Išmanus darbo pokalbis tampa realybe: reikės atsakinėti į roboto klausimus

Ar per darbo pokalbį jaudintumėtės labiau, ar mažiau, jei tektų apie savo patirtį pasakoti ne gyvam žmogui, o robotui? Kai kurie švedai jau galėjo sužinoti, ką reiškia tokia moderni atranka.

Štai toks robotas Švedijoje vertina potencialių darbuotojų įgūdžius.
Štai toks robotas Švedijoje vertina potencialių darbuotojų įgūdžius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-27 12:09

Uplands Bro tapo pirmąja savivaldybe Švedijoje, kuri pasitelkia robotus darbuotojų atrankai vykdyti. Šiuos robotus sukūrė KTH karališkojo technologijų instituto robotikos komanda, bendradarbiaudama su įdarbinimo agentūra TNG.

Kūrėjai teigia, kad robotai vykdo daug objektyvesnę atranką, yra nepaveikiami žmogiškų faktorių – asmeninės simpatijos, patrauklumo – ir vadovaujasi tik suprogramuotais kriterijais, o ne nuojauta.

Uplands Bro miesto taryba jau išbandė šį robotą – jis turėjo atrinkti kandidatus per pokalbius, jiems prieš tai nepateikus gyvenimo aprašymo, neprisistačius.

O įsitikinus, kad jis parenka tikrai tinkamą kandidatą, nutarta, kad robotas, vardu Tengai, išrinks naująjį Uplands Bro savivaldybės technologijų koordinatorių.

„Dabar daugybė įstaigų giriasi, kad vykdo darbuotojų atranką be jokios diskriminacijos, kuo objektyviau.

Mes norime, kad iš tiesų taip būtų, ir pasitelkiame naujausias technologijas“, – tikino Uplands Bro administracijos direktorė Havva Ilhan.

Anot jos, svarstoma robotą pasilikti ilgesniam laikui, kad jis atrinktų ir kitus darbuotojus.

„Mums tereikia sužinoti, kokie kandidato įgūdžiai. Mums nerūpi jo hobis, šeiminė padėtis, amžius ar dar kas nors, kas gali sudaryti išankstinę nuomonę apie kandidatą ir tam tikra linkme pakreipti jo priėmimo procesą“, – tvirtino H.Ilhan.

Tiesa, manoma, jog Tengai kol kas tinkamiausias pradinei fazei: jis atrenka kandidatus, kurie jam atrodo tinkamiausi per pokalbį. Ir tik tuomet į kitą etapą patekę žmonės susitinka su realiu žmogumi.

Analizės centro „Reform Institute“ vadovas Stefanas Folsteris giria tokią iniciatyvą, bet turi abejonių, ar robotai visiškai perims darbuotojų atrankų procesą.

„Jie naudingiausi didelėms bendrovėms, kurios gauna dešimtis tūkstančių paraiškų ir jas reikia atrinkti.

Bet jei esi verslininkas su penkiais darbuotojais, juk svarbu surasti tą, su kuriuo būtų smagu darbuotis“, – svarstė S.Folsteris.

Parengta pagal „The Local“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.