Gambija atsisako keisto rinkimų būdo: balsavimas priminė žaidimą

Vakarų Afrikoje esančios Gambijos rinkėjų laukia didelės naujovės. Šalis atsisako seniai įsišaknijusio būdo balsuoti su stikliniais rutuliukais ir pagaliau naudos popierinius biuletenius kaip ir likusi pasaulio dalis.

Balsai skaičiuojami išpylus rutuliukus ant specialių padėklų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Balsai skaičiuojami išpylus rutuliukus ant specialių padėklų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rinkėjai meta stiklinius rutuliukus į pasirinktas geležines statines su kandidatų nuotraukomis. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rinkėjai meta stiklinius rutuliukus į pasirinktas geležines statines su kandidatų nuotraukomis. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Africa News“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

May 5, 2018, 5:00 PM

Balandį ir gegužę vykstančiuose Gambijos rinkimuose šios šalies piliečiai paskutinį kartą balsuoja rutuliukais.

Rinkimų komisijos vadovas Alieu Momaras Njai jau pernai išpeikė rutuliukų sistemą, kurią jis pavadino milžinišku logistikos košmaru.

Be to, ji ir brangesnė nei įprastų biuletenių naudojimas.

Gambija balsavimo sistemą rutuliukais įvedė septintajame dešimtmetyje, kad nebūtų gadinami biuleteniai, be to, kad rinkimuose galėtų dalyvauti tie, kurie nemoka skaityti.

2015 metų duomenimis, Gambijoje raštingi tik 55,6 proc. suaugusiųjų.

Balsavimas stikliniais rutuliukais vyksta įprastose apylinkėse.

Kai darbuotojai patvirtina asmens tapatybę, jam įteikiamas vienas rutuliukas.

Tuomet rinkėjas nueina į balsavimo kabiną ir pro mažą skylutę įmeta rutuliuką į tą metalinę statinę, ant kurios pavaizduota jo mėgstamo kandidato nuotrauka.

Prie kiekvienos statinės pritaisytas dviračio varpelis, kad nuskambėtų garsas, kai įkrenta rutuliukas. Tai užtikrina, kad kiekvienas gambietis balsuoja tik vieną kartą. Be to, statinių dugnas padengtas pjuvenų arba smėlio sluoksniu, kad krisdamas rutuliukas nebildėtų ir girdėtųsi tiktai varpelis.

Balsų skaičiavimas vyksta labai sparčiai. Rutuliukai pilami į medinius padėklus, kuriuose įprastai išgręžta 200 arba 500 skylučių.

Balsavimo punktuose balsai paskelbiami iškart.

Planuojama, kad 1422 balsavimo apylinkėse visoje šalyje savo valią pareikš 900 tūkst. rinkėjų.

„Gambiečiai rinkimuose dalyvauja vis aktyviau, todėl kaskart turime pagaminti labai daug rutuliukų bei metalinių statinių ir nudažyti jas skirtingomis spalvomis.

Tai labai brangu – turime gaminti ne tik po statinę kiekvienai partijai, bet ir nepriklausomiems kandidatams – visi gauna po atskirą spalvą“, – aiškino Rinkimų komisijos vadovas.

Mažiausioje Afrikos žemyno valstybėje po 22 metus trukusio diktatoriško valdymo, kurį nutraukė netikėtai laimėjęs opozicijos kandidatas, balsavimas vyksta gana sklandžiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.