Naujosios Zelandijos gyventojai su turistais nepasidalija tupyklų

Naujoji Zelandija džiaugiasi turistų antplūdžiu. Tačiau tai sukelia ir naujų problemų – vietos gyventojai ir atvykėliai nepasidalija vietos viešųjų tualetų. Jų trūkumas juntamas visoje šalyje.

Naujosios Zelandijos gyventojams įgriso, kad pigiai po šalį pakeliauti užsimanę turistai naudojasi viešaisiais tualetais ne tik pagal jų paskirtį – taip pat prausiasi, skalbia rūbus ir plauna indus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Naujosios Zelandijos gyventojams įgriso, kad pigiai po šalį pakeliauti užsimanę turistai naudojasi viešaisiais tualetais ne tik pagal jų paskirtį – taip pat prausiasi, skalbia rūbus ir plauna indus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 26, 2017, 8:16 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:53 AM

Pernai 4,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje apsilankė rekordiškai daug – net 3,4 mln. – svetimšalių. Turizmas kaip reikiant prisideda prie šalies ekonomikos, tačiau dėl to kenčia infrastruktūra.

Naujosios Zelandijos gyventojams įgriso, kad pigiai po šalį pakeliauti užsimanę turistai naudojasi viešaisiais tualetais ne tik pagal jų paskirtį – taip pat prausiasi, skalbia rūbus ir plauna indus.

Keliautojų antplūdį ypač pajuto Taranakio kalno regionas Šiaurės saloje, pernai kelionių patarimų gide „Lonely Planet“ pelnęs antrąją vietą labiausiai vertų aplankyti pasaulio vietų sąraše.

Pietų Taranakyje gyvenantis Chrisas Wilkesas pasakojo, kad vienu miestelio viešuoju tualetu kas naktį naudodavosi apie 50 aplink apsigyvenusių žmonių.

O turistai, kuriems atsibosdavo stovėti eilėje, pradėjo teršti krūmus. Su tokia problema susiduria visos keliautojų pamėgtos vietos šalyje. Dėl to kai kurie Naujosios Zelandijos upės ir paplūdimiai tapo pernelyg nešvarūs, kad būtų galima saugiai maudytis.

„Mūsų infrastruktūra pasenusi ir nėra pritaikyta milijonams turistų aptarnauti.

Džiaugiuosi, kad pritraukiame keliautojų, tačiau jeigu jie neatsako už savo veiksmus, o už tai turi mokėti vietos gyventojai ir gamta, tai nėra gerai“, – pabrėžė Naujosios Zelandijos gyventojas.

Pietų Taranakio tarybos nuosavybės ir infrastruktūros prižiūrėtojas Johnas Sergeantas pažadėjo, kad artimiausiame posėdyje bus aptartas tualetų trūkumo klausimas.

„Tai krizė. Pernelyg daug žmonių gamtinius reikalus atlieka krūmuose, o tai žalinga ir kultūrai, ir aplinkai.

Turime kuo skubiau imtis su tuo kovoti“, – teigė J.Sergeantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?