2 milijonus dolerių kainavęs pokštas: Kinija skyrė didžiulę baudą už komiko juokelį kariuomenės tema

​Kinijos valdžios institucijos vienai Kinijos pramogų įmonei skyrė didžiules baudas dėl komiko pokšto, kuomet jis netiesiogiai pajuokavo apie šalies kariuomenę.

​Kinijos komiko pokštas, kuriame buvo pavartotas šūkis, apibūdinantis šalies kariuomenę, pramogų įmonei kainavo daugiau nei 2 mln. dolerių, kadangi valdžios institucijos jai skyrė didžiules baudas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Kinijos komiko pokštas, kuriame buvo pavartotas šūkis, apibūdinantis šalies kariuomenę, pramogų įmonei kainavo daugiau nei 2 mln. dolerių, kadangi valdžios institucijos jai skyrė didžiules baudas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kinijos valdžios institucijos skyrė milijonų juanių baudą vienai pramogų kompanijai ir pagrasino imtis tolesnių teisinių veiksmų po to, kai vienas iš jos narių per stand-up pasirodymą neaiškiai pajuokavo apie Liaudies išlaisvinimo armiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos valdžios institucijos skyrė milijonų juanių baudą vienai pramogų kompanijai ir pagrasino imtis tolesnių teisinių veiksmų po to, kai vienas iš jos narių per stand-up pasirodymą neaiškiai pajuokavo apie Liaudies išlaisvinimo armiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-23 16:44

Brangiai kainuojanti bausmė rodo, jog vis labiau ribojančioje ir griežtai cenzūruojamoje Kinijos socialinėje aplinkoje komikai turi laikytis subtilios ribos, o pramogų industrijos atstovams gresia skaudžios pasekmės.

Šią savaitę Li Haoshi, žinomas sceniniu vardu „House“, atkreipė valdžios institucijų dėmesį po to, kai savaitgalį per savo komedijos pasirodymą „Century“ teatre Pekine pavartojo frazę, susijusią su Liaudies išlaisvinimo armija (PLA).

Sulaukęs oficialios reakcijos, komikas atšaukė visus savo pasirodymus, o jam atstovaujanti pramogų bendrovė „Shanghai Xiaoguo Culture Media“ išplatino atsiprašymą.

Trečiadienį Pekino savivaldybės Kultūros ir turizmo biuras pranešė, kad įmonės dukterinei įmonei bus skirta 1,91 mln. dolerių bauda ir atimta 189 000 dolerių „neteisėto pelno“ – akivaizdi užuomina į du praėjusį savaitgalį vykusius Li gyvus pasirodymus. Įmonei taip pat neribotam laikui buvo sustabdyta teisė rengti bet kokius pasirodymus sostinėje.

Trečiadienį vakare Pekino policija pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl šio kinų komiko, teigdama, kad jo pasirodymas rimtai įžeidė kariuomenę ir sukėlė blogą socialinį poveikį.

2021 m. Kinija priėmė įstatymą, draudžiantį bet kokį kariškių įžeidinėjimą ir šmeižtą. Praėjusiais metais buvęs tiriamosios žurnalistikos žurnalistas buvo nuteistas septyniems mėnesiams kalėjimo po to, kai suabejojo Kinijos vaidmeniu Korėjos kare, kuris buvo pavaizduotas patriotiniame filme.

Ką pasakė Li Haoshi

Daugeliui Li pokštas gali pasirodyti nekaltas.

Per laidą jis pradėjo skečą apie tai, kaip persikėlęs į Šanchajų įsivaikino du benamius šunis.

Prieš ištardamas prieštaringai vertinamą juokelį, jis pasakojo, kad vieną dieną jo šunų siekis pagauti voveres jam priminė aštuonis žodžius, kaip teigiama Kinijos socialinės žiniasklaidos svetainėje „Weibo“ paskelbtame garso įraše.

„Geras darbo stilius, galintis laimėti mūšius“, – pasakė jis, perfrazuodamas gerai žinomą Kinijos komunistų partijos šūkį, skirtą Kinijos kariuomenei.

Pirmą kartą šią frazę 2013 m. ištarė Kinijos lyderis Xi Jinpingas, kai išdėstė sąrašą savybių, kurių jis reikalauja iš šalies kariuomenės. Nuo to laiko ji kartojama įvairiomis oficialiomis progomis ir valstybinėje žiniasklaidoje.

Šanchajaus „Xiaoguo Culture Media“ yra viena didžiausių komedijų šou rengėjų šalyje.

Trečiadienį paskelbtame pareiškime Pekino valdžios institucijos, skirdamos nuobaudą, padarė išvadą, kad Li šeštadienio šou buvo „siužetas, prilygstantis rimtam Liaudies išlaisvinimo armijos įžeidimui ir darantis blogą socialinę įtaką“.

„Niekada neleisime jokiai bendrovei ar asmeniui beprasmiškai šmeižti šlovingą Liaudies išlaisvinimo armijos įvaizdį [Kinijos] sostinės scenoje, niekada neleisime įžeisti gilių žmonių jausmų kariams ir niekada neleisime, kad rimti dalykai būtų paversti pramoga“, – teigė kultūros institucija.

„Žema meno forma“

Li jau atsiprašė Kinijos socialinės žiniasklaidos platformoje „Weibo“, kur jį seka 136 000 sekėjų.

„Prisiimu visą atsakomybę ir atšaukiu visus savo pasirodymus, norėdamas giliai visa tai apmąstyti ir iš naujo save perauklėti“, – rašė jis pirmadienį.

Šanchajaus „Xiaoguo Culture Media“ anksčiau sakė, kad neribotam laikui sustabdė komiko dalyvavimą visuose spektakliuose.

Pastaraisiais metais Kinijoje komedijos populiarumas išaugo dėl kylančių televizijos konkursų, kuriuose šmaikštūs komikai varžosi tarpusavyje.

Paskelbus apie nuobaudas, kai kurie Kinijos interneto vartotojai ėmė girti oficialios institucijos sprendimą platformoje „Weibo“.

„Nusipelnė. Stand-up komedija yra žema meno forma, kuri laiko save kultūringa“, – rašė vienas vartotojas.

Tačiau kiti nuogąstavo, kad tai gali paskatinti tolesnį komedijos varžymą.

Kinija taiko griežtą cenzūrą jautriais, jos nuomone, laikomais klausimais – nuo moterų iškirpčių iki Komunistų partijos kritikos. Ši ideologinė kontrolė Xi Jinpingo valdymo laikotarpiu sugriežtėjo ir daro didelę įtaką pramogų pramonei.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.