Šveicarijoje konfiskuota meno dirbinių iš Palmyros

Dar penki iš konfiskuotų dirbinių buvo iš Jemeno.

Šveicarijoje buvo konfiskuota kultūros reliktų, pavogtų iš senovinio Sirijos Palmyros miesto, Libijos ir Jemeno bei laikytų Ženevos laisvuosiuose uostuose.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šveicarijoje buvo konfiskuota kultūros reliktų, pavogtų iš senovinio Sirijos Palmyros miesto, Libijos ir Jemeno bei laikytų Ženevos laisvuosiuose uostuose.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2016, 3:12 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:59 AM

Laisvuosiuose uostuose esama itin konfidencialių sandėlių, kuriuose gali laikyti praktiškai bet ką, be jokių mokesčių ir nesulaukiant nereikalingų klausimų.

Tarp konfiskuotų III–IV mūsų eros šimtmečių dirbinių buvo Afroditės galvos skulptūra bei du antkapių bareljefai.

Dauguma šių yra pavogti plėšikautojų ir į Šveicariją atkeliavo per Katarą, sakoma Ženevos prokuroro pranešime.

Jie laisvuosiuose uostuose atsirado 2009 ir 2010 metais, o pirmą kartą pavojaus signalas buvo paskelbtas 2013 metų balandį, kai vyko muitinės patikrinimas, pridūrė prokurorai. Nėra aišku, kada meno dirbiniai buvo konfiskuoti.

Muitinė susisiekė su Berno kultūros valdžios institucijomis, kurių ekspertas patvirtino, kad tie dirbiniai tikri. Tuomet vasarį buvo pradėta baudžiamoji byla.

Trys iš konfiskuotų daiktų buvo atvežti iš Palmyros, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto miesto, kurį suniokojo „Islamo valstybės“ džihadistai, užėmę jį 2015 metų gegužę. Islamistai, sistemiškai naikindami šio šalies centriniame regione esančio miesto paminklus, šokiravo visą pasaulį.

Dar penki iš konfiskuotų dirbinių buvo iš Jemeno.

Praėjusiais metais JT kultūros agentūra du konfliktų draskomus Jemeno miestus – Saną ir Šibamą – įtraukė į Pasaulio paveldo vietų, kurioms gresia pavojus, sąrašą.

UNESCO nurodė, kad Sana, žinoma dėl daugybės musulmonams svarbių vietų bei daugiaaukščių namų, pastatytų iš dumblo plytų, „patyrė didelės žalos dėl ginkluoto konflikto“ tarp Irano remiamų sukilėlių ir Saudo Arabijos remiamos vyriausybės.

Afroditės galvą vaizduojanti skulptūra buvo atgabenta iš Libijos. Pranešime nurodoma, kad ji atspindi „Šiaurės Afrikos helenizacijos“ laikotarpį.

Kol dirbiniai bus grąžinti į savo kilmės šalis, jie bus saugomi Ženevos meno ir istorijos muziejuje. Be to, planuojama juos eksponuoti viešai.

Praėjusį mėnesį Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas piktinosi, kad Šveicarijos ir kitų šalių laisvieji uostai veikia kaip „silpnoji grandis“ kovojant su teroristų finansavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas