Kinai nori vytis europiečius: vynmedžius grūdins kosmose

Vyndarystės varžybos persikelia į kosmosą. Kinijos taikonautai į orbitą išsiuntė kelių veislių vynmedžius – Pekinas pasiryžęs sukurti tokius augalus, kokie atlaikytų atšiaurias klimato sąlygas.

Kosminės laboratorijos „Tiangong-2“ krovinyje – trijų veislių vynmedžiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kosminės laboratorijos „Tiangong-2“ krovinyje – trijų veislių vynmedžiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-10-09 12:50, atnaujinta 2017-05-11 05:55

Siekdama sukurti pasaulinio lygio vyną Kinija vynmedžiais apsodino Tibeto plynaukštės papėdę, saulės deginamą Gobio dykumą ir akmenuotus plotus Ningsios provincijoje. Dabar kinai žvalgosi į naują tikslą – kosmosą, rašo „The Guardian“. 

Kai praėjusią savaitę į orbitą pakilo Kinijos kosminė laboratorija „Tiangong-2“, ji išskraidino į kosmosą ir ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’ ir ‘Pinot Noir’ veislių vynmedžius.

„Kinijos mokslininkai tikisi, kad vynmedžių nuskraidinimas į kosmosą augalus užgrūdins ir sukels mutacijas.

Tokie augalai bus prisitaikę vešėti ir Kinijos vynuogynuose, kurie įsikūrę atokiose žemėse“, – rašoma apie kinų vynininkystės verslą informuojančiame portale „DecanterChina.com“.

Kinijos kosmoso tyrėjai mano, kad vynmedžiai, patyrę „kosmoso radiaciją“, genetiškai pasikeis ir išsivystys šių augalų atsparumas šalčiui, sausrai ir virusams.

Dideli temperatūros pokyčiai, šaltis ir nederlinga žemė yra vieni rimčiausių iššūkių pradedantiems Kinijos vyndariams tokiose vietose kaip Ningsios provincija – skurdžiame regione, kur žiemą dienomis laikosi 25 laipsniai šalčio.

Būtent iš šios provincijos, kurią politikai praminė Kinijos Bordo regionu, buvo paimti trijų veislių vynuogių pavyzdžiai.

Taikonautams grįžus į žemę, šie augalai bus palyginti su tais, kurie auga vynuogynuose.

Kinijos ryžtas sukurti pasaulyje pripažintos kokybės vyną – didžiulis. Spartus ekonomikos augimas suaktyvino ir šalies vyno rinką.

Azijos galiūnė dabar suvartoja daug daugiau raudonojo vyno nei bet kuri kita pasaulio valstybė, o vynuogynų plotai čia jau didesni nei Prancūzijoje.

„Geriausias kiniškas vynas, kokį gėriau, buvo pagamintas vynuogyne prie pat Pekino, – tikino Kinijoje gyvenanti vyno specialistė Fongyee Walker. – Nuostabus vynas. Jei nežinočiau, net nepasakyčiau, kad tai – kinų pagamintas gėrimas.“

F.Walker, vadovaujanti konsultacijų įmonei „Dragon Phoenix Wine Consulting“, tikino: kad vynas Kinijoje taptų populiarus, teko išsklaidyti jo sofistikuotumo šydą.

„Aš užaugau valgydama kinų maistą, o vėliau kartu su tokiais patiekalais gerdavau vyną. Kai iš Anglijos persikėliau į Pekiną, nustebau, kodėl niekas jo negeria, kai valgo kasdienį maistą, – prisimena F.Walker. – Visi vadovavosi mitu, jog reikia gražiai atrodyti, naudoti elegantišką kamščiatraukį, kai ragauji vyną.

Tačiau aš pasakiau: „Žiūrėkite, jūs galite gerti vyną iš alaus bokalo, kai valgote makaronus gatvės užkandinėje.“ Tai tik skystis, dėl Dievo meilės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.