Tailando princo vizitinė kortelė – oro pajėgų maršalu paskirtas pudelis Foo Foo

70 metų šaliai vadovavusį monarchą praradę tailandiečiai baiminasi dėl ateities. Po karaliaus Bhumibolo Adulyadejo mirties sostą užims jo sūnus, pašėlusiu savo gyvenimo būdu gąsdinantis Tailandą.

M.Vajiralongkornas pagarsėjo pomėgiu švaistyti pinigus pramogoms ir vakarėliams.<br>„Reuters“/“Scanpix“
M.Vajiralongkornas pagarsėjo pomėgiu švaistyti pinigus pramogoms ir vakarėliams.<br>„Reuters“/“Scanpix“
Velionio Tailando karaliaus B.Adulyadejo (kairėje) ir karalienės Sirikit atžala M.Vajiralongkornas paveldės sostą, tačiau tai visai nedžiugina tailandiečių.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Velionio Tailando karaliaus B.Adulyadejo (kairėje) ir karalienės Sirikit atžala M.Vajiralongkornas paveldės sostą, tačiau tai visai nedžiugina tailandiečių.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pudelis Foo Foo buvo paskirtas karinių oro pajėgų maršalu.
Pudelis Foo Foo buvo paskirtas karinių oro pajėgų maršalu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2016, 12:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:30 PM

Triskart išsiskyręs 64-erių princas Maha Vajiralongkornas šalyje bene labiausiai žinomas dėl to, kad savo pudelį Foo Foo paskyrė karinių oro pajėgų maršalu.

O pernai, kai šuo nugaišo, jis buvo kremuotas po keturias dienas trukusių budistinių apeigų, rašo „Lietuvos rytas“.

Vyriausiasis B.Adulyadejo sūnus nuo mažumės buvo ruošiamas sostui, studijavo Karališkojoje karo akademijoje Australijoje ir pasipuošė aibe karinių laipsnių, bet valstybės valdymo reikalais visai nesusidomėjo.

Užtat M.Vajiralongkornas pagarsėjo pomėgiu švaistyti pinigus pramogoms ir vakarėliams.

Pasaulio dėmesį karališkosios šeimos atstovas patraukė 2007 m., kai nutekintame vaizdo įraše buvo matyti jo tuometė žmona princesė Srirasmi, savo 30-ojo gimtadienio vakarėlyje šėlstanti pusnuogė.

O praėjusiais metais tailandiečius nustebti privertė princo apsilankymas Miuncheno oro uoste, kur jis vaikščiojo tik su trumpučiais marškinėliais, apnuoginančiais kūną dengiančias ryškias tatuiruotes.

Tiesa, apie princo žygius Tailando žiniasklaida rašyti negali dėl griežtų įstatymų, draudžiančių įžeisti karališkąją šeimą. Bet gandai sklinda netrukdomai.

„Beveik visi tailandiečiai puikiai žino apie princo gyvenimą.

Šalis jo nemėgsta jau nuo aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio“, – sakė apie Tailando monarchiją rašantis britų žurnalistas Andrew McGregoras Marshallas.

Mintis, kad po karaliaus mirties Tailandą gali valdyti nemėgstamas princas, taip pat nepatiko politiniam šalies elitui.

Tai atskleidė 2010 m. paviešinti slapti diplomatų susirašinėjimai. Iš jų matyti, jog pareigūnai viliasi, kad sosto įpėdiniu taps ne M.Vajiralongkornas, o jo jaunesnė sesuo princesė Maha Chakri Sirindhorn (ji šįmet lankėsi ir Lietuvoje).

„Jeigu princas mirtų, gali visko būti. Galbūt sosto įpėdine taptų M.Ch.Sirindhorn“, – vylėsi buvęs karinių oro pajėgų maršalas Siddhi Savetsila. Bet moterims į Tailando sostą sėsti draudžiama.

Tiesa, Tailando monarcho sostas kol kas lieka tuščias.

M.Vajiralongkornas paprašė atidėti karūnavimą, nes nori gedėti tėvo.

Naujojo karaliaus su baime laukia ir Tailandą valdanti karinė chunta, nuvertusi buvusį premjerą Thaksiną Shinawatrą – gerą princo M.Vajiralongkorno draugą. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.