Pekino viešasis tualetas stojo į kovą su tualetinio popieriaus vagišiais

Vienas iš dažniausiai naudojamų Pekino viešųjų tualetų pradėjo kovą prieš tualetinio popieriaus vagystes. Karas vyks šiuolaikinėmis technologijomis – rulonėliai bus išduodami tik tiems lankytojams, kurių veidas bus nuskaitytas specialiu davikliu, skelbia „The Guardian“.

Kinai buvo įpratę iš viešųjų tualetų popierių tempti namo.<br>„123rf“ nuotr.
Kinai buvo įpratę iš viešųjų tualetų popierių tempti namo.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2017, 8:54 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:00 PM

Automatinis vaidų atpažinimo prietaisas buvo įdiegtas dėl to, kad vyresnio amžiaus kinai iš šio viešojo tualeto įprato namo neštis daug tualetinio popieriaus rulonėlių.

Dabar lankytojai, kurie norės gauti popieriaus, turės tris sekundes pastovėti priešais aukštos kokybės vaizdą užfiksuojantį fotoaparatą be kepurės ir akinių. Tik tada jiems bus išduota 60 cm ilgio popieriaus juosta.

Tualetinio popieriaus antrąkart gauti bus galima tik po devynių minučių, o tie, kurie popieriaus mėgins reikalauti per dažnai, nebegalės paslauga naudotis iš viso.

Tiesa, Pekino centre įdiegta patikros sistema jau sukėlė nemalonumų. Antai kai kurie klientai buvo priversti laukti daugiau nei minutę, o tai eilėje prie tualeto gali tapti sunkiu uždaviniu.

Be to, daviklis taip pat sukėlė nerimo dėl privatumo. Kai kurie socialinių tinklų vartotojai piktinosi, kad jų veidų nuotraukos fiksuojamos tokioje įstaigoje.

„Galvojau, kad tualetas yra paskutinė vieta, kurioje turiu teisę į privatumą, bet ir čia esu stebimas“, – skundėsi vienas „Sina Weibo“ vartotojas.

Pekinas laikomas vienu iš labiausiai prižiūrimų miestų. Policija teigia, kad 46 tūkst. stebėjimo kamerų aprėpia 100 proc. Kinijos sostinės gatvių, o jose užfiksuotą medžiagą peržiūri 4,3 tūkst. pareigūnų.

Šalia Dangaus šventyklos, kuri yra vienas iš dažniausiai lankomų Pekino objektų, stovinčiame viešajame tualete lankytojams naująja sistema naudotis padeda specialūs darbuotojai.

Tačiau jau dabar naujovė paskatino eilių didėjimą. Kai kurie davikliai sugedo, todėl darbuotojai vis tiek turi patys dalinti popierių lankytojams ir mėginti įsiminti jų veidus.

Kinija viešiesiems tualetams skiria labai daug dėmesio. Valdžia neseniai skyrė 289 mlrd. eurų vadinamajai „tualetų revoliucijai“, kad būtų atnaujinta daugiau nei 100 tūkst. viešųjų tualetų. Taip siekiama paskatinti turizmą.

Kai kuriuose iš jų atsiras plačiaekraniai televizoriai, belaidis ryšys, bankomatai ar sofos.

O pietvakarinis Čongčingo miestas giriasi turintis patį didžiausią pasaulyje viešąjį tualetą. Turistų traukos objektu tapusiame kelių aukštų pastate yra įrengti vidaus ir lauko tualetai bei kiemelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.