Finansinių bėdų prislėgtos švedės ruošiasi gimdyti kelyje

Būsimų Šiaurės Švedijos motinų laukia sunkumai. Uždarius Šelefteo ligoninės Gimdymo skyrių švedėms pailgės kelias iki ligoninės, todėl jų vyrai mokysis priimti kūdikį, jei nespėtų pasiekti gydytojų.

Šiaurės Švedijoje uždaromas Šelefteo ligoninės Gimdymo skyrius.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Šiaurės Švedijoje uždaromas Šelefteo ligoninės Gimdymo skyrius.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 28, 2017, 9:47 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:31 AM

Dvi akušerės Švedijoje rengia kursus, kuriuose būsimus tėvus mokys, kaip elgtis, jei gimdymas prasidėtų automobilyje nespėjus pasiekti ligoninės.

Tokių įgūdžių gali prireikti Šelefteo švedų šeimoms, nuo sausio pabaigos gimdyti privalėsiančioms vykti į Ernšioldsviką arba Sundsvalį, kurie nutolę apie 100 kilometrų.

Kad nėščiosios jaustųsi saugesnės, dvi uždaromo ligoninės Gimdymo skyriaus akušerės nusprendė jas apmokyti.

„Jeigu iki artimiausio gimdymo skyriaus daugiau nei 100 kilometrų, už lango – žiema, tamsus paros metas, o mobilusis ryšys prastas, pakeliui gali nutikti bet kas. Automobilis gali sugesti, gali įvykti avarija. Tad turite būti pasirengusios viskam, net jei išsipildytų pats blogiausias scenarijus“, – sakė mokymų vadovė Stina Naslund.

Akušerės kūdikio besilaukiančius tėvus mokys, kaip išsiruošti į tolimą kelionę su tuoj gimdysiančia moterimi ir ką daryti, jei prasideda gimdymas.

„Reikia atsiminti, jog pirmąkart motina tapsianti moteris turi pagimdyti greitai, o tai didelis iššūkis, nes mūsų apygarda labai didelė ir kelionė iš tolimų jos pakraščių gali užtrukti“, – paaiškino akušerė.

S.Naslund teigimu, nors apie mokymus paskelbta tik penktadienio popietę, per savaitgalį jau atsirado labai daug susidomėjusių šeimų.

„Visada Šelefteo ligoninėje turėjome Gimdymo skyrių, tad kai jis po dviejų savaičių bus uždarytas, žengsime į nežinomus vandenis.

Tai ekonominis klausimas – uždarius skyrių bus sutaupyta milijonai kronų, bet man atrodo, kad taip yra griaunami mūsų bendruomenės pamatai“, – piktinosi gydytoja.

Švedijos gimdyvių priežiūros sistema pastaruoju metu sulaukia vis daugiau kritikos.

Ligoninės skundžiasi perpildytais skyriais ir lovų trūkumu, dėl to kai kurios moterys netgi nepriimamos gimdyti.

Antai gruodį viena nėščioji mirė ligoninės priimamajame ten turėjusi praleisti visą naktį, nes Neurologijos skyriuje jai neatsirado vietos.

O liepą viena moteris prarado kūdikį Pietų Švedijoje esančioje klinikoje, nes buvo išsiųsta namo, nors jai buvo nustatyti pavojingos nėštumo komplikacijos simptomai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.