Nuo samanų ant liežuvio iki voro ausyje: keisčiausi metų medicinos atradimai

Gydytojai per metus apžiūri tūkstančius pacientų ir kartais susiduria su atvejais, kurie juos visiškai pribloškia arba pasirodo esantys neįtikėtinai reti.

Keisčiausi metų medicinos atradimai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Keisčiausi metų medicinos atradimai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Inovatyvi medicina.<br>123rf nuotr.
Inovatyvi medicina.<br>123rf nuotr.
Vyro pilve chirurgų pamiršti peilio ašmenys nukeliavo į kitą kūno pusę nepažeidę jokių organų.<br>„The New England Journal of Medicine“ nuotr.
Vyro pilve chirurgų pamiršti peilio ašmenys nukeliavo į kitą kūno pusę nepažeidę jokių organų.<br>„The New England Journal of Medicine“ nuotr.
Vyro pilve chirurgų pamiršti peilio ašmenys nukeliavo į kitą kūno pusę nepažeidę jokių organų.<br>„The New England Journal of Medicine“ nuotr.
Vyro pilve chirurgų pamiršti peilio ašmenys nukeliavo į kitą kūno pusę nepažeidę jokių organų.<br>„The New England Journal of Medicine“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 9:55 PM

Kai taip nutinka, dažnai šios situacijos aprašomos medicinos žurnaluose, kad ir gydytojai, ir nespecialistai galėtų sužinoti apie intriguojantį žmogaus organizmo sudėtingumą, taip pat kad būtų atkreiptas dėmesys į šias paprastai mažiau žinomas būkles.

Štai dešimt keisčiausių medicinos atvejų, kurie buvo atskleisti pastaraisiais metais.

Nardymas su akvalangu sukelia mirtiną sindromą

Po nardymo su akvalangu giliai povandeniniame urve vyrui išsivystė mirtinas kraujo sindromas, dėl kurio iš jo kraujagyslių pradėjo pratekėti skystis.

Medikai greitai nustatė, kad vyrui pasireiškė itin reta dekompresinės ligos komplikacija, vadinama sisteminiu kapiliarų pralaidumo sindromu, ir sugebėjo suteikti jam operatyvų, gyvybę išgelbėjusį gydymą.

Moters ausyje aptiktas voras

Moteris Taivane sulaukė nemalonios staigmenos, kai gydytojai aptiko 0,25 cm ilgio vorą, ropojantį jos kairėje ausyje, ir kietą gyvio išnarą.

Moteris keturias dienas ausyje girdėjo keistus spragsinčius garsus, tačiau tikriausiai neįtarė, kad už šiuos nerimą keliančius pojūčius atsakingas plaukuotas voragyvis.

Ant žmogaus liežuvio užaugo storas kailis

Ant vyro liežuvio išsivystė samanas primenantis darinys.

Ši būklė atsiranda dėl ant liežuvio esančių gumbelių, kurie paprastai pasišalina, kai liečiasi su šiurkščiais daiktais (pavyzdžiui, dantų šepetėliu arba kietos tekstūros maistu), apaugimo.

Apie 13 proc. žmonių kada nors gyvenime susiduria su tokia būkle, o plaukeliai gali būti bet kokios spalvos, priklausomai nuo į gumbelius patekusio maisto ir bakterijų.

Po katės įkandimo nustatė naują bakterijų rūšį

Vyrui keliskart patyrus benamės katės įkandimus mokslininkai atrado naują bakterijų rūšį. Jo rankos ir dilbiai paraudo ir patino, bet po operacijos ir penkių dienų antibiotikų kurso žmogus visiškai pasveiko.

Laboratorijoje mokslininkai nustatė, kad ligonis užsikrėtė Globicatella bakterijų rūšimi – mažu mikrobu, panašiu į Streptoccocus bakterijas, kurios geriausiai žinomos kaip sukeliančios gerklės peršėjimą ir skarlatiną.

Iš vaiko smegenų pašalintas vaisius

Gydytojai iš 1 metų berniuko smegenų chirurginiu būdu pašalino vaisių. Jis buvo vaiko monochorioninis diamnioninis dvynys – atsirado iš tos pačios apvaisintos kiaušialąstės kaip ir pats vaikas, turėjo tą pačią placentą, tačiau vystėsi atskirame amnione – maiše, supančiame gemalą.

Nėštumo metu vienas vaisius buvo apgaubtas kito ir dėl to mirė, bet jo likučiai liko gimusio vaiko galvoje.

Peilio geležtė įstrigo vyro pilve

Gydytojai susiuvo peiliu padarytą žaizdą vyro kūne, tačiau pamiršo vieną svarbų dalyką – 15 cm ilgio ašmenys vis dar buvo įstrigę jo pilve.

Po dienos peilis nukeliavo į kitą vyro kūno pusę, tačiau stebuklingai nepažeisdamas jokių aplinkinių organų.

Pitoninis parazitas įsiskverbė į smegenis

Moteris Australijoje užsikrėtė parazitiniu kirminu Ophidascaris robertsi, kuris paprastai gyvena pitonuose ir dar niekada nebuvo žinoma, kad persiduotų žmonėms.

Gydytojai iš pacientės smegenų ištraukė 8 cm ilgio raudoną kirminą, kuris vis dar buvo gyvas ir judėjo. Manoma, kad moteris netyčia suvalgė Ophidascaris robertsi kiaušinėlių tiesiogiai – su užkrėstais lapiniais žalumynais, arba netiesiogiai – per nešvarias rankas ar virtuvės reikmenis.

Po vaisto nuo COVID-19 akys pakeitė spalvą

Pavartojus antivirusinio vaisto favipiraviro, skirto COVID-19 gydyti, 6 mėnesių berniuko tamsiai rudos spalvos akys staiga tapo mėlynos.

Manoma, kad šis šokiruojantis pokytis buvo šalutinis vaisto apdorojimo organizme poveikis. Nutraukus gydymą berniuko akys vėl atgavo įprastą spalvą. Bet medikai teigė, kad galimas ilgalaikis poveikis, susijęs su šiuo laikinu akių spalvos pasikeitimu, vis dar nežinomas.

Dėl danties pašalinimo pradėjo kraujuoti smegenys

Vyrui teko apsilankyti skubiosios pagalbos skyriuje dėl to, kad danties šalinimas netiesiogiai sukėlė kraujavimą smegenyse.

Gydytojai spėja, kad tai lėmė staigus kraujospūdžio padidėjimas po atliktos procedūros. Be to, pacientas turėjo nenustatytą genetinę ligą, kuri sukelia mažesnį kraujo tekėjimą smegenyse, – tai irgi galėjo turėti įtakos.

Bėrimas suvalgius nepakankamai termiškai apdorotų grybų

Vyrui paragavus prastai termiškai apdorotų šitakių išsivystė skausmingas, niežtintis bėrimas ant nugaros. Jį sukėlė pernelyg didelė uždegiminė reakcija į angliavandenį, vadinamą lentinanu.

Šis angliavandenilis paprastai suskaidomas aukštoje temperatūroje gaminant maistą, tačiau žaliuose ir mažai termiškai apdorotuose šitakiuose jo yra pakankamai, kad sukeltų reakciją.

Parengta pagal „Live Science“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.