Neįprasta kavinė Prancūzijoje padeda likimo nuskriaustiems

Šioje naujoje kavinėje Prancūzijos sostinėje pietų metu netrūksta užsakymų. Tačiau „Joyeux“ iš visų išskiria šis tas ypatingo – didžioji dalis darbuotojų turi Downo sindromą arba kitų raidos sutrikimų.

 Žymioje kavinėje apsilankė ir Prancūzijos prezidento sutuoktinė B.Macron. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Žymioje kavinėje apsilankė ir Prancūzijos prezidento sutuoktinė B.Macron. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AFp ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 17, 2018, 10:24 AM

Kavinė „Joyeux“ yra naujausia sparčiai Prancūzijoje populiarėjančio restoranų tinklo dalis.

Čia įdarbinami žmonės, kuriems diagnozuotas Downo sindromas, autizmas ar kiti kognityviniai sutrikimai.

„Joyeux“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „džiaugsmingas“, o tinklo savininkas Yannas Bucaille’as Lanrezacas teigia, kad planuoja džiaugsmą skleisti dar mažiausiai keturiose šalies vietose, suteikdamas progą žmonėms, turintiems negalią, parodyti savo vertę ir užsidirbti pragyvenimui.

„Esu labai laimingas. Jau seniai norėjau ruošti valgį, tad išsipildė mano svajonė. Nebegalėjau ilgiau plauti indų“, – teigė restorane virėju dirbantis 36-erių Charlesas.

Padavėja Mathilde pasakojo, kad darbas kavinėje ją išmokė daug naujų dalykų. Ji padėjo pasiruošti kavinės didžiajam atidarymui, į kurį buvo užsukusi ir pirmoji šalies ponia Brigitte Macron.

„Jau esu ruošusi valgį restorane. O čia dirbu už baro. Išmokau baristos darbo, kaip virti kavą ir aptarnauti prie staliukų sėdinčius klientus“, – sakė Mathilde.

Užsisakiusieji gauna lego detalę, o pagamintas maistas atkeliauja ant padėklo su kita tokios pat spalvos detale.

Tinklo savininkas Y.B.Lanrezacas sakė, jog idėją atidaryti tokią kavinę sugalvojo kartu su savo žmona, kai labdaringais tikslais surengė pasiplaukiojimą katamaranu negalią turintiems jaunuoliams.

Vienas vaikinų kelionės metu paklausė Yanno, ar jis neturėtų jam darbo. Tai jį paskatino galvoti apie verslą, kuriame būtų galima įdarbinti negalią turinčius žmones.

Tokie verslai Prancūzijoje veikia nuo 2016-ųjų spalio, o pirmoji „Joyeux“ kavinė buvo atidaryta praėjusį gruodį Reno mieste. Čia galima įsigyti veganiškų patiekalų ar maisto be glitimo.

Šiandien „Joyeux“ galima rasti penkiuose Prancūzijos miestuose. Visas kavinės pelnas atitenka labdarai.

Vieno kavinės darbuotojų motina AFP kalbėjo, kad jos sūnus, pradėjęs čia dirbti, „vėl tapo Fabienu, kuris juokauja ir yra kupinas entuziazmo“.

Psichologė Laure Germain pasakojo, kad darbuotojai čia dirba tai, kas geriausiai atitinka jų galimybes ir gebėjimus, o ne pabrėžia neįgalumą.

„Mūsų tikslas – kad kiekvienas galėtų dirbti savarankiškai“, – sakė L.Germain.

Darbo valandos ir sąlygos čia pritaikytos kiekvieno darbuotojo galimybėms. Darbuotojai turi jų poreikiams pritaikytus drabužius ir darbo įrankius. Pavyzdžiui, siekiant palengvinti naudojimąsi kavos aparatu ant jo atsirado skaičiai ir piktogramos.

Vieni darbuotojai geba gerai skaityti ir rašyti, tačiau kitiems sunkiau save išreikšti. Tad sunkiausia, pasak psichologės, buvo atrasti pareigas, kurios geriausiai tiktų kiekvienam kavinės darbuotojui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.