Keistas prancūzų menininko eksperimentas: pasitelkė įmantrų narvą

Kai dvi žiurkės pradėjo fotografuoti save prie narvelio įtaisytu fotoaparatu, prancūzų menininkas Augustinas Lignier pasijuto galingas.

Keistas prancūzų menininko eksperimentas: pasitelkė įmantrų narvą.<br>lrytas.lt koliažas.
Keistas prancūzų menininko eksperimentas: pasitelkė įmantrų narvą.<br>lrytas.lt koliažas.
Žiurkės.<br>123rf nuotr.
Žiurkės.<br>123rf nuotr.
Narve žiurkės nufotografavo save.<br>„Instagram“ nuotr.
Narve žiurkės nufotografavo save.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2024, 10:25 AM

Baigdamas studijas Prancūzijoje, kur gyvena, A.Lignier 2021-aisiais nusipirko dvi žiurkes iš naminių gyvūnėlių parduotuvės ir sukonstravo joms įmantrų narvą. Naudodamas mechanizmą, suteikiantį graužikams cukraus kiekvieną kartą paspaudus mygtuką, jis išmokė žiurkes fotografuoti save ir taip sukūrė paaiškinimą apie malonumo, atlygio ir socialinės žiniasklaidos sukeliamos priklausomybės sąvokas.

Žiurkių autoportretai, atkartojantys socialiniuose tinkluose paplitusias juokingas nuotraukas ir vaizdo įrašus, anot A.Lignier, yra žaismingas būdas nagrinėti tokias temas kaip sumažėjusi dėmesio koncentracija ir socialinės žiniasklaidos algoritmų įtaka.

„Kai turi tokią galią, net jei tai tik dvi mažos žiurkės, o ne milijardai žmonių, jauti, kad gali manipuliuoti viskuo. Ir tai tikrai keistas jausmas“, – kalbėjo menininkas.

A.Lignier savo narvo konstrukciją grindė „Skinnerio dėže“ – amerikiečių psichologo Burrhuso Frederico Skinnerio sugalvotu prietaisu, skirtu gyvūnų elgesiui tirti. Menininkas sakė, kad įkvėpimo sėmėsi iš praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje B.F.Skinnerio atliktų eksperimentų, kuriais gyvūnai buvo mokomi atlikti sudėtingas užduotis.

Kai dvi žiurkės, kurias A.Lignier pavadino Augustinu ir Arthuru – savo ir brolio vardais, ėmė tyrinėti naująją aplinką, jos atsitiktinai paliesdavo mygtuką, kuris duodavo cukraus. Per savaitę graužikai pradėjo suprasti teigiamą mygtuko paspaudimo poveikį, susiejant jį su cukraus porcija.

Kai žiurkės tai suvokė, A.Lignier perkėlė gyvūnus į įprastą narvą siekdamas priversti pamiršti cukrų. Po to jos grąžintos į ankstesnį narvą, bet dabar paspaudus mygtuką kaskart jau neišskirdavo saldumyno, tik atsitiktinai. „Tačiau kadangi žiurkių smegenys malonumą susiejo su cukrumi, o cukrų su mygtuku, jos vis tiek liesdavo jį dažniau nei kartą per minutę“, – sakė A.Lignier.

Taip graužikai padarė daugybę asmenukių. O už tai gaunamas atsitiktinis atlygis cukrumi atspindėjo socialinės žiniasklaidos bendrovių ir pažinčių programėlių naudojamą taktiką, kad vartotojai nuolat sugrįžtų.

Kelias dienas praleidusios fotografuodamos save žiurkės buvo perkeltos gyventi pas A.Lignier motiną Pietų Prancūzijoje, kol nugaišo ir buvo palaidotos jos sode. 

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.