Slovėnijos rašytojai smerkia antiimigrantiško apsakymo konkursą

Slovėnijos rašytojų sąjunga ketvirtadienį protestavo prieš vieną konservatyvių pažiūrų žurnalo „Demokracija“ paskelbtą apsakymų konkursą, pavadindama jį nepriimtina „rasistinės propagandos“ forma.

„AFP/Scanpix“ nuotr.
„AFP/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 7:11 PM

Šis iki 9 tūkst. egzempliorių tiražu leidžiamas savaitraštis, kurį įkūrė prieš imigrantus nusistačiusi Slovėnijos demokratų partija (SDS), ragino konkursui teikti vaikams iki 10 metų skirtus apsakymus, kurie atskleistų „multikultūrizmo ir nelegalios migracijos pavojus“.

„Vaikai nusipelnė humaniškų, atvirų ir tolerantiškų pasakojimų, kurie skatina empatiją ir nepalaiko neapykantos“, – sakoma Rašytojų sąjungos išplatintame pareiškime. Jį taip pat pasirašė daugiau nei 140 visuomeninių įstaigų.

Nuo praėjusių metų nelegaliai į Slovėniją patenkančių migrantų skaičius išaugo, tačiau kiek daugiau nei du milijonus gyventojų turinčioje Slovėnijoje dabar yra tik maždaug tūkstantis pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų.

Konkurso organizatoriai dalyviams iškėlė tokius reikalavimus: „Apsakymų veikėjai gali būti ir gyvūnai, jeigu teigiamus herojus vaizduoja vietoje paplitę gyvūnai, o įsilaužėlius arba niekšus – invazinių rūšių atstovai.“

Viena iš sąlygų yra ta, kad apsakymas privalo mokyti vaikus, kad „gera gyventi tradicinėje šeimoje“ ir dera gyventi tik tarp „savo rūšies“ atstovų.

Žurnalas „Demokracija“ atsakė į jam skirtą kritiką savo interneto svetainėje.

„Bandydamas išsaugoti savo nacionalinę, kultūrinę ir religinę autonomiją, vienybę ir identitetą esi vadinamas žiauriu arba rasistu“, – rašoma joje paskelbtame straipsnyje.

Žurnalas, kurio pagrindiniame interneto puslapyje skelbiamos kelios šiurpios prieš imigrantus ir musulmonus nuteikiančios istorijos, konkurso nugalėtojui siūlo 300 eurų premiją.

Dalis žurnalo akcijų priklauso Vengrijos žiniasklaidos kompanijoms, glaudžiai susijusioms su nacionalistinių pažiūrų tos šalies premjeru Viktoru Orbanu.

Didelę dalį V. Orbano antiimigrantiškos retorikos anksčiau šiais metais per parlamento rinkimų kampaniją pasiskolino SDS lyderis Janezas Jansa (Janežas Janša). Su ja buvusiam premjerui pavyko atgaivinti visuomenės prisiminimus apie 2015-2016 metus, kai šalį kirto daugiau nei 500 tūkst. migrantų, iš kurių tik maža dalis pasiliko Slovėnijoje.

Nors SDS rinkimuose surinko daugiausiai balsų, tačiau jai nepavyko suburti tvirtos valdančiosios koalicijos ir ji tapo pagrindine opozicine jėga centro kairiųjų vyriausybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste