JT: dar niekad pasaulyje nebuvo tiek daug narkotikus vartojančių žmonių

Dar niekada pasaulyje nebuvo tiek daug narkotikus vartojančių žmonių. Tai sakoma Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje, kuri antradienį buvo paskelbta Vienoje. Pateiktais duomenimis, 2016 metais 275 mln. vyrų ir moterų bent kartą vartojo nelegalius kvaišalus. Tai yra 25 mln. arba 10 proc. daugiau nei dar prieš metus.

Narkotikai<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Narkotikai<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

dpa ir ELTA inf.

Jun 26, 2018, 8:11 PM

Atsižvelgiant į paklausą, didėjo ir pasiūla. „Tai rekordų metai“, – pristatydama ataskaitą su naujausiais turimais skaičiais sakė JT narkotikų ekspertė Angela Me.

Pasaulyje, spėjama, 2016-aisiais buvo pagaminta 1 410 tonų kokaino – tai aukščiausias rodiklis. Kokaino rinka ypač auga Azijoje ir Afrikoje. Naujas rekordas, anot ataskaitos, pasiektas ir gaminant opijų – 10 500 tonų. Opijaus aguonų auginimo centras išlieka Afganistanas.

Tačiau dažniausiai pasaulyje vartojamas narkotikas liekas kanapės: šių kvaišalų griebėsi 192 mln. žmonių – 16 proc. daugiau nei metais anksčiau. Kanapių augimas pasaulyje išaugo net 27 proc. iki 4 386 tonų. Ypač didelis padidėjimas fiksuotas Šiaurės Amerikoje. Ekspertų duomenimis, tai visų pirma gali būti susiję su narkotikų legalizavimu daugelyje JAV valstijų.

Ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad narkotikų vartojimas ypač auga vyresnių nei 40 metų amžiaus žmonių grupėje.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet nuo narkotikų vartojimo miršta 450 000 žmonių, 39 proc. jų yra vyresni nei 50 metų amžiaus. Pasak JT, daugiau kaip 60 proc. nuo narkotikų mirusių žmonių mirė ne nuo perdozavimo, o nuo netiesioginių padarinių – hepatito C ir ŽIV infekcijų. 10,6 mln. žmonių leidžiasi narkotikus ir smarkiai rizikuoja pakartotinai vartodami tuos pačius švirkštus.

JT akcentuoja ir skirtumus tarp lyčių. Moterys mieliau renkasi opiatus ir raminamuosius, o vyrai – kanapes ir kokainą. Moterys, be to, sudaro tik trečdalį narkotikų vartotojų.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.