Paranojiška milijoninės bendruomenės nuomonės nepakeis niekas: Žemė plokščia

Gyvuoja keistas, tačiau didelis klubas. 11 mln. žmonių Brazilijoje – net 7 proc. šalies populiacijos – yra įsitikinę, kad mūsų planeta plokščia.

A.Nevesas tikras, kad Žemė plokščia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Nevesas tikras, kad Žemė plokščia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2020, 5:46 PM

Brazilas restorano savininkas Ricardo prapliumpa perdėtai garsiai juoktis: „Cha cha cha! Štai taip žmonės ir reaguoja, kai jiems pasakau, kad Žemė plokščia.

Bet mano restorane renkasi visi vadinamieji plokščiažemininkai. Tvirtai savo gyvenime žinau tik du dalykus: vieną dieną mirsiu, o Žemė yra plokščia.“

Įdomu tai, kad šiuo dalyku tiki keliolika milijonų žmonių. Galbūt juos paskatina bendra atmosfera šalyje, mat prezidentas Jairas Bolsonaro ragina abejoti viskuo: klimato kaita, šalies intelektualais.

Tiesa, Brazilijos „plokščiažemininkai“ yra gana įsislaptinusi, kiek paranojiška bendruomenė. Jie vieni su kitais kalbasi koduotomis žinutėmis, kuria uždaras grupes.

Bet kai kurie turi viešus „YouTube“ kanalus ir dešimtis tūkstančių sekėjų. Čia jie dėsto savo teoriją remdamiesi savomis fizikos dėsnių interpretacijomis, Biblija ir bando sulaužyti visas žinomas tiesas.

Tai – daugiausia vyrai katalikai ar krikščionys evangelikai, kurie turi menką išsilavinimą. Bet patys tikina, kad „nereikia painioti diplomų su realiomis žiniomis“.

„Plokščiažemininkai – protingiausi, – tikino 50 metų verslininkas Andersonas Nevesas. – Pasibjaurėtinas pseudomokslas pavergė švietimo sistemas visame pasaulyje. Tai, kad žemė yra apvali – didžiausias žmonijos melas, kurį paskleidė elitas.“

Žemė, anot jo, plokščia. Bet Mėnulis ir Saulė apvalūs, vienodo dydžio.

„Tik pažiūrėkite į horizonto liniją. Juk užlipi į kalną ir matai, kad žemė yra plokščia“, – skėsčioja rankomis savo tiesa įsitikinęs verslininkas.

Svarbiausias jo bendraminčių argumentas kelia šypseną: jeigu Žemė sukasi 1,7 tūkst. km per valandą greičiu, kodėl daiktai išsilaiko ant paviršiaus? Išgirdę, kad tai lemia gravitacijos jėga, moja ranka – dar vienas melas. Žemės nuotraukos iš kosmoso – dar viena klastotė.

Vienas mėgstamiausių „plokščiažemininkų“ taikinių – NASA. JAV kosmoso agentūrą jie kaltina didžiausio istorijoje melo burbulo pūtimu.

„Jei jau jūsų nuotraukos iš kosmoso tikros, tai kodėl tada nematome Eiffelio bokšto?“ – klausia didžiulė Brazilijos sąmokslininkų bendruomenė.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.