Meksikos sostinėje archeologai atidengė kaukolių bokšto fasadą

Archeologams Meksiko centre pavyko atidengti dar vieną garsaus Actekų bokšto fragmentą. Bokštas, pastatytas iš žmonių kaukolių, yra apie 700 metų senumo.

Kovą archeologų komanda atidengė rytinį bokšto fasadą, papuoštą 119 žmonių kaukolių, priklausiusių vyrams, moterims ir vaikams.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kovą archeologų komanda atidengė rytinį bokšto fasadą, papuoštą 119 žmonių kaukolių, priklausiusių vyrams, moterims ir vaikams.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-22 08:56, atnaujinta 2020-12-22 17:01

Kovą archeologų komanda atidengė rytinį bokšto fasadą, papuoštą 119 žmonių kaukolių, priklausiusių vyrams, moterims ir vaikams. Anksčiau jau buvo rasta šimtai kaukolių, informacija dalinasi Nacionalinis antropologijos ir istorijos institutas.

Penkių metrų skersmens bokštas buvo atrastas prieš penkerius metus.

Spėjama, kad bokštas buvo Huey Tzompantli – 1521 metais miestą užėmusius Hernano Corteso vadovaujamus ispanų konkistadorus išgąsdinusio didžiulio kaukolių masyvo – dalis.

Cilindro formos struktūra stovi netoliese milžiniškos Metropolitano Katedros. Bažnyčia buvo pastatyta buvusios vienos pagrindinių Actekų sostinės Tenochtitlano (dabartinio Meksiko miesto) šventyklų – Didžiosios šventyklos (Templo Mayor) – vietoje.

„Didžioji šventykla nenustoja mūsų stebinti. Huey Tzompantli yra neabejotinai vienas įspūdingiausių pastarųjų metų archeologinių atradimų mūsų šalyje“, – kalbėjo Meksikos kultūros ministrė Alejandra Frausto.

Archaeologai išsiaiškino, kad bokštas buvo statytas trimis etapais. Statymo laikotarpis – nuo 1486 iki 1502.

Bokšto atradimas labai nustebino antropologus, nes jie tikėjosi ten rasti jaunų vyrų karių kaukoles. Kartu jie atkasė ir daugybę moterų bei vaikų kaukolių, kas paskatino kelti hipotezes dėl žmonių aukojimo tradicijų Actekų imperijoje.

„Negalime pasakyti, kurie iš šių individų buvo kariai, galbūt kai kurie buvo belaisviai, paruošti aukojimo ceremonijoms“, – svarstė archeologas Raulis Barrera.

„Mes tikrai žinome, kad jie visi buvo pašventinti, – pridūrė jis. – Jie buvo paversti dovanomis dievams arba net pačių dievybių įkūnijimais“.

Parengta pagal „Reuters“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.