Mokslininkai atskleidė neramias tendencijas: moterys turėtų sunerimti

Mokslininkai aptiko nerimą keliančią tendenciją. Paaiškėjo, kad per šimtmetį dėl pokyčių visuomenėje alkoholinius gėrimus nesaikingai vartojančių moterų pasaulyje dabar yra beveik tiek pat, kiek vyrų.

Nesaikingai vartojančių moterų pasaulyje dabar yra beveik tiek pat, kiek vyrų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nesaikingai vartojančių moterų pasaulyje dabar yra beveik tiek pat, kiek vyrų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 27, 2016, 9:30 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:18 AM

Didžiulis 1891–2001 metų tyrimas, kuriame dalyvavo 4 mln. žmonių, parodė, kad senovėje būtent vyrai, o ne moterys buvo labiau linkę gerti ir kentėti nuo alkoholio keliamų bėdų sveikatai.

Bet artėjant link XXI amžiaus situacija pasikeitė drastiškai.

Medicinos tyrimų žurnalo „BMJ Open“ ataskaitoje rašoma, jog keičiantis vyrų ir moterų vaidmenims visuomenėje abi lytys pradėjo apylygiai piktnaudžiauti alkoholiu.

„Alkoholio vartojimas ir su tuo susiję sveikatos trikdžiai istoriškai buvo laikomi vyrišku fenomenu, – skelbė 68 tyrimų duomenis iš viso pasaulio nagrinėję tyrėjai iš Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje. – Tyrimas perša išvadą, kad reikėtų kreipti dėmesį į jaunas moteris, norint sumažinti alkoholio vartojimo pasekmes.“

Anot tyrimo, XX a. pradžioje vyrai buvo net 2,2 karto daugiau nei moterys linkę apskritai gerti alkoholinius gėrimus.

Prieš šimtą metų vyrai 3,6 karto dažniau nei moterys susigadindavo sveikatą dėl nesaikingo alkoholio vartojimo ir susirgdavo tokiomis ligomis kaip kepenų cirozė.

O dabar apie XX a. pabaigą gimę vyrai taurelę į ranką paima vos 1,1 karto dažniau nei moterys.

Tai reiškia, kad dabar alkoholio sukeliamomis pavojingomis ligomis vyrai serga tik 1,3 karto dažniau nei moterys. Beveik tris kartus padaugėjo savo sveikata rizikuojančių moterų.

Nors dėl naujų rodiklių galima kaltinti besikeičiančius vyrų ir moterų vaidmenis visuomenėje, Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos profesorius Markas Petticrew tikino, jog yra ir kitų kaltininkų.

„Dabar galima lengviau nusipirkti alkoholio, o alkoholio reklamos dažnai nutaikytos į moteris, ypač jaunas merginas, – tvirtino M.Petticrew. – Sveikatos profesionalai turi padėti visuomenei suprasti alkoholio keliamus pavojus sveikatai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.