjano bei tarptautinei žiniasklaidai ir tikino, kad padavėjos buvo apgautos.

Esą joms buvo žadėta, kad dirbti vyks į Malaiziją.

Šiaurės Korėjos poziciją patvirtina ir viena į Pietų Korėją išvykusių padavėjų.

„Kovo viduryje vadybininkas mus sukvietė ir pranešė, jog restoranas persikelia kažkur į Pietryčių Aziją“, – netramdydama ašarų kalbėjo Choe Rye Yong.

Taip kalbėjo ir jos kolegės. Jos teigė, kad merginų darbo vieta turėjo būti restoranas Malaizijoje. Bent jau taip žadėjo jų vadybininkas.

Padavėja Choe Rye Yong teigė, kad moterys, lipdamos į autobusą, kuris turėjo išvykti į Malaiziją, pastebėjo šalia savo vadybininko dar vieną vyrą.

„Tai buvo žmogus iš Pietų Korėjos nacionalinės žvalgybos. Iškart apie tai įspėjau kitas merginas“, – sakė Choe Rye Yong.

Choe Rye Yong teigė tik tada suvokusi, kas išties vyksta. Pasak jos, restorano vadybininkas kartu su Pietų Korėjos verslininku veikė šios šalies užsakymu.

Bet Pietų Korėja tokius kaltinimus griežtai neigė ir tikino, kad merginos į šalį atvyko savo noru. Esą jos pačios nutarė pabėgti nuo griežto Šiaurės Korėjos režimo, o Pietų Korėja sutiko moteris priimti „jų pasigailėdama“.

Iš pradžių padavėjoms gimtosios šalies valdžia grasino mirties bausme – Šiaurės Korėjoje jos galėjo būti nubaustos už šalies išdavimą.

Tačiau moterys verkė ir tikino esančios nekaltos, nes į Pietų Korėją esą pateko apgaule.

„Mes niekada taip nepasielgtume. Niekada negalėtume palikti savo tėvų, šalies ir lyderio Kim Jong-uno. Nė viena iš mūsų negalėtų to padaryti. Galvoju apie savo koleges, kurios buvo klasta ten išvežtos. Dabar jos išgyvena nepakeliamus sunkumus, ir tai drasko man širdį“, – tikino viena padavėjų Han Yun Hui.

Šiaurės Korėjai jos gyventojų darbas kitose šalyse atneša didžiules užsienio valiutos įplaukas. Skaičiuojama, kad taip per metus į šalį patenka nuo 200 iki 300 milijonų dolerių.

Kasmet dirbti į kitas šalis išsiunčiama maždaug 50 tūkst. žmonių. Dažniausios darbo vietos – Kinija ir Rusija.

Į Pietų Korėją patekusios moterys taip pat turėjo dirbti užsienyje, kad į savo šalį atvežtų uždarbį užsienio valiuta. Visos jos kruopščiai atrinktos – kilusios iš gerų šeimų, patikimos ir laikomos ištikimomis vietos valdžiai. (AP, CNN, „ABC News“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.