Rusija užsimojo apsaugoti sovietinę istoriją nuo „iškraipymų“

Rusijos saugumo taryba nutarė kovoti su tuo, ką valdžios atstovai vadina vienu didžiausių pavojų šaliai – „istorijos falsifikacija“, skelbia „The Moscow Times“.

Pasigirdo įspėjimų, esą Spalio revoliucijos istorijos tarpsnis gali būti „tyčia iškraipytas“<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pasigirdo įspėjimų, esą Spalio revoliucijos istorijos tarpsnis gali būti „tyčia iškraipytas“<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-31 16:42, atnaujinta 2017-05-09 20:36

Diskusija buvo surengta ruošiantis kitais metais Rusijoje minėsiamoms šimtosioms 1917-ųjų revoliucijos metinėms. Pasigirdo įspėjimų, esą šis istorijos tarpsnis gali būti „tyčia iškraipytas“.

Tačiau Sovietų Sąjungos pradžią lėmusi revoliucija yra tik viena iš šešių temų, kurią Saugumo tarybos nariai pripažino saugotina. Rusijos valdžia taip pat ruošiasi užkirsti kelia Rusijos imperijos tautų politikos, Sovietų Sąjungos tautų politikos, Molotovo-Ribentropo pakto, sovietų pergalės Antrajame pasauliniame kare ir Sovietų Sąjungos politikos Rytų Vokietijos, Vengrijos ir Čekoslovakijos atžvilgiu temų iškraipymui.

Saugumo taryba taip pat patvirtino rekomendacijas kurti, vystyti ir įgyvendinti mechanizmus, kuriais būtų galima užfiksuoti „informacines kampanijas, kuriomis mėginama iškreipti istoriją.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo aplinkos politikai jau seniai kalba apie „istorijos perrašymo“ ar „suklastojimo pavojus. Šalyje smerkiami bet kokie valdžios politikai prieštaraujantys svarstymai apie Antrąjį pasaulinį karą ar kitus Sovietų Sąjungos istorijos momentus.

2013 metų vasarį V.Putinas įsakė mokyklose mokyti naujo istorijos naratyvo, o vėliau pradėtos ir valstybinio istorinio televizijos kanalo transliacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.