Skulptūroje įžvelgė geidulius ir priekabiavimą

Skulptūra, kuri vaizduoja per juosmenį moterį apkabinusį karį, turėjo simbolizuoti Egipto galybę. Bet šalies gyventojams ji labiau priminė lytinį priekabiavimą ar nepadorias viliones, todėl liko uždengta.

Egiptiečiams skulptūra nepatiko.<br>AP nuotr.
Egiptiečiams skulptūra nepatiko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir AP inf.

Sep 6, 2016, 9:35 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:16 PM

Betoninė skulptūra „Motina ir karys“ turėjo būti atidengta Sohago mieste, vienoje svarbiausių miesto aikščių.

Tačiau meno kūrinys ir toliau bus paslėptas po uždanga, o autorius turės jį perdaryti. Taip nutarta po to, kai socialiniuose tinkluose pasipylė pikti komentarai, kuriuose žmonės tvirtino, jog nepadorūs dalykai pateikiami kaip Egipto simbolis.

Egiptiečiams užkliuvo skulptūros kompozicija.

Vieniems atrodė, kad ji vaizdavo nepageidautiną vyro prisilietimą prie moters. Kiti įžvelgė, kad skulptūra simbolizuoja nepadorias viliones – esą kariškis gundo moterį.

Skulptūroje pavaizduota Egiptą simbolizuojanti valstietė stovi į šalis ištiesusi rankas, o moterį per liemenį rankomis apglėbęs ir per jos petį žiūri kareivis.

Šia skulptūra siekta pagerbti mūšiuose kritusius Egipto kareivius, tačiau egiptiečiai tikino, kad tik paniekina jų atminimą.

Sohago ir kiti pietų regiono miestų gyventojai yra konservatyvesni nei likusioje Egipto dalyje. Jo gyventojams pasirodė, kad 8,5 metro aukščio meno kūrinys yra nepriimtinas.

Šis skandalas, kilęs dėl skulptūros, dar kartą parodė, su kokiais sunkumais susiduria Egipto menininkai ir intelektualai.

Šalyje daug įtakos jau 40–50 metų turi konservatyvūs musulmonai. Jei jiems užkliūva meno kūrinys, šių politikų ar dvasininkų žodis būna paskutinis.

Sohago gubernatorius Aymanas Abdelis-Monaimas taip pat buvo įsitikinęs, jog 250 tūkstančių Egipto svarų (25 tūkst. eurų) kainavusi skulptūra įžeidžia miesto gyventojus: „Kartais menininko vizija susikerta su mūsų visuomenės kultūra.

Jeigu mūsų valdžios užsibrėžtas tikslas yra elgtis su piliečiais pagarbiai, tai turime daryti viską, kad jų jausmai nebūtų įžeisti. Mes visi gerbiame savo šalį ir savo karines pajėgas.“

Kilus tokiai sumaiščiai skulptūros autorius 60-metis Wagihas Yani nedelsdamas ėmė ją keisti.

Besiglėbesčiuojantis karys bus nudaužtas, į moters ranką bus įsprausta taiką simbolizuojanti alyvmedžio šakelė, o virš galvos skris taikos balandžiai.

Kūrinio „Motina ir karys“ autorius tikino, kad nesiekė pavaizduoti priekabiavimo arba gundymo, bet tvirtomis rankomis Egiptą saugantį karį.

„Pakeista skulptūra neprilygs originalui.

Tačiau noriu, kad visi būtų patenkinti“, – tvirtino skulptorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.