Mokslininkai ištyrė vokietį, 217 kartų savanoriškai pasiskiepijusį nuo COVID-19

Vokietis, sąmoningai 217 kartų pasiskiepijęs nuo COVID-19, nepranešė apie jokį šalutinį poveikį dėl tokios daugybės skiepų, teigia mokslininkai, tyrinėjantys galbūt „labiausiai paskiepytą žmogų istorijoje“.

COVID-19 vakcina.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
COVID-19 vakcina.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-06 13:09

Šio 62 metų vyro iš centrinės Vokietijos Magdeburgo miesto, kurio pavardė nenurodoma, imuninė sistema vis dar veikia visu pajėgumu, teigė tyrėjai žurnale „The Lancet Infectious Diseases“.

Mokslininkai teigė, kad vyras savanoriškai gavo tiek daug injekcijų ignoruodamas visus gydytojų patarimus, ir perspėjo, kad iš šio vienintelio atvejo nereikėtų daryti toli siekiančių išvadų.

Pirmą kartą vokiečių vadovaujami tyrėjai į šį vyrą atkreipė dėmesį dėl 2022 metais žiniasklaidoje pasirodžiusio pranešimo – tuomet jis buvo gavęs „tik“ 90 skiepų.

Tuomet buvo pranešta, kad vyras įtariamas gavęs tiek daug dozių, kad surinktų užpildytas skiepų korteles, kurias vėliau būtų galima suklastoti ir parduoti nenorėjusiems skiepytis žmonėms.

Magdeburgo prokuroras buvo pradėjęs tyrimą dėl įtarimų sukčiavimu, tačiau kaltinimai taip ir nebuvo pateikti, teigiama šią savaitę paskelbtame moksliniame straipsnyje.

Jame priduriama, kad prokuroras per devynis mėnesius surinko įrodymus apie 130 skiepų.

Tačiau pats vyras teigia, kad per 29 mėnesius gavo 217 aštuonių skirtingų vakcinų nuo COVID-19 dozių, įskaitant visas mRNR versijas.

Vokietijos Erlangeno-Niurnbergo universiteto virusologas Kilianas Schoberis, tyrimo bendraautorius, sakė, kad kai jie susisiekė su tuo vyru, šis „labai susidomėjo“ galimybe atlikti įvairius tyrimus, kad būtų ištirtas tokio didelio skiepų skaičiaus poveikis.

Hipervakcinacijai nepritaria

Šis atvejis mokslininkams suteikė itin retą galimybę ištirti vadinamąją „hipervakcinaciją“.

Kai kurie mokslininkai kėlė teoriją, kad po tiek daug skiepų organizmo imuninės ląstelės, pripratusios prie antigenų, tampa mažiau veiksmingos.

Tačiau, kaip nustatė tyrėjai, vokiečiui taip nenutiko. Iš tikrųjų jo organizme imuninių ląstelių ir antikūnų prieš COVID virusą koncentracija buvo „gerokai didesnė“ nei kontrolinės grupės, kurią sudarė trys žmonės, gavę rekomenduojamus tris skiepus, teigiama tyrime.

Be to, jo organizmas nerodė jokių nuovargio požymių dėl visų šių skiepų: mokslininkai nustatė, kad 217-asis skiepas dar padidino antikūnų prieš COVID virusą skaičių.

Vyras teigė, kad nė po vieno iš 217 skiepų jis nepatyrė jokio šalutinio vakcinos poveikio. Taip pat jo COVID testas niekada nebuvo teigiamas ir jis neturėjo jokių ankstesnės infekcijos požymių, sakė tyrėjai.

Tačiau jie perspėjo, kad iš šio vyro patirties negalima daryti platesnių išvadų. „Turėtų būti savaime suprantama, kad mes nepritariame hipervakcinacijai“, – rašė K. Schoberis socialiniame tinkle „X“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.