Prancūzijoje parduodama Napoleonui galimai priklausiusi skrybėlė

Dvikampė kariška skrybėlė, kaip manoma, priklaususi imperatoriui Napoleonui ir esą aptikta jo pralaimėto Vaterlo mūšio lauke, pirmadienį bus parduota Prancūzijoje rengiamame aukcione.

Napoleonas dėvėdavo skrybėlę pakreiptą šonu, o ne tradiciškai nukreiptą išilgai veido, kad jį galima būtų lengvai atpažinti kovos lauke. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
Napoleonas dėvėdavo skrybėlę pakreiptą šonu, o ne tradiciškai nukreiptą išilgai veido, kad jį galima būtų lengvai atpažinti kovos lauke. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2018, 4:30 PM, atnaujinta Jun 16, 2018, 4:35 PM

Tai bus dar vienos varžytinės, leisiančios organizatoriams užsidirbti iš neslūgstančios paklausos daiktams, priklaususiems buvusiam Prancūzijos imperatoriui, kuris, praėjus dviems šimtmečiams po jo mirties, tebėra itin populiari istorinė figūra.

Napoleonas dėvėdavo skrybėlę pakreiptą šonu, o ne tradiciškai nukreiptą išilgai veido, kad jį galima būtų lengvai atpažinti kovos lauke.

Manoma, kad per 15 metų trukusį valdymą imperatorius pakeitė apie 120 juodo fetro dvikampių su bebrenomis. Daugumą šių galvos apdangalų pagamino prancūzų skrybėlių manufaktūra „Poupard“, tačiau iki mūsų dienų išliko tik keletas egzempliorių, kurių autentiškumas buvo patvirtintas.

„Jie turi atitikti istorinį laikotarpį ir jo galvos dydį“, – pietiniame Prancūzijos mieste Lione naujienų agentūrai AFP sakė aukciono rengėjas Etienne De Baecque'as.

Nors skrybėlės kilmės neįmanoma visiškai tiksliai nustatyti, ji tradiciškai laikoma priklaususia imperatoriui, o rašytiniais šaltiniais patvirtinta, kad vienas olandų kapitonas 1815 metais Vaterlo kaime pasiėmė šį aksesuarą kaip karo trofėjų.

„Yra ir kitų smulkių detalių: jis nekentė apsiuvų ir visada reikalaudavo, kad juos pašalintų. Be to, jis prašydavo apsiūti tam tikras vietas, kur jis laikydavo skrybėlę“, – pažymėjo E. De Baecque'as.

„Bet, kaip visada būna su istoriniais suvenyrais, čia yra dalelė žavesio ir abejonės“, – pridūrė aukciono rengėjas.

Prieš ketverius metus panaši dvikampė, iki tol priklaususi Monako karališkosios šeimos kolekcijai, aukcione buvo parduota už 1,9 mln. eurų Pietų Korėjos maisto pramonės ir žemės ūkio gigantės „Harim“ savininkui.

Prognozuojama, kad už pirmadienį parduodamą galvos apdangalą bus sumokėta tik 30–40 tūkst. eurų, nes skrybėlė nėra puikios būklės – oda kai kuriuose vietose išdžiuvusi ir suskirdusi.

Tačiau dėl bet kokių su Napoleonu susijusių daiktų milžiniškos paklausos jų pardavimo kainos neretai pranokdavo visas prognozes.

Pernai lapkritį trapus auksinis lauro lapas iš vainiko, pagaminto 1804 metais įvykusiam Napoleono karūnavimui ir sveriantis vos 10 g, buvo parduotas už 625 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio