Britės kova dėl aukštakulnių batų baigėsi pergale

Kai britę Nicolos Thorp darbdavys išsiuntė namo už tai, kad moteris neavėjo aukštakulnių, jis, matyt, nesitikėjo, jog šis incidentas sulauks tiek atgarsių. Moters ginti stojo tūkstančiai, o dabar už neteisėtą atleidimą darbdavį nubaudė ir teismas.

Aukštakulnių nemėgstanti N.Thorp pradėjo kampaniją prieš Jungtinės Karalystės įmonių reikalavimus moterims.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aukštakulnių nemėgstanti N.Thorp pradėjo kampaniją prieš Jungtinės Karalystės įmonių reikalavimus moterims.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 27, 2017, 8:28 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:56 AM

Finansų centre „Portico“ dirbusi N.Thorp neįtardama nieko blogo į darbo vietą atėjo avėdama kuklius juodus žemakulnius batelius. Bet tą rytą ji sulaukė darbdavio nurodymo grįžti namo ir persiauti batus, nes darbovietėje moterys privalo avėti aukštakulnius.

N.Thorp nesutiko, todėl buvo atleista, o už išdirbtas valandas nesulaukė atlygio. Tačiau moteris šito lengvai pamiršti net neketino.

Praėjus penkiems mėnesiams ji paruošė peticiją, kurioje ragino priimti įstatymą, draudžiantį darbdaviams nurodyti moterims avėti aukštakulnius.

Peticiją pasirašė daugiau nei 150 tūkst. žmonių. Dešimtys moterų savo socialinių tinklų paskyrose skelbė nuotraukas, kuriose matyti, jog darbe jos avi žemakulnius batus.

Galiausiai istorija susidomėjo ir Jungtinės Karalystės Parlamento komitetai.

Praėjus dvejiems metams nuo N.Thorp istorijos pradžios Parlamento komitetai išleido ataskaitą, kurioje teigiama, kad finansų centras „Portico“, kuriame moteris dirbo, nusižengė įstatymui.

Be to, ataskaitoje priduriama, jog galiojantys įstatymai turi būti papildyti taip, kad būtų išvengta lyčių nelygybės ir panašių incidentų ateityje.

N.Thorp neslėpė džiaugsmo dėl tokių komitetų išvadų: „Atsisakau dirbti įmonėje, kuri reikalauja, kad moteris būtų pasidažiusi, avėtų aukštakulnius arba segėtų sijonus. Tai nepriimtina 2017 metais.

Žmonės sako, kad seksizmui mūsų pasaulyje nėra vietos. Tačiau laikais, kai vienos galingiausių šalių prezidentu tampa vyras, atvirai prisipažįstantis seksualiai priekabiavęs prie moterų, būtina priimti įstatymus, apsaugančius mūsų lyties atstoves.“

Be to, ji paaiškino, kad aukštakulnių atsisakė ir rūpindamasi savo sveikata.

„Įmonė tikėjosi, kad devynias valandas avėsiu aukštakulnius, segėtų sijoną ir visą dieną lydėsiu svečius į posėdžių sales. Atsakiau, kad avėdama tokius batus galų gale nepajėgsiu to daryti“, – tikino moteris.

„Portico“ patikino, kad perrašė darbo taisykles netrukus po to, kai kilo ginčas su N.Thorp.

Dabar įmonėje nebereikalaujama, kad moterys visą laiką avėtų aukštakulnius.

Anksčiau įmonės taisyklėse buvo nurodoma, kaip moterims reikėtų šukuotis plaukus, dažytis ir kokių papuošalų vengti. „Portico“ patikino apgailestaujantis dėl susiklosčiusios situacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.