Nacių paveikslų ieškoję vagišiai išsidavė per kvailumą

Lenkijos visuomenę įaudrino pranešimas, kad Poznanėje atsirado pradingusia laikyta nacistinės Vokietijos ministro Josepho Goebbelso meno kolekcija. Bet aptikti meno kūriniai slėpė kitą paslaptį.

Vagys tikino, kad meno kūrinius norėjo atiduoti Poznanės meno muziejui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vagys tikino, kad meno kūrinius norėjo atiduoti Poznanės meno muziejui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-08-20 12:02, atnaujinta 2017-05-15 09:10

Vienas artimiausių Adolfo Hitlerio bendražygių garsėjo tuo, kad kolekcionavo pagrobtus iš užkariautų šalių meno kūrinius. Dauguma po karo taip ir nebuvo rasti.

Į šią kolekciją buvo įtrauktos ir iš Lenkijos muziejų pagrobtos vertybės. Tad žinia, kad vėl atsirado garsių vietos dailininkų kūriniai, Varšuvoje sukėlė didžiulį sujudimą.

O dar labiau lenkus sudomino tai, kad 60 paveikslų buvo atimti iš vieną Poznanės meno kolekcininką apvogusios gaujos.

Vis dėlto Varšuvos nacionalinio meno muziejaus ekspertams kilusią susidomėjimo bangą netrukus teko nuslopinti. Mat specialistai nustatė, kad nė vienas iš policijos konfiskuotų paveikslų nebuvo įtrauktas į nacių Lenkijoje pagrobtų meno kūrinių sąrašą.

Plėšė pareigūnai

Bet susidomėjimas šiuo teisėsaugininkų radiniu nenuslūgo. Mat paaiškėjo, kad pagrobtų paveikslų vertė siekia keliolika milijonų zlotų, o pusę aštuonių plėšikų gaujos sudaro teisėsaugininkai.

Trys iš areštuotųjų yra policininkai, o vienas – į pensiją išėjęs sienos apsaugos pajėgų pulkininkas. Be to, plėšime dalyvavo vienos valstybinius pastatus saugančios saugos firmos vadovas ir garsus Poznanės automobilių pardavimo salono savininkas.

Visi minėti asmenys buvo žinomi kaip aistringi karo lobių ieškotojai, kuriuos suvienijo siekis atrasti per karą dingusį Gintaro kambarį ir auksą gabenusį traukinį.

Vyriškius sudomino prieš kiek laiko Poznanėje pasklidęs gandas, kad vienas meno kolekcininkas slepia savo namuose J.Goebbelsui priklausiusius darbus.

Gaujai vadovavę policininkai į pagalbą pasikvietė vieną kriminalinio pasaulio autoritetą ir jo padedami surado minėtą kolekcininką.

Policininkų uniforma apsirengę plėšikai apsilankė pas 72 metų Poznanės gyventoją ir parodė oficialų leidimą apieškoti namus.

Apžiūrėti namą jie esą privalėjo, nes vieno nužudyto meno kolekcininko užrašų knygelėje rado šio pensininko pavardę.

Tad sukčiai teigė turintys patikrinti, ar čia nėra iš jo pavogtų paveikslų. Policininkai apžiūrėjo visus 3 tūkst. pensininko turimų meno kūrinių, užsirašė jų autorius ir nufotografavo.

O kitą dieną policininkai atsivežė likusius apsimetėlius: baltais chalatais, veido kaukėmis ir pirštinėmis pasipuošusius muziejaus darbuotojus, kurie atsargiai susipakavo 60 paveikslų pareiškę, kad privalo atlikti jų ekspertizę.

Išdavė atsargumas

Paveikslų savininkui įtarimų dėl apiplėšimo kilo tik pasigedus stikliukų, iš kurių svečiai gėrė jo pasiūlytą trauktinę.

Įtaręs, kad svečiai stikliukus išsinešė nenorėdami palikti pirštų atspaudų, vyras paskambino į policiją. Pavogtų paveikslų krovinį policija aptiko prie Nacionalinio meno muziejaus Varšuvoje.

Spėjama, jog plėšikai atvežė paveikslus čia tam, kad pažįstamas ekspertas įvertintų, ar jie nėra falsifikatai. Policijos pričiupti vagys aiškino norėję atlikti pilietinę pareigą ir grąžinti dingusią J.Goebbelso kolekciją.

Pasirodo, vagys tikrai buvo įsitikinę, kad šie paveikslai priklauso nacio kolekcijai, nes ant kai kurių rėmų buvo matyti Liaudies švietimo ir propagandos ministerijos, kuriai vadovavo J.Goebbelsas, antspaudai.

Vietoj lobio – klastotė

Tačiau ekspertai vis dėlto juos nuvylė pareikšdami, kad paveikslai nėra dingęs nacių lobis, o dalis atvežtų kūrinių iš viso buvo klastotės.

Tai buvo didelė staigmena ir minėtam kolekcininkui, kuris buvo tvirtai įsitikinęs, kad perka ir kaupia originalius darbus. Vyriškis policininkams paaiškino, jog į ekspertus anksčiau nesikreipė todėl, kad nenorėjo, jog apie jo kolekciją pasklidusios kalbos sudomintų vagis.

Taksistu anksčiau dirbęs vyriškis paaiškino, kad paveikslus daug metų supirkinėjo lombarduose ir meno galerijose. O pinigų tam esą užsidirbo iš Prancūzijos į Lenkiją importuodamas nedūžtančius stiklinius indus.

Taksistas teigė, kad jo kolekcija yra verta 40 mln. zlotų, tačiau ekspertai tuo abejoja, nes dalis kūrinių yra padirbti.

O kolekcininką apiplėšusiems vagims gresia net dešimt metų kalėjimo. Tiesa, suimtieji pasisamdė gerus advokatus ir iki šiol tvirtina, kad siekė tautai grąžinti J.Goebbelso kolekciją.

Plėšikai siūlo jų pasigailėti, nes būdami laisvi galėtų surasti nacių paslėptą Gintaro kambarį bei aukso traukinį.

Tačiau kriminalistai spėja, kad vagių kalbos apie siekį valstybei grąžinti J.Goebbelso kolekciją yra tik gudrus akių dūmimas.

Įtarimų kelia ir tai, kad plėšikai apie savo planus neįspėjo muziejininkų iš anksto, o juos areštavus į užsienį pabėgo vagystę surengti padėjęs Poznanės mafiozas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.