Labiausiai užterštas pasaulio miestas – Europoje: einant į lauką tenka dėtis kaukes

Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje Sarajeve oro kokybė tokia bloga, kad kai kurie žmonės dėvi kaukes. Nuo gruodžio mėnesio Sarajevą su pertraukomis gaubia toksiškas rūkas.

 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Sarajevas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-12-21 14:53

Trečiadienį „IQAir“ nustatė, kad Balkanų miesto oro kokybės indeksas (AQI) yra 301, taigi jis priskiriamas „labai nesveiko“ kategorijai.

Dėl to Bosnijos ir Hercegovinos sostinė tapo labiausiai užterštu miestu pasaulyje, o po jos rikiuojasi Indijos Kalkutos miestas.

Šveicarijos įmonė „IQAir“, atliekanti oro kokybės stebėseną, renka duomenis iš vyriausybinių šaltinių ir oro kokybės stebėtojų, kad galėtų įvertinti oro kokybę savo tyrimuose.

Oro kokybės problema Bosnijoje ir Hercegovinoje nėra nauja. PSO nurodė, kad 2020 m. šalis buvo viena labiausiai užterštų Europos šalių, o oro kokybė buvo viena blogiausių pasaulyje.

Nuo to laiko padėtis dar labiau pablogėjo, o per pastarąjį dešimtmetį išmetamų teršalų kiekis ir tarša didėjo 3 proc. per metus. Taip atsitiko dėl to, kad daugėja aukštų pastatų, kurie užstoja oro srautus, naudojamos senos ir labai taršios transporto priemonės, o miestas vis dažniau šildomas anglimis.

Vietos valdžios institucijos neseniai pripažino, kad oro tarša yra opi problema, ir ėmėsi priemonių jai spręsti, be kita ko, palaipsniui gerindamos viešąjį transportą ir didindamos energetiškai efektyvių pastatų skaičių.

Sarajevas įtrauktas į 100 miestų, kuriems ES siekia padėti iki šio dešimtmečio pabaigos pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį.

Šiuo metu Briuselis, įtraukdamas privatųjį sektorių, piliečius ir mokslinių tyrimų organizacijas, rengia veiksmų ir investicijų planus, kuriais siekiama užtikrinti klimato neutralumą visuose sektoriuose, įskaitant energetiką ir transportą.

Didelė oro tarša vargina ir kitus Bosnijos miestus, nes šalis šildymui naudoja akmens anglis ir medieną, o elektrai gaminti – anglis.

Pasaulio banko duomenimis, Bosnijoje kasmet dėl oro taršos poveikio per anksti miršta apie 3 300 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.