Italijoje maisto vagišiai įstatymų nepažeidžia

Italija parodė gailestingumą alkaniems varguoliams. Šalies Aukščiausiasis teismas pripažino, kad dešros ir sūrio gabalėlio vagystė nėra nusikaltimas – mat juos nugvelbusiam benamiui būtinai reikėjo maisto.

Ekonominės krizės kamuojamoje Italijoje ketvirčiui žmonių gresia skurdas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ekonominės krizės kamuojamoje Italijoje ketvirčiui žmonių gresia skurdas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 5, 2016, 12:33 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:17 PM

Romanas Ostriakovas buvo pripažintas nekaltu dėl prieš penkerius metus įvykdytos vagystės. Tada jaunas benamis parduotuvėje pirko duonos lazdeles, o į kišenę nesusimokėjęs įsidėjo dešrelę ir gabalėlį sūrio.

Iš Ukrainos į Italiją atvykusiam trisdešimtmečiui Genujos teismas skyrė šešių mėnesių kalėjimo bausmę ir 100 eurų baudą.

Tačiau vėliau šios bausmės buvo atšauktos.

R.Ostriakovo gynėjai pateikė apeliaciją teigdami, kad vyras buvo sulaikytas dar prieš palikdamas prekybos centrą.

Tad apeliacinis teismas jį išteisino, paaiškindamas, kad jis „negalėjo gyventi nevalgydamas, todėl privalėjo vogti“.

Be to, ukrainietis veikė iš būtinybės numalšinti alkį ir pavogė labai nedidelį maisto kiekį, todėl buvo pripažintas nekaltu. Šį sprendimą patvirtino ir Aukščiausiasis teismas.

Italijos žiniasklaida pasveikino žmogišką teismo sprendimą. Šalies ekonomika pamažu brenda iš krizės, bet tūkstančiai italų vis dar skursta.

„Pastaruoju metu ekonominė krizė paskatino vis daugiau žmonių – ypač senolių – vogti maistą iš parduotuvių, nes kitaip gyventi jie tiesiog nebegali“, – aiškino aplinkosaugos ir vartotojų teisių gynimo organizacijos „Codacons“ vadovas Carlo Rienzi.

Pasak aktyvisto, tokiais atvejais tikrasis nusikaltėlis yra pati valstybė, kuri nesirūpina vargšais, tad jie turi tapti maisto vagimis.

Tiesa, dalis apžvalgininkų atkreipė dėmesį į tai, kokia neefektyvi yra Italijos teisinė sistema.

Mat 4,7 euro vertės maisto vagystės byla penkerius metus buvo nagrinėjama trijų instancijų teismuose, bet vis tiek nuspręsta, kad nusikaltimas nebuvo padarytas.

„Taip, jūs supratote teisingai. Šalyje, kuri kasmet kenčia nuo 60 mlrd. eurų korupcijos naštos, prireikė apygardos, apeliacinio ir Aukščiausiojo teismo procesų, kad būtų nustatyta, kad nusikaltimas nebuvo įvykdytas“, – šaipėsi dienraštis „Corriere della Sera“.

Tikėtina, kad teismo sprendimą pasveikins ir vienas aktyviausių Italijos benamių gynėjų popiežius Pranciškus.

Vatikanas šią savaitę pranešė, kad pontifikas lapkritį priims tūkstančius benamių ir taip pažymės jubiliejinių Gailestingumo metų pabaigą.

Tyrimai rodo, kad Italijoje ketvirtadaliui žmonių gresia skurdas ar socialinė atskirtis.

Katalikiškos labdaros organizacijos „Caritas“ duomenimis, tokių žmonių Italijoje yra 28,4 procento – 4 procentiniais punktais daugiau nei Europos Sąjungoje. („The Guardian“, „The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.