„Politico“ šmaikščiai įvertino V. Putino pabėgimo į kitas šalis variantus: nuo Kinijos iki kolonijos Marse

​Kremliaus karui blėstant, Rusijos lyderis gali būti priverstas apsvarstyti pasitraukimo strategiją. Kur jis galėtų sulaukti šilčiausio priėmimo?

V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A. Merkel.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A. Merkel.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 6:16 PM

Dėl brutalios invazijos į Ukrainą Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir jo pakalikai tapo daug labiau pažeidžiami. Fiksuojami karo nusikaltimai tik patvirtina, kad dėl to jie galėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. 

Klausantis Rusijos žinovų ir politinių veikėjų kalbų, spaudos konferencijų ir pasisakymų žiniasklaidoje, galima pajusti  baimę atsidurti tribunole – taip, kaip atsidūrė buvęs Jugoslavijos lyderis Slobodanas Miloševičius.

Kremliaus karo pastangoms silpstant, mažėjant pergalės galimybėms ir didėjant režimo pasikeitimo rizikai, V.Putinas ir jo pakalikai galimai svarsto ir savo pasitraukimo strategiją.

Van den Wyngaert, kuri šiuo metu yra Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro Karimo Khano specialioji patarėja, teigė, kad bet koks galimas karo nusikaltimų teismo procesas greičiausiai bus ilgas ir įtemptas, tačiau jo terminus galėtų palengvinti TBT komanda, kuri jau renka įrodymus vietoje.

Ji taip pat pasakojo, kad vien dalyvavimo vykdant žiaurius nusikaltimus Bučoje, kur po Rusijos pasitraukimo buvo aptiktos masinės kapavietės, greičiausiai pakaktų, kad būtų skirta bausmė iki gyvos galvos – tuo atveju, jei TBT į rankas patektų kaltininkai.

Van den Wyngaert teigė, kad jei V.Putinui tektų palikti Rusiją, jo advokatai greičiausiai patartų vykti į šalį, kuri nėra pasirašiusi TBT statuto, ypač į tokią, kurioje gali būti „daug abejonių dėl jo ekstradicijos“.

 „Politico“ sudarė vietų, į kurias V.Putinas galėtų vykti. Politikos naujienų leidinys penkiabalėje skalėje šmaikščiai įvertino Kremliaus vadovo draugystės su Van den Wyngaert įvardintų šalių vadovais lygį, tikėtiną gyvenimo kokybę, stabilumą ir ekstradicijos riziką.

Kinija

Privalumai: Kinijos prezidentas, kaip pranešama, pavadino savo kolegą iš Rusijos „geriausiu ir artimiausiu draugu“. Abu autokratai yra tokie artimi, kad net Xi 66-ojo gimtadienio V.Putinas jį nustebino ledais. Xi Jinpingas neseniai užsitikrino trečiąją Kinijos vadovo kadenciją ir iš esmės įtvirtino savo prezidentavimą visam gyvenimui.

Trūkumai: Kinijos ir Rusijos santykiai apibūdinami kaip labiau strateginiai nei iš tikrųjų šilti, o Pekinas galimai nenorėtų rizikuoti šalies prekyba su Vakarais, jei tektų laikyti karo nusikaltėlį iš Rusijos.

Bičiuliai: 2/5

Gyvenimo kokybė: 4/5

Ekstradicijos rizika: 2/5

Sirija

Privalumai: Sirijos prezidentas Bašaras al-Assadas siekė V.Putino pagalbos numalšinti 2015 m. prasidėjusį sukilimą. Šie du karo nusikaltėliai yra ilgamečiai „draugai“. Internete sklando gandai, kad V.Putinas ruošiasi persikelti į Alepą, jei pralaimės karą.

Trūkumai: V.Putinui greičiausiai tektų kirsti Turkijos, taigi ir NATO, oro erdvę, kad patektų į Siriją, todėl jis būtų labiau pažeidžiamas. Dar svarbiau, kad be Rusijos paramos ir „Wagner“ samdinių, kurie padėtų palaikyti B. al Assadą, Sirija V.Putinui saugumą suteiktų neilgai. Be to, tai tikrai nėra „nusenusio diktatoriaus vieta“, nurodo Vokietijos tarptautinės teisės ekspertas Gerdas Hankelis, neseniai išleidęs knygą, kurioje svarstoma, kaip V.Putiną patraukti atsakomybėn. G.Hankelis pridūrė, kad Sirija primena „didesnius kalėjimus, kuriuose pragyvenimo lygis nėra įspūdingas net tokiam elitui“.

Bičiuliai: 5/5

Gyvenimo kokybė: 1/5

Ekstradicijos rizika: 3/5

Iranas

Privalumai: Irano branduolinis susitarimas, kuris pagerino santykius su Vakarais, yra beveik numarintas, todėl Teheranas mažai ką prarastų, jei suartėtų su V.Putinu. Pastaraisiais metais Rusijai ir Iranui įvestos sankcijos sustiprino jų tarpusavio santykius, o Teheranas tapo pagrindiniu Rusijos dronų tiekėju.

Trūkumai: Irane vykstantys masiniai protestai prieš valdžioje esančius autoritarus reiškia, kad režimo dienos gali būti suskaičiuotos – ir Kremliaus lyderio saugus prieglobstis gali paprasčiausiai išnykti. V.Putinas nenorėtų, kad jį ištiktų toks pat likimas kaip XIX a. rusų diplomatą ir poetą Aleksandrą Gribojedovą, kuris buvo nušautas Teherane, o paskui jam galvą nukirto kebabų pardavėjas.

Bičiuliai: 4/5

Gyvenimo kokybė: 2/5

Ekstradicijos rizika: 4/5

Šiaurės Korėja

Privalumai: Kaip praneša šaltiniai, Šiaurės Korėja yra dar viena Rusijos ginklų tiekėja, turinti jauną „aukščiausiąjį lyderį“, kuris nerodo jokių ženklų, kad artimiausiu metu prarastų valdžią. Nors didžioji tautos dalis gyvena skurde, Š.Korėjos lyderis Kim Jong-Un pasižymi prabangiu gyvenimo būdu – medžioja ruonius ir naudojasi super jachtomis. Nors Pchenjanas nėra labai populiari slėptuvė, čia galėtų būti įmanoma pelninga kino karjera. V.Putinui tereikėtų imti pavyzdį iš Džeimso Džozefo Dresnoko – amerikiečių kareivio, kuris 1962 m. perbėgo į Šiaurės Korėją ir suvaidino daugybėje propagandinių filmų, tarp kurių, kaip pranešama, buvo ir paties tuometinio aukščiausiojo lyderio Kim Čen Iro režisuoti filmai.

Trūkumai: Dėl griežtų kasdienio gyvenimo taisyklių valstybė kontroliuoja viską, pradedant drabužiais, šukuosenomis ir baigiant žargonu. Be to, visada yra rizika, kad Kim Jong Uno branduolinis akibrokštas baigsis nesėkme.

Bičiuliai: 4/5

Gyvenimo kokybė: 2/5

Ekstradicijos rizika: 1/5

Jungtiniai Arabų Emyratai

Privalumai: Jei V.Putinas ieškotų prieglobsčio JAE, jis eitų gerai pramintu keliu. Afganistano prezidentas Ašrafas Ganis pernai po Talibano perversmo pabėgo į šią šalį ir, kaip pranešama, kelis mėnesius gyveno penkių žvaigždučių viešbutyje. Buvęs Ispanijos karalius Chuanas Karlosas dvejus metus praleido šioje šalyje po to, kai buvo susijęs su tyrimu dėl įtariamos korupcijos. Be to, JAE apibūdino Rusijos oro antskrydžius Sirijoje kaip atakas prieš „bendrą priešą“.

Trūkumai: jo priešai tai laikytų gana patogia vieta surengti išpuolį. JAE yra „gera opcija, bet tikriausiai nepakankamai pajėgi, kad užtikrintų V. Putino saugumą, – sakė G.Hankelis. – Vakarai yra daug labiau priklausomi nuo kaimyninės Saudo Arabijos“.

Bičiuliai: 2/5

Gyvenimo kokybė: 3/5

Ekstradicijos rizika: 4/5

Saudo Arabija

Privalumai: Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo bin Salmano santykiai su V. Putino Rusija per pastaruosius metus gerėjo, o ryšiai stiprėjo nepaisant invazijos į Ukrainą. Abi naftos supervalstybės koordinuoja savo energetikos politiką ir dalijasi bendromis vertybėmis, kai kalbama apie tai, kaip jos valdo savo šalis ir kaip elgiasi su žurnalistais, kurie nesilaiko nubrėžtos politinės linijos.

G.Hankelis teigė, kad Saudo Arabija būtų geriausias pasirinkimas V.Putinui, jei jam tektų palikti Rusiją, ir vadino ją „šalimi be jokios moralės žmogaus teisių klausimais, turinčios patirties suteikiant prieglobstį žudikams“. Saudo Arabija suteikė prieglobstį nuverstam Ugandos diktatoriui Idi Aminui ir mokėjo jam dosnias subsidijas, todėl jis Džidoje du dešimtmečius gyveno prabangų gyvenimą. „Moralės stoka yra atvirkščiai proporcinga turtams, kuriais V.Putinas galėtų mėgautis Saudo Arabijoje, – sakė G.Hankelis.

Trūkumai: JAV gali prašyti Rijado paslaugų. Be to, Sirijoje V.Putinas stojo į B.Assado režimo, kurį remia ir Iranas – Saudo Arabijos aršus priešas, pusę. Atsakydami į tai saudiečiai padidino paramą sukilėliams. Taigi gali kilti tam tikra įtampa.

Bičiuliai: 3/5

Gyvenimo kokybė: 5/5

Ekstradicijos rizika: 1/5

Nakvynė G.Schroederio dvare Turkijoje

Privalumai: Turkija nėra TBT narė, todėl ekstradicijos pavojaus nėra. Be to, prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tarpininkauja Maskvos ir Kijevo derybose, todėl neatmestina, kad V.Putinas gali sudaryti susitarimą, kuriame būtų numatyta amnestija šioje šalyje. Turkijos pasirinkimas turi dar vieną pliusą. Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis, dar neseniai buvęs Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ ir dujų milžinės „Gazprom“ valdybų narys, yra vienas iš artimiausių V.Putino draugų, už savo atlyginimą nusipirkęs atostogų dvarą Turkijos pakrantės Gumusluk kaime.

Trūkumai: „Negalima suteikti amnestijos už karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui“, – teigė Van den Wyngaert, buvusi Tarptautinio baudžiamojo teismo teisėja. Ji atkreipė dėmesį į precedentą, sukurtą buvusio Liberijos karo vado, prezidento Charleso Tayloro, kuriam Nigerijoje buvo suteikta amnestija, byloje. Kai buvo įsteigtas specialusis tribunolas, turėjęs ištirti C.Tayloro vaidmenį vykdant karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, jo amnestija buvo panaikinta ir jis buvo nuteistas kalėti 50 metų.

Bičiuliai: 5/5

Gyvenimo kokybė: 6/5

Išdavimo rizika: 5/5

Vengrija

Privalumai: Vengrija yra bene geriausia V.Putino slėptuvė ES. Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas buvo bloko lyderis, kai reikėjo įvesti sankcijas Rusijai dėl jos karo Ukrainoje, atsisakė siųsti karinę pagalbą Kijevui ir net sudarė dujų sutartį su Kremliumi po invazijos.

Trūkumai: V.Putinui atvykti į ES būtų bloga idėja, net jei Vengrija yra viena iš draugiškesnių vietų Rusijos prezidentui. Nepaisant Budapešto nutolimo nuo teisinės valstybės principų, šalis yra pasirašiusi Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) protokolą ir dalyvauja Europos arešto orderio sistemoje.

Bičiuliai: 2/5

Gyvenimo kokybė: 5/5

Ekstradicijos rizika: 5/5

Musko kolonija Marse

Privalumai: Atrodo, kad Elonas Muskas turi „taikos planą“, kaip užbaigti Rusijos karą Ukrainoje. „SpaceX“ įkūrėjas galėtų skirti pinigų ir suteikti V.Putinui prieglobstį savo Marso kolonijoje – gerokai už Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikcijos ribų.

Trūkumai: vietos „SpaceX“ raketose nėra pigios, o visi žino, kad E.Muskas nieko neduoda nemokamai. Taigi V.Putinui teks giliai pakratyti kišenes, kad susimokėtų už bilietą. Pranešama, kad vien kelionė į Tarptautinę kosminę stotį kainuoja 55 mln. dolerių.

Bičiuliai: 3/5

Gyvenimo kokybė: 2/5

Ekstradicijos rizika: 1/5

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.