Migrantų kavinė Vokietijoje tapo įkvėpimu šalies gyventojams

Sirų virtuvė Oberhauzeno mieste Vokietijoje kasdien sulaukia vis daugiau klientų. Bet, anot maitinimo įstaigos įkūrėjų, jų tikslas ne užsidirbti, o padėti šaliai spręsti migrantų įdarbinimo problemą.

Oberhauzeno miesto kavinėje dirba pabėgėliai iš Sirijos.
Oberhauzeno miesto kavinėje dirba pabėgėliai iš Sirijos.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 28, 2016, 11:50 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 11:17 PM

Pabėgėlis iš Sirijos Hasanas Al Babi kasdien darbuojasi kavinės „Royal Cafe“ virtuvėje. Tai – vienintelė sirų kavinė ne tik mieste, bet ir šalyje. Tiesa, pastarąją įkūrė palestinietis Omallah Ali Maheras, bet valdo ją kartu su draugu iš Sirijos.

Visai neseniai užeiga pasamdė tris pabėgėlius iš Sirijos klientams aptarnauti. Juos O.A.Maheras sutiko Raudonojo Kryžiaus įkurtoje stovykloje.

„Jie tikino norintys užsidirbti patys, ne prašyti pašalpų“, – tikino O.A.Maheras. Jo žodžius patvirtino ir H.Al Babi.

„Svarbiausia – ne tai, kokį darbą dirbi. Svarbu, kad gali dirbti, užsidirbti ir neturi laukti pagalbos įdarbinimo centruose“, – sakė H.Al Babi.

Kaip tvirtino „Royal Cafe“ vadovas O.A.Maheras, jo tikslas – ne susikrauti turtus, o padėti pabėgėliams geriau ir greičiau integruotis į bendruomenę.

„Šios kavinės modelis – pavyzdys verslo, galinčio padėti pabėgėliams. Ir tai migrantų krizės Europoje sprendimas. Mes galime sėkmingai išspręsti pabėgėlių klausimą įtraukdami juos į darbo rinką. Žiūrėkite į mane, man 71-eri, o jaučiuosi ne daugiau kaip 60-ies. Dirbu nuo ryto iki vakaro, bet jaučiuosi laimingas žinodamas, kad padedu tiems žmonėms ir jų šeimoms“, – tvirtino O.A.Maheras.

„Cafe Royal“ pavyzdys rodo, jog pabėgėliai Oberhauzene sugeba integruotis, įsitikinęs Raudonojo Kryžiaus atstovas Vokietijoje Jörgas Fischeris. Be to, daugelis jų jau persikėlė iš ankštų bendrabučio kambarių į atskirus butus visame mieste.

„Manau, mums sekasi tikrai puikiai. Kas savaitę atvyksta apie 40 naujų pabėgėlių, bet tai palyginti niekai su 300, kurie atvykdavo kas savaitę praėjusiais metais“, – sakė J.Fischeris.

Oberhauzenas yra miestas Vokietijos šiaurės vakaruose, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, į kurią per 10 šių metų mėnesių iš viso atvyko daugiau nei 172 tūkst. pabėgėlių. Tai beveik 27 proc. visų prieglobsčio prašytojų, atvykusių į Vokietiją per šį laikotarpį. Iš viso Oberhauzene dabar gyvena 2,5 tūkst. pabėgėlių.

Tiesa, čia gyvenantys atvykėlių vaikai vis dar susiduria su problemomis.

Pavasarį jie turėjo lankyti mokyklą, klasėje buvo 34 vaikai iš devynių skirtingų šalių, tad kildavo muštynių. Tiesa, vėliau mokiniai buvo paskirstyti po kitas ugdymo įstaigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.