Japonijos kalėjimus užplūdo pensininkai: taip gyventi pigiau nei laisvėje

Beveik trečdalį Japonijos vagysčių parduotuvėse įvykdo vyresni nei 60 metų žmonės. Žilaplaukiai vagišiai taip elgiasi ne veltui – mokslininkų teigimu, vis daugiau senstančių japonų tyčia nusikalsta, kad galėtų atsidurti už grotų, skelbia „Financial Times“.

Japonijos pensininkams neužtenka pinigų išgyventi, tad jie vagiliauja, kad galėtų gyventi kalėjime.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Japonijos pensininkams neužtenka pinigų išgyventi, tad jie vagiliauja, kad galėtų gyventi kalėjime.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-27 09:27, atnaujinta 2018-02-09 20:40

Duomenys rodo, kad amžiaus grupėje virš 60 metų 40 proc. nusikaltėlių tą patį prasižengimą įvykdė daugiau nei šešis kartus.

Tad šiuos duomenis nagrinėjantis Tokijuje įsikūręs tyrimų institutas „Custom Products Research“ spėlioja, kad ši Japoniją šiemet pasiekusi nusikaltimo banga rodo, kad vyresni žmonės tyčia nori atsidurti kalėjime, nes čia gauna nemokamo maisto, stogą virš galvos ir sveikatos draudimą.

Tokį kelią pasirinkusiems žmonėms tai – visai racionalus sprendimas. Net ir skaičiuojant kiekvieną centą ir gyvenant pigiausiame būste, turintis santaupų vienišas Japonijos pensininkas per metus turi išleisti net ketvirtadaliu daugiau nei vidutinė bazinę pensija, siekianti 780 tūkst. jenų (6,3 tūkst. eurų) per metus.

Pasak ataskaitą apie pensininkų nusikalstamumą parengusio Michaelo Newmano, garbaus amžiaus japonų noras nusikalsti slepia ir dar liūdnesnę tendenciją.

Pensininkų įvykdomi nusikaltimai dabar auga greičiau nei bendras vidutinis šalies gyventojų amžius. Bet ir čia situacija nedžiugina. Skaičiuojama, kad 2060 metais daugiau nei 40 proc. japonų bus vyresni nei 65 metai.

Tyrimų instituto NLI socialinės plėtros ekspertas Akio Doteuchi teigė, manantis, kad pakartotinai nusikalstančių japonų skaičius tik augs.

„Japonijoje socialinė situacija privertė vyresnio amžiaus žmones pasukti į nusikaltėlių kelią. Žmonių, kurie privalo gauti valstybinę priežiūrą, skaičius yra didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Apie 40 proc. senjorų gyvena vieni. Jie išeina iš kalėjimo, neturi pinigų ar galinčių padėti šeimos narių, tad vėl pasuka į nusikaltimus“, – teigė tyrėjas.

Anot A.Doteuchi, duomenys apie nusikalstamumą atskleidžia vyriausybės socialinės apsaugos programos trūkumus. Mat ir kalėjimas yra prastas būdas paremti tuos, kuriems labiausiai reikia paramos.

Įkalinimo įstaigos mėgina kai kuriuos senyvus kalinius paleisti į laisvę anksčiau laiko, tačiau susiduria su milžiniškomis teisinėmis problemomis. Anot A.Doteuchi, greitai situacija bus dar prastesnė – kalėjimai nebesugebės susidoroti su pensininkų vagišių antplūdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.