Seniausias pasaulio žmogus atšventė 119-ąjį gimtadienį Gyvenimas nuo didžiųjų išradimų ir pasaulinių karų iki pasaulinės pandemijos

Japonijoje gyvenanti Kane Tanaka 119-ąjį gimtadienį šventė, teigdama, kad yra pasiryžusi pratęsti rekordą dar vieneriais metais.

Seniausias pasaulio žmogus – japonė Kane Tanaka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Seniausias pasaulio žmogus – japonė Kane Tanaka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 4:59 PM, atnaujinta Jan 4, 2022, 5:08 PM

Kane Tanaka turinti silpnybę gaiviesiems gėrimams bei šokoladui, sekmadienį paminėjo šią svarbią dieną kartu su slaugos namų Fukuokos prefektūroje darbuotojais.

Gineso rekordų knyga Tanakos statusą pripažino 2019 m. kovą, kai jai buvo 116 metų, o vėliau ji pasiekė visų laikų Japonijos amžiaus rekordą, kai 2020 m. rugsėjį sulaukė 117 metų ir 261 dienos.

Moteris gimė 1903-siais – tais pačiais metais, kai broliai Wrightai atliko pirmąjį varikliu varomo lėktuvo skrydį. Be to, tada įvyko ir pirmosios Tour de France dviračių lenktynės.

K.Tanaka išgyveno penkis Japonijos imperatorių valdymo laikotarpius, o naujausias jos užsibrėžtas tikslas – sulaukti 120-ojo gimtadienio, teigė jos šeimos nariai.

Gamtos ir aplinkosaugos naujienų žurnalistė iš Niujorko Elizabeth Ruler socialiniame tinkle „Twitter“ rašė:

„Kai prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas, jai buvo 11 metų, kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas – 36, kai pasirodė „Žvaigždžių karai“ – 74, o kai prasidėjo „COVID-19“, jai buvo 116. Jos vardas – Kane Tanaka, ji yra seniausias pasaulyje gyvenantis žmogus“.

Rekordininkė taip pat yra gimusi šešiais mėnesiais anksčiau nei legendinis britų rašytojas George'as Orwell'as ir yra viena iš didelio ir vis didėjančio skaičiaus Japonijos šimtamečių.

Rugsėjį, prieš kasmetinę pagarbos senyvo amžiaus žmonėms dieną, šalies sveikatos apsaugos ministerija paskelbė statistiką, teigiančią kad rekordiškai daug – 86 510 žmonių Japonijoje sulaukė 100 ir daugiau metų – 6 060 žmonėmis daugiau nei praėjusiais metais.

Remiantis ministerijos duomenimis, didžiąją daugumą šimtamečių sudaro moterys, o vyrų perkopusių 100 metų slenkstį – kiek daugiau nei 10 tūkst. Palyginimui, kai 1963 m. pirmą kartą buvo pradėta vykdyti kasmetinė tokio pobūdžio apklausa, Japonijoje gyveno tik 153 šimtamečiai.

Kuomet K.Tanaka oficialiai tapo seniausiu visų laikų Japonijos žmogumi, ji šventė su buteliu mėgstamiausio limonado ir fotografams rodė taikos ženklą – iškeltus du pirštus.

Nors dėl koronaviruso pandemijos apribojimų šeimos nariai negalėjo jos laisvai lankyti, pranešama, kad ji palaiko draugiškus santykius su slaugos namų personalu – bendrauja su jais gestais, mėgsta dėliones ir stalo žaidimus.

Septintoji iš devynių brolių ir seserų K.Tanaka ištekėjo būdama 19 metų ir padėjo vadovauti šeimos Ramen makaronų restoranui po to, kai jos vyras ir vyriausias sūnus išvyko į 1937 m. prasidėjusį antrąjį Kinijos-Japonijos karą.

62-us metus einantis jos anūkas Eidži teigė norintis kuo greičiau asmeniškai pasveikinti močiutę. „Tikiuosi, kad ji ir toliau bus sveika ir nenustos linksminusis“, – jo žodžius citavo Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.