Susiginčijo dėl itin pavojingų cheminių medžiagų: nori uždrausti, bet neturi kuo pakeisti Vadina amžinomis

Sausio mėn. penkių šalių – Vokietijos, Švedijos, Nyderlandų, Danijos, Danijos ir ES nepriklausančios Norvegijos – aplinkosaugos agentūros pasiūlė visoje ES uždrausti daugiau kaip 10 000 pavojingų Perfluoralkilintos ir polifluoralkilintos medžiagų (PFAS), kurios dėl ilgo jų skilimo laiko vadinamos „amžinomis cheminėmis medžiagomis“.

PFAS laikui bėgant kaupiasi žmonių organizmuose ir aplinkoje. Jos vadinamos „amžinomis cheminėmis medžiagomis“.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
PFAS laikui bėgant kaupiasi žmonių organizmuose ir aplinkoje. Jos vadinamos „amžinomis cheminėmis medžiagomis“.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 8:07 AM

PFAS laikui bėgant kaupiasi žmonių organizmuose ir aplinkoje. Jos vadinamos „amžinomis cheminėmis medžiagomis“, nes labai gerai išsilaiko mūsų aplinkoje ir organizme. Šios medžiagos gali lemti tokias sveikatos problemas, kaip kepenų pažeidimas, skydliaukės ligos, nutukimas, vaisingumo problemos ir vėžys.

Už siūlymą jas uždrausti aktyviai pasisakė Vokietijos ekonomikos ir energetikos ministras Robertas Habeckas ir jo kolegė iš Žaliųjų partijos Steffi Lemke.

Tačiau nepaisant to, kad Berlynas buvo vienas iš tų, kurie pirmieji pasiūlė šį draudimą, praėjusią savaitę tas pats vokiečių ministras išreiškė susirūpinimą ir paragino „jausti saiką“ reguliuojant PFAS.

Kalbėdamas su naujienų agentūra dpa, R. Habeckas paragino „geriau reguliuoti, kai to reikia vartotojų apsaugai, bet ne per daug reguliuoti verslą, kai tai stabdo augimą ir technologijų plėtrą“.

Viena vertus, tai reiškia, kad PFAS turėtų būti uždraustos „visur, kur šios cheminės medžiagos nenaudojamos taip, kad būtų saugios žmonėms ir aplinkai, ir kur jas galima gerai pakeisti kitomis medžiagomis“, – aiškino ministras.

Kita vertus, R. Habeckas pabrėžė, kad ši cheminių medžiagų grupė atlieka svarbų vaidmenį „ateities technologijose“, tokiose kaip puslaidininkiai, elektrolitai ir elektros varikliai, kurių daugelis yra svarbios ekologiškam ir skaitmeniniam perėjimui.

„Šiuo atveju PFAS negali būti tiesiog pakeistos, ir šiuo atveju neturime užkirsti kelio technologijų plėtrai pernelyg griežtai jas reguliuodami“, – sakė jis, pridurdamas, kad reikėtų rasti reguliavimo sistemą, kuri leistų taikyti išimtis „pagrindinėms technologijoms“.

Nuomonės išsiskyrė

R. Habecko mintims antrino ir kelios pramonės asociacijos, tačiau jos sulaukė didelės kritikos iš Žaliųjų partijos atstovų.

Fedralinė aplinkos ministrė Steffi Lemke, taip pat priklausanti žaliesiems, buvo pagrindinė Vokietijos atstovė, siekusi visuotinio PFAS draudimo.

„Dėl savo cheminės sudėties PFAS aplinkoje nesuyra labai ilgą laiką“, – pabrėžė Steffe Lemke sausio mėnesį, kai penkios šalys pateikė savo pasiūlymą. Tai reiškia, kad ilgainiui šios cheminės medžiagos gali pakenkti aplinkai ir žmogaus organizmui, be kita ko, skatindamos vėžį, pridūrė ji.

PFAS naudojamos automobilių ir aviacijos sektoriuose, tačiau jų taip pat galima rasti su maistu besiliečiančiose medžiagose, tekstilės gaminiuose ar buitiniuose produktuose. Tai gali būti dujos, skysčiai arba kieti didelės molekulinės masės polimerai.

ES cheminių medžiagų agentūra ECHA šiuo metu vertina penkių šalių pasiūlymą dėl plataus masto PFAS draudimo, kuris būtų įtrauktas į pasiūlymą dėl bloko cheminių medžiagų teisės aktų (REACH) peržiūros, kurį Europos Komisija ketina pateikti rudenį.

Komisija savo cheminių medžiagų strategijoje taip pat įsipareigojo nuo 2020 m. spalio mėn. palaipsniui nutraukti šių cheminių medžiagų naudojimą ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.