Kodėl ispanai Trijų karalių šventę mėgsta labiau nei Kalėdas?

Šiandien minios ispanų visuose šalies miestuose traukia į spalvingus Trijų karalių dienos paradus. Ši šventė Ispanijos vaikams patinka net labiau už Kalėdas – jie tądien gauna saldainių ir dovanų.

Trijų karalių šventė Ispanijoje švenčiama itin spalvingai, o susitikimai su aktoriais džiugina vaikus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Trijų karalių šventė Ispanijoje švenčiama itin spalvingai, o susitikimai su aktoriais džiugina vaikus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 7, 2017, 12:26 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:46 PM

Mat dviem trečdaliams ispanų vaikų dovanas žiemą atneša ne Kalėdų Senelis, o sausio 6-ąją paminimi Trys karaliai.

Kasparui, Merkeliui ir Baltazarui bei jų kupranugariams ispanų vaikai naktį palieka maisto ir gėrimų, taip atsidėkodami už jiems atneštas dovanas.

Minint Trijų karalių šventę Ispanijoje rengiami didžiuliai paradai. Šimtai aktorių rengia vaidinimus.

Vienas didžiausių paradų vyksta Madride. Jį kasmet aplanko maždaug 100 tūkst. žmonių. Susirinkę vaikai laukia, kol pro juos praeidami karaliai mėtys į orą saldainius.

Tokia tradicija Ispanijoje skaičiuoja jau antrą šimtmetį. Pirmasis Trijų karalių paradas įvyko dar 1885 metais ir nuo to laiko vyksta beveik visuose šalies miestuose.

Įprastai žmonės į paradus eina nešdami rankose skėčius, net jei tą dieną danguje nėra nė debesėlio.

Priežastis itin paprasta – karaliams mėtant saldainius, vaikai nori pagauti jų kuo daugiau, todėl išskleidžia skėčius, apverčia juos aukštyn kojomis ir taip pagauna daugiau saldumynų.

Tiesa, Trijų karalių šventė Ispanijoje sulaukia ir kritikos. Įprastai karaliais persirengdavo miesto tarybos nariai, o ne pasamdyti aktoriai.

Mat dauguma jų – baltaodžiai, Baltazarą vaidinantis vyras buvo nudažomas kaip juodaodis. Todėl šventės organizatoriai nekart buvo apkaltinti rasizmu.

Praėjusiais metais Madrido miesto taryba nusprendė pirmą kartą pasamdyti juodaodį aktorių. Taip esą turėjo būti parodyta integracija ir įvairovė, kuri būdinga sostinei.

Kai kurių miestų tarybos įvedė dar vieną naujovę – vieną iš karalių pakeitė karaliene. Tačiau šis siūlymas sulaukė nemažai kritikos iš tradicinės šventės šalininkų.

Be to, minėdami Trijų karalių šventę ispanai kepa tradicinius pyragus.

Trijų karalių pyragas visuomet yra žiedo formos, papuoštas karamelizuotais vaisiais, o jo tešloje yra paslepiama kokia nors dovanėlė.

Pavyzdžiui, pyrage gali atsidurti maža kūdikėlio Jėzaus figūrėlė, nedidelis žaisliukas vaikams arba džiovinta pupelė.

Valgant pyragą yra žaidžiamas žaidimas: kas savo pyrago gabalėlyje randa figūrėlę arba žaisliuką, pavadinamas šventės karaliumi. O suradęs pupelę kitąmet įsipareigoja nupirkti šventinį pyragą.

O šiais metais įmonė „El Corte Ingles“ savo parduotuose Trijų karalių pyraguose paslėpė net aukso gabalėlių.

Taip jie siekė maloniai nustebinti žmones, kurie sausio 6 dieną mėgausis vienu iš 251 laimingo šventinio pyrago.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.