Beviltiški alkoholikai benamiai Kanadoje gydomi vynu

Priklausomybę nuo alkoholio turintiems žmonėms įprastai siūloma susilaikyti nuo svaigalų. O vienas Kanados reabilitacijos centras pacientams kas valandą įpila taurę vyno ir tikina, kad tai juos gydo.

Kai kuriems reabilitacijos centro gyventojams pavyksta išblaivėti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Kai kuriems reabilitacijos centro gyventojams pavyksta išblaivėti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno. Tiesa, baltojo vyno taurė jiems įpilama visada tuo pat laiku ir griežtomis dozėmis.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno. Tiesa, baltojo vyno taurė jiems įpilama visada tuo pat laiku ir griežtomis dozėmis.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno.
C.Jackson jau tris mėnesius nebegeria vyno.
C.Jackson jau tris mėnesius nebegeria vyno.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Reabilitacijos centro gyventojai ne tik susiranda draugų, su kuriais vakarus leidžia lošdami kortomis, bet ir gauna vyno.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 15, 2016, 11:51 AM, atnaujinta May 15, 2017, 10:10 PM

Centras „Oaks“ Otavoje – kiek neįprasta vieta žmonėms, norintiems atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio. Šiuose laikinuose namuose glaudžiasi asmenys, anksčiau atsidūrę gatvėje.

Tačiau vietoj griežtų pabarimų čia į blaivybę einama kitu keliu.

Centre veikia alkoholio vartojimo suvaldymo programa, kuria bandoma pakeisti į alkoholizmą įnikusio asmens gėrimo įpročius. Tiesa, toks sumanymas patinka ne visiems kanadiečiams. Centrą įkūrę medikai yra sulaukę net grasinimų nužudyti.

Vynas – kas valandą

Prie Otavos vakariniame rajone įsikūrusio „Oaks“ registratūros kas valandą nusidriekia maždaug 50 centro gyventojų eilė. Vyrai ir moterys – daugiausia vidutinio amžiaus.

Kai kurie eina pasiremdami lazdele, kiti sėdi neįgaliųjų vežimėliuose. Dėl ilgalaikio gėrimo juos kankina įvairios ligos.

Kiek išsigandę, neramūs, nešini puodeliais, stiklinėmis ar net kolbomis. Visi jie laukia vyno, kuris čia dalijamas griežtai nustatytomis valandomis.

Pirmąją 200 mililitrų stiklinę 13 proc. stiprumo baltojo Kalifornijos vyno jie gauna 7.30 val.

Po valandos visi vėl sugrįžta. Šįkart – mažesnės dozės. Kas valandą iki pat 21.30 val. centro pacientams įpilama po 140 mililitrų vyno.

Viena eilėje stovinčių ir vyno laukiančių žmonių – čiabuvė iš Kanados šiaurės Elisa Pewheoalook. 53-ejų moteris beveik nebepamena, kada gyveno be butelio rankose, mat alkoholį vartoja bene 40 metų.

„Čia visai neblogai, gauname vyno. O gyvendama gatvėje gerdavau burnos skalavimo skystį, alkoholio turinčias kosmetikos priemones. Skonis buvo bjaurus, bet viskas, ko norėjau, – apgirsti. Daugiau tos šlykštynės nebegeriu – mane supykina vien pagalvojus apie burnos skalavimo skystį. Be to, čia išgeriu daug mažiau“, – svarstė E.Pewheoalook.

Mokosi gyventi kartu

Vyno neduodama tik tiems, kurie atrodo gerokai įkaušę.

„Tai atsitinka nedažnai, tačiau tiems, kurie čia ateina apsvaigę, liepiu nueiti į savo kambarį ir nusnūsti“, – sakė „Oaks“ darbuotoja Lucia Ali.

Pasiėmę savo gėrimus žmonės traukia į bendras patalpas jų išgerti arba nešasi taures į kiemą, kur prisidegę cigaretę lėtai gurkšnoja savo dozę.

Centro gyventojai čia susiranda ir draugų, su kuriais lošia kortomis arba tiesiog ramiai stebi aplinką.

Prieglaudoje yra kambarys su televizoriumi, kompiuteriu – viskas prieinama čia gyvenantiems ir su priklausomybe kovojantiems asmenims. Jiems rengiamos ir išvykos. O vienas centro darbuotojų veda lengvas mankštas.

Kaip tikino centro įkūrėjai, patekę čia žmonės jaučiasi saugūs. Kai kurie iš naujo užmezga ryšius su savo šeimomis, kurias dėl turimos priklausomybės apleido. Kiti įsitraukia į savanorišką veiklą ar net sugrįžta į darbą.

Tai visiškai kitas pasaulis – tolimas nuo sumaišties, kurioje iki tol gyveno.

Patinka ne visiems

Otavos alkoholio vartojimo suvaldymo programa prieš 15 metų buvo sukurta būtent benamiams, kai pastebėta, kad pagalbos jiems tikrai trūksta.

Gatvėse gyvenantys priklausomybę nuo alkoholio turintys žmonės teigia nekart bandę mesti gerti, tačiau jiems vis nepavykdavo. Idėja įkurti specialiai alkoholizmo kamuojamiems benamiams skirtą reabilitacijos centrą kilo grupei medikų.

„Svarstėme, kas nutiktų, jei pajėgtume suvaldyti jų gyvenimo beprotybę – dieną, pradedamą nuo alkoholio paieškų. Galbūt galime padėti jiems kovoti su priklausomybe ir ligomis?“ – teigė Otavos ligoninės direktorius ir vienas idėjos sumanytojų Jeffas Turnbullas.

Pirmasis į jų akiratį pateko nuo alkoholio priklausomas benamis Eugene’as.

„Radome jį lauke su nušalimo požymiais. Jis nebūtų sutikęs apsigyventi mūsų centre dėl savo priklausomybės – jam reikėjo alkoholio. Taigi nusprendėme jam pasiūlyti vyno ir pasilikti centre. Eugene’as daug negalvojęs sutiko. Centre jis buvo saugus, žaizdos sugijo ir mes sugebėjome išsaugoti jo pirštus.

Jei jis būtų ir toliau leidęs laiką lauke, pirštus būtų reikėję amputuoti“, – tikino J.Turnbullas.

Tačiau centras „Oaks“ buvo atidarytas tik 2010 metais. Tiesa, iš pradžių Kanados gyventojams toks sumanymas neatrodė labai priimtinas.

„Sulaukiau netgi grasinimų nužudyti“, – prisimena J.Turnbullas, ir toliau dirbantis gydytoju reabilitacijos centre.

Nori sugrįžti į gyvenimą

Otavos centre priklausomybių turintiems žmonėms pagundų netrūksta.

Beveik kiekviename name gyvena asmuo, turintis problemų dėl alkoholio ar narkotikų.

Tiems, kurie ieško narkotikų, ilgai stengtis nereikia, mat pasiūla didelė, o ir prekeivių rasti nesunku.

Policininkas Steve’as Boucheras kasdien patruliuoja gatvėse. Pareigūnas prisiminė kartą sulaukęs iškvietimo į miesto turgų, kur maždaug 40 metų vyras sėdėjo susmukęs ir sunkiai kvėpavo, bet rankose vis dar spaudė spirito butelį.

„Tokių iškvietimų per dieną sulaukiame toli gražu ne vieną.

Liūdna, kad žmogaus gyvenimas atrodo šitaip. Tačiau alkoholis yra demonas, su kuriuo priklausomybę jau turintis žmogus turės kovoti visą gyvenimą“, – liūdnai pripažino S.Boucheras.

J.Turnbullas taip pat pastebėjo, kad į alkoholį įnikę asmenys daro nemenką žalą miesto ir šalies biudžetui, nes jiems dažnai prireikia profesionalų pagalbos.

„Vienas mūsų klientų per pusmetį skubiosios pagalbos skyriuje atsidūrė net 191 kartą. Tik vėliau pateko pas mus“, – pažymėjo J.Turnbullas.

Nors medikas sutinka, kad vien alkoholio vartojimo suvaldymo programa nepadės sutaupyti milijonų, gerų rezultatų jau galima įžvelgti.

„Pastebėta, kad greitosios medicinos pagalbos, policijos pareigūnai kviečiami rečiau. Be to, priklausomybę nuo alkoholio turintys žmonės rečiau atsiduria ligoninėse“, – pokyčius vardijo reabilitacijos centro įkūrėjas.

Pavyksta ir išblaivėti

„Oaks“ jau turi laukiančiųjų sąrašą. Mat norėdamas čia patekti asmuo iš pradžių turi įrodyti esąs pajėgus gyventi pagal įstaigos ir alkoholio vartojimo suvaldymo programos taisykles.

Centro gyventojas 36-erių Michaelis čia pateko jau septintą kartą.

Vyrui vis dar sunku, o su priklausomybe jis kovoja kiekvieną dieną. Ne kartą pasidavęs ir grįžęs į gatvę kanadietis vėl nusprendė ieškoti pagalbos, kai išgirdo apie alkoholio pražudytą pažįstamą.

„Grįžau ir nebenoriu būti iš čia išvytas dėl savo netinkamo elgesio. Negaliu daugiau gyventi gatvėje, nebenoriu to“, – pripažino Michaelis.

Vyras vis dar jaučiasi beviltiškai, tačiau kartu su juo „Oaks“ gyvenantis Davidas McConnellas tikisi, kad bus vienas tų, kuriems pavyks pasveikti.

„Anksčiau gerdavau visą dieną, o dabar tik nurodytu metu ir tik tiek, kiek man duodama“, – džiaugėsi D.McConnellas. Jo šeima gyvena JAV, bet vyras buvo deportuotas į Kanadą po to, kai atliko kalėjimo bausmę.

„Buvau nuteistas už netyčinę žmogžudystę. Patekau į avariją, kurios metu žuvo moteris. Niekaip negalėjau to pamiršti, tad pradėjau daug gerti“, – pasakojo D.McConnellas.

Tačiau jis tikino turįs viltį pasveikti ir susitikti su šeima.

Corinne Jackson – dar viena „Oaks“ centro gyventoja, praleidusi čia jau šešerius metus. Tačiau dabar ji nelaukia kartu su kitais eilėje, kad galėtų gauti stiklinę vyno. Paskutinį kartą ji tai darė prieš tris mėnesius, o dabar alkoholio nebevartoja.

„Gerdama jaučiausi vis blogiau. Vieną dieną supratau, kad daugiau taip gyventi nenoriu.

Man – vos 50 metų. Nenoriu būti dar vienu žmogumi, kuris mirė per anksti“, – aiškino C.Jackson.

Gydo įvairiai

Įveikti alkoholizmą mėginama įvairiai. Tačiau medikai pripažįsta du pagrindinius būdus: psichologinius ir biologinius gydymo metodus. Tiesa, yra ir ne vienas liaudies medicinos siūlomas receptas, tačiau įprastai gydytojai pataria jais nepasitikėti.

Prie biologinių gydymo metodų priskiriami vaistai, kurie sąveikauja su į organizmą patekusiu alkoholiu. Jie sukelia stiprius nemalonius pojūčius, tokius kaip pykinimas, galvos skausmas, bendras silpnumas.

Alkoholizmui gydyti vartojami vaistai blokuoja alkoholį skaidančių fermentų poveikį. Tad jeigu šiuos vaistus nuolat vartojantis žmogus išgeria alkoholio, pasijunta labai prastai. O kitą kartą prisiminus šį jausmą sumažėja noras svaigintis.

Kita vaistų grupė skiriama siekiant sumažinti potraukį į alkoholį ir jo svaiginamąjį poveikį. O trečioji medikamentų grupė – vaistai, kurių skiriama abstinencijos būklėms ir kitiems alkoholio vartojimo sukeltiems psichikos sutrikimams gydyti. T

Psichologiniai gydymo metodai – tai pirmiausia anoniminių alkoholikų savitarpio pagalbos grupės. Taip pat plačiai taikoma Minesotos programa. Remiantis ja, pacientas per 28 dienas yra skatinamas žengti 12 žingsnių: sąmoningai pripažinti savo ligą, negebėjimą jos valdyti ir priimti aplinkinių pagalbą. Tačiau jeigu alkoholis vartojamas ilgai, išsivysto asmenybės sutrikimas, tuomet taikoma dar rimtesnė psichoterapija.

Prie netradicinių gydymo nuo alkoholizmo būdų priskiriami kodavimas, hipnozė, užkalbėjimas, tačiau jų efektyvumu profesionalai abejoja. Kartais skiriamas kompleksinis gydymo metodas, kai taikomi keli gydymo būdai vienu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.