Prie Milano katedros pasodintos palmės sukėlė diskusijų audrą

Prieš įspūdingąją

Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Palmės sulaukė daug kritikos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2017, 10:11 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:16 PM

Socialiniame tinkle „Twitter“ pasklido memai su rožinėmis palmėmis priešais akvamarino spalvos katedrą, su užrašu „Milano Vice“. Tai užuomina į 9-ojo dešimtmečio televizijos serialą „Miami Vice“, Lietuvoje rodytą pavadinimu „Majamio policija“.

Vienas žinomas kraštovaizdžio architektas dienraščio „La Repubblica“ pirmajame puslapyje paskelbtame straipsnyje pavadino šį projektą su palmėmis „neogotikine nesąmone“, balansuojančia „ties kičo riba“.

Antiimigracinės Šiaurės lygos vadovas susilaukė kritikos, „Twitter“ parašęs, kad prieš katedrą betrūksta tik „smėlio, kupranugarių ir nelegalių migrantų, kurie ten jausis kaip namie“. Vienas jo kolegų pasiūlė sustiprinti dykumos vaizdą uždengiant garsiąsias katedros bokštų smailes minaretais.

Dviejose gėlynuose Katedros aikštės (it. Piazza del Duomo) pakraštyje šią savaitę pasodintos palmės yra dalis miesto ir privačių rėmėjų iniciatyvos, kuria siekiama nuolat atnaujinanti Milano žaliąsias erdves. Palmių projektą parėmė JAV kavos prekybos tinklas „Starbucks“, netrukus Milane atidarysiantis savo pirmąją parduotuvę Italijoje.

Viešą miesto žaliųjų erdvių gražinimo konkursą laimėjęs architektas Marco Bay (Markas Bėjus) sako, kad ši diskusija jo labai nenustebino, „nes Milane sunku pamatyti ką nors nauja“.

Architektas atmetė kritiką, kad palmės netinka šiam Šiaurės Italijos miestui. Pasak jo, Milane jau yra šimtai šių medžių, be to, palmes augo toje pačioje Katedros aikštėje XIX amžiuje. M.Bay pasodintos palmės – kanapinės šiurkštuolės (Trachycarpus fortunei) – geria prisitaikiusios prie žemyninio klimato ir atlaiko iki minus 15 laipsnių Celsijaus šaltį.

„Idėja kilo žiūrint į šią erdvę“, – M.Bay sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“. Anot jo, palmės primena tiek aikštės kolonų portikus, tiek katedros bokštus.

Priešais katedrą atsiradusios palmės papiktino ne visus. Vieno iš netoliese esančių barų apyvarta, pasak jo savininko, išaugo daugiu nei 25 proc., nes žmonės plūsta pažiūrėti, dėl ko kilo visas tas triukšmas.

Milanas „ norėjo padaryti kažką agresyvaus“, kad pagyvintų šiuos mažai pastebimus gėlynus, sakė baro savininkas Mario Governa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.