Dingusio vyro paslaptis išspręsta tik po dešimtmečio

Vieno lenko mirties tyrimas šalies biudžetui kainuos tūkstančius zlotų. Paaiškėjo, kad netinkamai atlikusi savo darbą Lenkijos policija net 12 metų nesugebėjo nustatyti jo tapatybės.

Teismas nutarė, kad policija per ilgai delsė nustatyti mirusiojo tapatybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teismas nutarė, kad policija per ilgai delsė nustatyti mirusiojo tapatybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Gazeta Wyborcza“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-09-14 13:03, atnaujinta 2017-05-13 02:55

Lenkijoje didelio atgarsio sulaukusi istorija prasidėjo dar 2002 metais.

Apie dingusio tėvo Jaceko mirtį sūnus Olafas sužinojo tik po 12 metų, nors policija žuvusiojo kūną rado praėjus vos kelioms savaitėms po jo dingimo.

30-mečio kūnas rastas 2002 m. pabaigoje netoli Opolės miesto Lenkijos pietuose. Bet nustatyti žuvusiojo tapatybės nebuvo įmanoma. Jį buvo sudraskę laukiniai gyvūnai, palaikai pradėję irti.

Jokių asmens tapatybę įrodančių dokumentų taip pat nebuvo aptikta, todėl neilgai trukus nuspręsta, kad padėtis be išeities, – vyro palaikai buvo palaidoti nepažymėtame kape.

Policija nenustatė tuomet jokio ryšio tarp rasto žuvusiojo ir prieš kelias savaites dingusio vyro.

Taip pat neatkreipė dėmesio, kad skelbime buvo nurodytas automobilis, kurį vairavo dingęs asmuo, nors būtent tokį pat jie rado laukuose šalia palaikų.

Be tėvo liko vos aštuonerių Olafas. Daugybę metų jis taip ir nesulaukė atsakymo, kas atsitiko jo tėvui.

Tik 2013 m. policijos pareigūnai apsilankė Olafo šeimos namuose ir pranešė norintys paimti jo seilių mėginį, kad galėtų atlikti DNR tyrimus.

2014 metų pradžioje gautas atsakymas pribloškė – nėra jokios abejonės, kad netoli Opolės rastas žmogus yra Olafo tėvas.

Vaikinas nusprendė nesėdėti rankų sudėjęs ir pareikalauti, kad jam būtų atlyginta moralinė žala, todėl padavė policijos pareigūnus į teismą. Jis tikino negalėjęs patikėti, kad turėdami pakankamai duomenų pareigūnai nesugebėjo nustatyti jo tėvo tapatybės anksčiau. Olafas pareikalavo 100 tūkst. zlotų (23 tūkst. eurų).

Bet policija ir jai atstovaujanti Generalinė prokuratūra su kaltinimais dėl aplaidaus darbo kategoriškai nesutiko, tad ir mokėti neketino.

Pareigūnai aiškino, kad dėl įvykusio nesusipratimo kaltos aplinkybės. Esą nebuvo galima paimti pirštų atspaudų, atpažinti iš veido, nerasta jokių dokumentų.

Vis dėlto teismas nustatė, kad policija ne viską atliko tinkamai, ir nurodė sumokėti Olafui 50 tūkstančių zlotų (apie 11,5 tūkst. eurų). Prokuratūra griežtai laikėsi savo pozicijos ir teismo sprendimą apskundė.

Tačiau Wroclavo apeliacinis teismas šįmet buvo negailestingas – neseniai nustatė, kad policijos pareigūnai savo darbą atliko netinkamai.

Galiausiai nurodyta sumokėti Olafo šeimai 100 tūkst. zlotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.