Įvardijo galingiausius šių metų pasaulio pasus: stipriausių dešimtuke puikuojasi ir Lietuva

Pagal 2023 m. „Henley & Partners“ pasų indeksą visi trys galingiausi pasaulio pasai yra Azijos šalių. Jame visi pasaulio pasai suskirstyti pagal tai, į kiek šalių jų turėtojai gali nuvykti be išankstinės vizos.

Lietuvos respublikos piliečio pasas, LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos respublikos piliečio pasas, LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ukrainietiškas pasas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Ukrainietiškas pasas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Vokiškas pasas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Vokiškas pasas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Kanadietiškas pasas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kanadietiškas pasas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 6:19 PM

Galingiausią pasą pasaulyje jau penktus metus iš eilės turi Japonija. Paso turėtojai be vizų gali aplankyti 193 iš 227 pasaulio šalių.

Pietų Korėja ir Singapūras pagal šį rodiklį užima antrąją vietą. Su šių valstybių pasais be vizų galima aplankyti 192 valstybes. Vokietija ir Ispanija dalijasi trečiąja vieta – jos gali be vizų aplankyti 190 šalių.

Jungtinė Karalystė ir JAV liko šeštoje bei septintoje vietose (187 ir 186 balai). 2014 m. jos drauge užėmė pirmąją vietą, tačiau „Henley & Partners“ reitinge teigiama, kad vargu ar kuri nors iš jų dar kada nors pasieks pirmąją vietą. 2016 m. Jungtinė Karalystė nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Pasas į ekonomines galimybes

„Henley & Partners“ pasų indeksą sudaro imigracijos konsultacijų bendrovė „Henley & Partners“. Ji taip pat sujungė savo pasų indekso duomenis su Pasaulio banko duomenimis apie BVP, kad būtų sukurtas „Henley & Partners“ paso galios balas, kuris rodo, kokią pasaulio BVP dalį kiekvienas pasas suteikia jo turėtojams be vizų.

Tai gali būti vertinga priemonė keliaujantiems verslo reikalais, investuotojams ir visiems, kurie planuoja emigruoti. Tačiau jis taip pat atskleidžia „vis didėjančią ekonominę nelygybę ir turtinius skirtumus, kurie apibrėžia mūsų pasaulį“, – sako „Henley & Partners“ pirmininkas daktaras Christianas Kaelinas. Jis beveik prieš 20 metų sugalvojo pasų indeksą, remdamasis Tarptautinės oro transporto asociacijos duomenimis.

Pavyzdžiui, Nigerijos pasų turėtojai be vizų gali patekti tik į 46 šalis (20 proc. pasaulio), o šios šalys sudaro tik 1,5 proc. pasaulio BVP.

Žemiausią vietą „Henley & Partners“ paso galios reitinge užima Afganistano pasas, pagal kurį be vizų galima patekti tik į 27 šalis ir mažiau nei 1 % pasaulinės ekonomikos produkcijos.

Tai 166 bevizio režimo šalimis mažiau nei Japonija – tai didžiausias mobilumo atotrūkis per 18 metų indekso istoriją. Tai reiškia, kad žemiausias pozicijas indekse užimančių šalių, įskaitant Iraką (bevizis režimas – 29 balai) ir Siriją (bevizis režimas – 30 balų), piliečiams užkertamas kelias į daugelį ekonominio mobilumo ir augimo galimybių, teigiama ataskaitoje.

Galingiausi 2023 m. pasaulio pasai

1. Japonija (193 kryptys)

2. Singapūras, Pietų Korėja (192 kryptys)

3. Vokietija, Ispanija (190 krypčių)

4. Suomija, Italija, Liuksemburgas (189 krypčių)

5. Austrija, Danija, Nyderlandai, Švedija (188 kryptys)

6. Prancūzija, Airija, Portugalija, Jungtinė Karalystė (187 krypčių)

7. Belgija, Naujoji Zelandija, Norvegija, Šveicarija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Čekija (186 kryptys)

8. Australija, Kanada, Graikija, Malta (185 krypčių)

9. Vengrija, Lenkija (184 kryptys)

10. Lietuva, Slovakija (183 kryptys)

Ukrainos ir Rusijos pasai

Karas Ukrainoje kol kas neturi didelės įtakos Rusijos ir Ukrainos „Henley & Partners“ pasų indekso rezultatams.

Nuo invazijos pradžios 2022 m. vasario mėn. abi šalys „ant popieriaus“ užima maždaug tokias pačias pozicijas. Rusija užima 49 vietą su 118 balų, o Ukraina – 36 vietą su beviziu režimu į 144 šalis.

Tačiau dėl oro erdvės uždarymo ir sankcijų Rusijos piliečiams iš esmės neleidžiama keliauti į didžiąją dalį išsivysčiusio pasaulio.

Kita vertus, ukrainiečiams suteikta teisė gyventi ir dirbti ES iki trejų metų, reaguojant į karo padarinius.

Per pastarąjį dešimtmetį Ukraina buvo viena iš sparčiausiai augančių valstybių „Henley & Partners“ pasų indekse – ji pakilo 24 vietomis. Ataskaitoje teigiama, kad šaliai įstojus į ES, ji tikriausiai pateks į pirmąjį dešimtuką.

Aukštai indekse esančios šalys auga sparčiau

„Aukščiausią vietą indekse užima šalys, kurių ekonomika yra atviresnė, skatinanti užsienio investicijas ir tarptautinę prekybą. Jos paprastai auga greičiau, yra inovatyvesnės ir produktyvesnės, o jų piliečiai gauna didesnes pajamas ir turi daugiau galimybių“ – pasakojo C.Kaelinas.

To pavyzdys – Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), kurie per pastaruosius 10 metų indekse pakilo 49 pozicijomis ir užėmė 15 vietą, turėdami prieigą prie 70 proc. pasaulio BVP.

Tačiau priešingai yra su žemesnėse reitingo vietose esančiomis šalimis. Yra besivystančių šalių, turinčių didelį ir augantį privatų turtą, tačiau dar nesukūrusių geopolitinių, diplomatinių ir prekybinių ryšių, kurie leistų jų vyriausybėms pasirašyti bevizio režimo sutartis su kitomis šalimis, suteikiančias galimybę keliauti be vizų.

Dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, JAV ir Kinija, sukuria atitinkamai 25 % ir 19 % pasaulio BVP, tačiau Amerikos pasų turėtojai be vizų gali naudotis 43 % pasaulio BVP, o Kinijos pasų turėtojai – 7 %.

„Pasai yra ne tik kelionės dokumentai, jie didele dalimi lemia mūsų turimas galimybes, laisves, kuriomis naudojamės, ir mums prieinamų galimybių lygį“, – sako C.Kaelinas.

Parengta pagal „World Economic Forum“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.