29 paras jūroje praleidę vyrai išgyveno valgydami apelsinus ir kokosus

Du vyrai iš Saliamono Salų, 29 dienas prabuvę jūroje po to, kai jų GPS navigatorius nustojo veikti, buvo išgelbėti prie Papua Naujosios Gvinėjos krantų – 400 kilometrų nuo ten, kur prasidėjo jų kelionė.

Net ir patyrusiems jūreiviams Saliamono jūra gali būti grėsminga ir nenuspėjama. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Net ir patyrusiems jūreiviams Saliamono jūra gali būti grėsminga ir nenuspėjama. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2021, 6:12 AM

Livae Nanjikana ir Junioras Qoloni rugsėjo 3 d. nedidele 60 arklio galių motorine valtimi išplaukė iš Mono salos.

Pora planavo nukeliauti 200 km į pietus iki Noro miesto Naujosios Džordžijos saloje, orientuodamiesi vakarine Vella Lavella salos pakrante ir po kaire esančia Gizo sala.

„Mes esame atlikę šią kelionę anksčiau ir viskas turėjo būti gerai“, – kalbėjo L.Nanjikana.

Tačiau net ir patyrusiems jūreiviams, tokiems kaip Nanjikana, Saliamono jūra, skirianti Saliamono salas nuo kaimynės Papua Naujosios Gvinėjos, gali būti grėsminga ir nenuspėjama.

Praėjus vos kelioms valandoms po kelionės, jie susidūrė su stipriu lietumi ir stipriu vėju, todėl buvo sunku matyti pakrantę, kurią jie turėjo sekti.

„Kai prasidėjo blogas oras, buvo blogai, bet buvo blogiau ir pasidarė tikrai baisu, kai mirė GPS, – sakė jis. – Mes negalėjome matyti, kur plaukiame, todėl nusprendėme sustabdyti variklį ir palaukti, taip sutaupydami degalų.“

Išgyvenę iš kelionei pasiimtų apelsinų, iš jūros surinktų kokosų ir lietaus vandens, surinkto naudojant drobės gabalėlį, jie 29 dienas plaukiojo jūroje kol galiausiai pastebėjo žvejų laivą prie Naujosios Britanijos, Papua Naujosios Gvinėjos krantų.

„Mes nežinojome, kur esame, bet nesitikėjome būti kitoje šalyje“, – prisipažino L.Nanjikana.

Vyrai buvo tokie silpni, kad spalio 2 d., atvykę į Pomio miestą, jie turėjo būti išnešti iš valties į netoliese esantį namą.

Vėliau nusilpusių vyrų sveikatą patikrino vietinės sveikatos klinikos darbuotojai ir dabar jie apsistoję pas Pomio miesto vietinį gyventoją Joe Kolealo, kuris čionykščiai televizijai patikino: „Dabar jie laimingai gyvena su mumis“.

L.Nanjikana tikrai nestokojo geros nuotaikos, tikindamas, kad iš šios patirties pasiėmė ir keletą teigiamų dalykų, pavyzdžiui, priverstinę pertrauką nuo pasaulinės pandemijos chaoso.

„Kol buvau ten, aš neįsivaizdavau, kas vyksta. Aš negirdėjau ne žodžio COVID-19 ar dar ką nors, – pasakojo jis. – Laukiu grįžimo namo, bet manau, kad tai buvo puiki pertrauka nuo visko.“

Tai ne pirmas kartas, kai neramioji Saliamono jūra paklaidina patyrusius jūreivius.

Liepos mėnesį laivas, kuriuo plaukė Bugenvilio sveikatos apsaugos ministras Charry Napto su žmona ir sūnumi bei dar keturiais asmenimis dingo grėsmingoje jūroje. Vėliau buvo rastas tik vienas žmogus, vietinis mokytojas.

Vos prieš kelias savaites prie Bugenvilio krantų dingo dar viena valtis su 13 keleivių, rasta po 36 valandų 50 km į šiaurę nuo kelionės tikslo. Bugenvilio policijos viršininkas Francis Tokua teigė, kad nuo to laiko vyriausybė svarsto galimybę apriboti keliones valtimis atšiauriu oru.

Parengta pagal „The Guardian“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.