Po teroro aktų išgarsėjęs prancūzų laikraštis juokins ir vokiečius

Po redakcijoje Paryžiuje įvykdytų teroro aktų išgarsėjęs satyrinis savaitraštis „Charlie Hebdo“ plečiasi į vokiškus kraštus. Nuo rytojaus skandalingasis leidinys atsidurs Berlyno ir Vienos kioskuose.

Vokietijoje parduota tūkstančiai prancūziško „Charlie Hebdo“ numerių, tad dabar bus leidžiama ir jiems skirta leidinio versija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vokietijoje parduota tūkstančiai prancūziško „Charlie Hebdo“ numerių, tad dabar bus leidžiama ir jiems skirta leidinio versija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 30, 2016, 8:27 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:52 PM

2015 metų pradžioje į 12 žmonių gyvybę nusinešusį džihadistų teroro išpuolį patekęs laikraštis ketina toliau stebinti satyriniais tekstais ir jokių ribų nepripažįstančiomis karikatūromis.

Užsieniečiai jau anksčiau domėjosi leidiniu. Vokietijoje buvo parduota net 70 tūkst. po šaudynių redakcijoje išleisto numerio egzempliorių. Dabar šalyje nuperkama apie 1 tūkst. prancūziškos leidinio versijos numerių.

„Charlie Hebdo“ redaktorius Laurent’as Sourisseau, kuris per išpuolį pernai buvo pašautas į petį, teigė dėl vokiško leidimo dirbęs jau pusę metų.

Jis taip pat nupiešė ir naują numerį reklamuojantį plakatą, kuris toks pat keliantis nuostabą, kaip ir prancūziško leidinio viršeliai.

Jame Vokietijos kanclerė Angela Merkel sėdi ant klozeto ir skaito „Charlie Hebdo“, ant kurio viršelio – džihadistų nužudyto buvusio leidinio redaktoriaus Stephane’o Charbonnier piešta karikatūra.

„Visada tikėjausi, kad galėsime eksportuoti „Charlie Hebdo“. Vokiečiai iš tiesų domisi, ką mes veikiame, to negalėčiau pasakyti apie britus, ispanus ar portugalus“, – teigė L.Sourisseau.

Prancūzų projektas rimtas. Kaimyninėje šalyje žadama kas savaitę išleisti 200 tūkst. numerių – tiek pat, kiek kas kartą išspausdinama Prancūzijoje.

„Daug žmonių užsienyje atrado „Charlie Hebdo“ tik dėl išpuolio, bet tai žurnalas, kuris priverčia juoktis“, – tikino redaktorius.

Karikatūristas apgailestavo, kad 46 metus leidžiamo laikraščio istorija visiems parūpo tik po nelaimės, bet vylėsi, jog plėsdamasis jis atras naujų gerbėjų.

Tiesa, leidiniui niekada netrūko ir priešų. Išspausdinusi pranašo Mahometo karikatūras, redakcija tapo islamistų taikiniu. Laikraštis taip pat dažnai sulaukia krikščionių ir Prancūzijos politikų kritikos.

„Charlie Hebdo“ neatskleidžia, kurie Vokietijos valdžios atstovai sulauks pašaipų. Nors dalis laikraščio bus išversta iš prancūzų kalbos, keli puslapiai bus sukurti ir specialiai vokiečiams.

„Mūsų didžiausias iššūkis yra ne tai, kad vokišką humorą perprasti sunkiau. Problema ta, kad karikatūrų kultūra labai paplitusi Prancūzijoje, bet atitikmens Vokietijoje beveik neturi“, – pripažino vokišką numerį kuriančios 12 žmonių komandos vadovė Minka Schneider.

Beje, tai – redaktorės slapyvardis, nes nuogąstavimai dėl aštrios plunksnos karikatūristų saugumo niekur nedingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.