Prabanga spindinčios indų vestuvės skaičiuoja paskutines dienas

Ryškios, spalvingos ir brangios – tokios dažniausiai būna indiškos vestuvės. Bet šalies valstijos valdžia nutarė apriboti švenčių rengėjus, kad indai atsispirtų norui per dieną išleisti gyvenimo santaupas.

Indiškos vestuvės neatsiejamos nuo išsipuošusios nuotakos, auksinių dekoracijų ir triukšmingos šventės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Indiškos vestuvės neatsiejamos nuo išsipuošusios nuotakos, auksinių dekoracijų ir triukšmingos šventės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 28, 2017, 8:26 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:16 PM

Šiuolaikinėse vestuvėse Indijoje galima pamatyti auksu apsitaisiusią nuotaką, audiniais padabintus dramblius ir kelias dienas trunkantį vakarėlį.

Bet Džamu ir Kašmyro valstijos valdžia nusprendė padaryti galą prabangai. Politikų teigimu, nevaldomos šventės didina atskirtį tarp turtuolių ir vargšų.

Tiesa, prie indiškų tradicijų nepratusiems užsieniečiams apribojimai galėtų pasirodyti ne tokie ir griežti: uždrausta į vestuves kviesti daugiau nei 400–500 svečių ir ant stalo nešti daugiau nei 14 patiekalų – po septynis vegetariškus ir mėsiškus.

Į sužadėtuvių vakarėlius valstijos gyventojai galės pakviesti tik 100 svečių, o nusižengusiems šiam įstatymui nuo balandžio 1-osios grės baudos.

„Per pastaruosius porą metų vis girdžiu gyventojų nusiskundimus, kad turčiai jungtuvėms išleidžia pernelyg daug pinigų. Dėl to ir vargingiau gyvenantys indai yra priversti neatsilikti ir atžalas sutuokti labai brangiai“, – teigė Džamu ir Kašmyro ministras Chowdhary Zulfkaras Ali.

Nors sunku patikėti, kad tokio įstatymo būtų galima priversti laikytis, valdžia pasiruošusi rimtai to imtis.

„Galima sustabdyti ceremoniją, užimti salę. O jei nepadės baudos, nusižengėliams grės ir kalėjimas“, – gąsdino Ch.Z.Ali.

Tiesa, indų troškimas rengti prabangias vestuves yra giliai įsišaknijęs.

„Nuotakos tėvai dažnai mano, kad jeigu neiškels savo dukrai labai prabangių vestuvių, su ja bus negerai elgiamasi jos naujuose namuose“, – aiškino Merilando universiteto sociologė Sonalde Desai.

Tad žemiausių kastų indai dažnai ima paskolas, kad šventė atitiktų svečių lūkesčius.

Panašūs apribojimai svarstomi ir Indijos parlamente. Skurdžiai Biharo valstijai atstovaujanti Ranjeet Ranjan pasiūlė visoje šalyje apriboti vestuvių išlaidas iki 500 tūkst. rupijų (7,1 tūkst. eurų). O norinčioms išleisti daugiau šeimoms reikės dešimtadalį vestuvių biudžeto skirti fondui, iš kurio bus remiamos ne tokių pasiturinčių indų vestuvės.

Indijos valdžia ne pirmą kartą mėgina įspėti tautiečius atsakingiau planuoti vestuvių išlaidas, tačiau iki šiol nė vienas įstatymas nebuvo priimtas.

2004-aisiais Džamu ir Kašmyro valdžia mėgino apriboti vestuvių svečių skaičių, bet įstatymą po kelių dienų atšaukė valstijos aukštasis teismas.

„Indai jaučia spaudimą iš visuomenės surengti prabangias vestuves net tada, kai tam visai nėra pinigų. Esu mačiusi, kaip viso gyvenimo santaupas šeima vėjais paleidžia vos per dvi dienas“, – teigė parlamentarė R.Ranjan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.