Dėl deserto pateikimo vos nekilo diplomatinis incidentas

Nedaugelyje šalių yra priimta batus laikyti ant valgomojo stalo, tačiau Japonijoje egzistuoja griežtos normos, kurios draudžia batus nešioti namuose.

Į nemalonią situaciją dėl batų buvo papuolęs Japonijos premjeras Shinzo Abė ir jo žmona, kurie praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje, rašo „The Washington Post“. <br>„Instagram“ nuotr.
Į nemalonią situaciją dėl batų buvo papuolęs Japonijos premjeras Shinzo Abė ir jo žmona, kurie praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje, rašo „The Washington Post“. <br>„Instagram“ nuotr.
Į nemalonią situaciją dėl batų buvo papuolęs Japonijos premjeras Shinzo Abė ir jo žmona, kurie praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje, rašo „The Washington Post“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Į nemalonią situaciją dėl batų buvo papuolęs Japonijos premjeras Shinzo Abė ir jo žmona, kurie praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje, rašo „The Washington Post“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-11 09:52

Į nemalonią situaciją dėl batų buvo papuolęs Japonijos premjeras Shinzo Abė ir jo žmona, kurie praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje, rašo „The Washington Post“.

Antrąją oficialaus vizito dieną Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu suorganizavo prašmatnią vakarienę savo rezidencijoje. Maistą vakarienei ruošė garsus Izraelio virtuvės šefas Moshe Segevas.

Atėjus metui valgyti desertą, virtuvės šefas šalių vadovams pagamino įdarytų šokoladinių saldainių rinkinį, kurį pateikė nublizgintame odiniame bate.

 

Izraelio dienraštis „Yediot Aharonot“ rašė, kad „japonų diplomatai, Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovai ir anksčiau Japonijoje dirbę diplomatai buvo šokiruoti tai pamatę“.

„Japonijos kultūroje nėra nieko labiau žeminančio nei batai. Jie nenešioja batų namuose, ofisuose. Tai yra laikoma nepagarba“, – teigė vienas Izraelio diplomatas.

Japonijos diplomatas teigė: „Jokioje šalyje batai nėra dedami ant stalo. Ką įžymus šefas sau galvojo? Jei tai buvo pokštas, mes nemanome, kad tai buvo juokinga; tai įžeidė mus ir premjerą“.

Izraelio užsienio reikalų ministerija teigė nedalyvavus meniu sudarymo procese.

„Mes gerbiame ir vertiname virtuvės šefą. Jis labai išradingas.“, – sakoma ministerijos pranešime.

M. Segevas savo kūrybinius sugebėjimus galėjo parodyti ir praėjusią gegužę, kada Donaldui Trumpui jis pateikė D. Trumpo ir B. Netanyahu galvų formos desertą.

Virtuvės šefo atstovas teigė, kad tai nebuvo tikras batas, o tik meno kūrinys iš Tomo Dixono parodos, kuri tuo metu buvo eksponuojama Izraelyje.

Tačiau socialiniame tinkle „Instagram“ virtuvės šefo pasekėjai turi kitokią nuomonę.

„Kai gamini vakarienę užsienio svečiam, mažiausiai ką gali padaryti tai pasidomėti apie tos šalies kultūrą“, – piktinosi žmonės socialiniame tinkle.

Tačiau tai ne vienintelis skandalas kilęs šio vizito metu. Po vizito Izraelio premjeras B. Netanyahu skundėsi nepakankamu žiniasklaidos dėmesiu šiam vizitui.

„Noriu jums pasakyti, kad buvo atvykęs Japonijos ministras pirmininkas. Jis vadovauja trečiai pagal dydį ekonomikai. Kartu su juo atvyko didelė verslininkų delegacija, didžiųjų korporacijų vadovai. Patys žinote jų pavadinimus: Mitsubishi, Mitsui ir daugelis kitų. Ar girdėjote apie tai spaudoje? Ne! Atsidarykite mano „Facebook“ profilį ir sužinokite apie tai“, – savo pasipiktinimą išreiškė B. Netanyahu.

Žurnalistai į tai atsakė, kad apie vizitą buvo parašyta daugiau nei 50 straipsnių, o didesnio kiekio jų nebuvo, nes nebuvo suorganizuota spaudos konferencija.

„Premjeras turėtų nustoti skleisti klaidinančią informaciją. Jis neįsileido mūsų į susitikimus su Japonijos ministru pirmininku, o spauda apie tai vis tiek buvo rašoma. Gal premjerui reikėtų ištrinti šį klaidinantį įrašą“, – premjerui atsakė „Yediot Ahanot“ korespondentas Itamiras Eichneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.