Seniausių pasaulio žmonių ilgaamžiškumo paslaptys stebina: rekordininkėmis tapti nesutrukdė net žalingi įpročiai

Statistika rodo, jog būtent moterys gyvena ilgiau. Kurgi slypi jų ilgaamžiškumo paslaptis? Sveikas gyvenimo būdas, dietos, sportas? Pasirodo, kad rekordininkėmis tapo tos, kurios kaip tik turėjo įvairių žalingų įpročių.

Dvi seniausios pasaulio moterys.<br>lrytas.lt koliažas.
Dvi seniausios pasaulio moterys.<br>lrytas.lt koliažas.
113 metų senolė.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
113 metų senolė.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Seniausiu žmogumi pripažinta prancūzė J.L.Calment pragyveno 122 metus ir 164 dienas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seniausiu žmogumi pripažinta prancūzė J.L.Calment pragyveno 122 metus ir 164 dienas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
San Fransiske (JAV) 1907 m. kovo 4 d. gimusi, o dabar globos namuose Ispanijoje gyvenanti Maria Branyas Morera šiuo metu yra seniausias žmogus pasaulyje.<br>AP„Scanpix“ nuotr.
San Fransiske (JAV) 1907 m. kovo 4 d. gimusi, o dabar globos namuose Ispanijoje gyvenanti Maria Branyas Morera šiuo metu yra seniausias žmogus pasaulyje.<br>AP„Scanpix“ nuotr.
Seniausias pasaulio vyras šiuo metu yra 111 metų Johnas Alfredas Tinniswoodas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Seniausias pasaulio vyras šiuo metu yra 111 metų Johnas Alfredas Tinniswoodas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Antroje vietoje – 119 metų ir 107 dienų sulaukusi japonė K.Tanaka.<br>„Kyodo News“/Scanpix nuotr.
Antroje vietoje – 119 metų ir 107 dienų sulaukusi japonė K.Tanaka.<br>„Kyodo News“/Scanpix nuotr.
Būdama net 104 metų amerikietė D.Hoffner ryžosi ekstremaliam nuotykiui – šoko iš lėktuvo parašiutu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Būdama net 104 metų amerikietė D.Hoffner ryžosi ekstremaliam nuotykiui – šoko iš lėktuvo parašiutu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 12:39 PM, atnaujinta May 25, 2024, 12:48 PM

Seniausiu žmogumi, kada nors gyvenusiu Žemėje, pripažinta prancūzė Jeanne Louise Calment.

Arlio mieste Prancūzijoje gimusi 1875 m. vasario 21 d. ir ten pat mirusi 1997 m. rugpjūčio 4 d., moteris pragyveno 122 metus ir 164 dienas.

J.L.Calment, kurios tėvas buvo laivų statyklos darbininkas, o motina namų šeimininkė, ištekėjo 21 metų, pagimdė dukterį, bet po 40-ojo gimtadienio pasipylė nelaimės.

Jos duktė susilaukė sūnaus, tačiau būdama 34-erių mirė susirgusi plaučių uždegimu. 1942-aisiais mirė J.L.Calment vyras, apsinuodijęs sulfatais apdorotomis vyšniomis. Netrukus anapilin iškeliavo dukters vyras ir J.L.Calment teko globoti anūką. Jis tapo gydytoju, bet 37-erių žuvo per automobilio katastrofą.

88-erių J.L.Calment liko visiškai viena. Ji liūdėjo, bet buityje tvarkėsi puikiai: į senelių globos namus sutiko persikelti tik 110-ojo gimtadienio išvakarėse.

Jau būdama 85-erių prancūzė susidomėjo fechtavimusi, šimtametė pamėgo važinėti dviračiu. Viso to atsisakė sulaukusi 117-os, nes staiga pablogėjo regėjimas.

1988-aisiais J.L.Calment išgarsėjo visoje Prancūzijoje dalyvavusi kuriant filmą apie Vincentą van Goghą (1853–1890).

Olandų tapytoją ilgaamžė buvo sutikusi prieš šimtą metų ir pasakojo: „Jis buvo baisus kaip mirtina nuodėmė, siaubingo charakterio ir nuo jo visada trenkė alkoholiu.“

Notaras labai apsiriko

J.L.Calment, kuri net gilioje senatvėje išliko aiškaus proto ir gana geros atminties, visuomet valgė daug vaisių, vartojo alyvuogių aliejų, buvo judri.

Bet prancūzė turėjo ir žalingą įprotį – visą gyvenimą per dieną surūkydavo ne mažiau nei dvi cigaretes.

Tai daryti ji liovėsi tik būdama 117 metų dėl vienos priežasties – suprastėjus regėjimui tapo sunku prisidegti cigaretę.

Moteris dievino raudonąjį vyną, rytais ir vakarais išlenkdavo po taurelę portveino. Niekada nepusryčiavo, valgė daug raudonos mėsos, nevengė gausių prieskonių. Per savaitę suvartodavo ne mažiau negu kilogramą šokolado tikindama, kad jis naudingas.

Būdama 90-ies J.L.Calment sudarė sandorį su 47-erių notaru Andre François Raffray: jis įsipareigojo kas mėnesį mokėti tam tikrą pinigų sumą iki jos mirties, o tuomet jam turėjo atitekti prancūzės butas.

Notaras manė, kad ilgai išlaidauti neteks, nes klientė jau buvo labai garbaus amžiaus.

Tačiau po sandorio J.L.Calment pragyveno daugiau negu tris dešimtmečius, notaras pats mirė 77-erių, o jo našlė toliau mokėjo sutartą sumą.

Klausiama ilgaamžiškumo recepto prancūzė kartojo viso savo gyvenimo nuostatą: „Jeigu ko nors negalite pakeisti, dėl to nesinervinkite.“

Ligos japonės nepalaužė

Kane Tanakos gyvenimo trukmė – 119 metų ir 107 dienos. Japonė gimė 1903 m. sausio 2 d., pagimdė keturis vaikus, dar vieną įsivaikino.

Iki pensijos K.Tanaka dirbo šeimos parduotuvėje.

Moteris sirgo paratifu – infekcine liga, kurią sukelia salmonelės bakterijos, buvo patyrusi sudėtingų operacijų, susijusių su dviem onkologinėmis ligomis, net spėjo užsikrėsti koronavirusu.

Bet ir tai nesutrukdė jai tapti antrąja pagal senumą visų laikų moterimi po prancūzės J.L.Calment – japonė mirė 2022 m. balandžio 19 d.

K.Tanaka visada stengėsi duoti darbo savo protui: skaitė, sprendė matematikos uždavinius, užsiėmė kaligrafija, stalo žaidimais ir rašė eilėraščius.

Japonė nesilaikė jokių dietų, gėrė daug kavos ir visą gyvenimą dievino šokoladą.

Nesinervino ir nesibarė

Trečioji dokumentais patvirtintų pasaulio ilgaamžių sąraše – Sarah Knauss, kuri mirė būdama 119 metų ir 97 dienų. Amerikietė pergyveno septynis karus, Didžiąją depresiją – sunkiausią ir ilgiausią pasaulinę ekonominę krizę ir net 23 JAV prezidentus.

S.Knauss, kurios mergautinė pavardė Clark, gimė 1880 m. rugsėjo 24 d. netoli Los Andželo vokiečių imigrantų šeimoje. Mergaitė buvo trečias vaikas iš septynių, bet trys jos broliai mirė dar kūdikystėje.

Vėliau šeima persikėlė į Pensilvaniją ir ten S.Knauss liko įsikūrusi iki pat mirties 1999 m. gruodžio 30 d.

21 metų Sarah ištekėjo už Abrahamo Knausso, vėliau tapusio žymiu Respublikonų partijos politiku. Iki santuokos dirbusi draudimo agente, vėliau ji atsidavė namams ir šeimai.

S.Knauss vyras mirė sulaukęs 86 metų, o jųdviejų vienintelė duktė Kathryn – 102-ejų.

Amerikietė savo ilgaamžiškumo paslaptimi laikė tai, kad niekada dėl nieko smarkiai neišgyveno, su niekuo nesikivirčijo, nesinervino, nesipiktino ir nesibarė.

S.Knauss nerūkė, bet niekada nesportavo, dievino bulvių traškučius, anakardžius ir saldumynus. Labiausiai mėgo pieninį šokoladą. Nors daržovių valgė mažai, antsvorio neturėjo.

Beveik niekuo nesirgo, tik po 100 metų pablogėjo regėjimas.

Minėdama savo 105-ąjį gimtadienį amerikietė pareiškė, kad jai patinka gyventi, nes dar daug ką susitvarko pati.

111 metų persikėlusi į globos namus ji ten vadinta draugiškiausia gyventoja.

Aistringa golfo turnyrų per televizorių žiūrovė S.Knauss iki savo dienų pabaigos išsaugojo sveiką protą ir naujojo tūkstantmečio išvakarėse, anot medikų, mirė dėl natūralių priežasčių.

Džiaugėsi, kad dirbo

Prancūzė Lucile Randon pragyveno 118 metų ir 340 dienų.

Gimusi 1904 m. vasario 11 d. ji vėliau dirbo guvernante, mokytoja, o paskui tapo vienuole, žinoma kaip sesuo Andre.

Nuo 1945 metų L.Randon Viši miesto ligoninėje padėjo našlaičiams ir seneliams. Valgė viską, ką turėjo ir ko norėjo, labai mėgo šokoladą, vyną.

Savo ilgaamžiškumo paslaptimi sesuo Andre įvardijo meilę žmonėms ir darbą: „Sakoma, kad darbas alina jėgas, o mane palaikė – aš dirbau iki 108 metų. Žmonės turi padėti vienas kitam, vienas kitą mylėti, o ne nekęsti.“

2021-aisiais L.Randon persirgo COVID-19 ir pasveiko. Per savo paskutinį 118-ąjį gimtadienį vienuolė sulaukė sveikinimo iš Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono. Ji mirė 2023 m. sausio 17 d. ramiai miegodama slaugos namuose.

Ir su vyrais, ir be jų Marie Louise Meilleur pragyveno 117 metų ir 230 dienų. Dokumentais patvirtinta seniausia visų laikų kanadietė buvo gimusi 1880 m. rugpjūčio 29 d. ir mirė 1998 m. balandžio 16 d.

Moteris buvo du kartus ištekėjusi, išaugino dešimt vaikų.

Ji neslėpė, kad visą gyvenimą dažnai gėrė vyną, valgė daug šokolado, o cigaretės atsisakė tik būdama 90-ies.

Emma Morano pragyveno beveik tiek pat – 117 metų ir 137 dienas.

1899 m. lapkričio 29 d. gimusi italė jaunystėje dirbo džiuto gaminių fabrike ir mokyklos internato virtuvėje. Ištekėjo, bet mirus vieninteliam vaikui nepanoro toliau gyventi su vyru.

E.Morano retai valgė daržoves ir vaisius, bet kasdien gurkštelėdavo naminės grapos – itališkos vynuogių degtinės, išgerdavo po du žalius kiaušinius ir dar vieną suvalgydavo – keptą ar virtą.

Optimizmas, nepriklausomumas, skyrybos ir nenoras bėgioti paskui vyrus – taip savo ilgaamžiškumo receptą nusakė italė. Palikusi vyrą ji iki mirties 2017 m. balandžio 15 d. gyveno viena: „Nenorėjau, kad kas nors man vadovautų.“

Savo šeimoje E.Morano nebuvo vienintelė ilgaamžė: jos motina ir dar keli giminaičiai mirė sulaukę arti 90-ies, sesuo – 102 metų.

Ekstremali senolė

Savo 105-ojo gimtadienio nesulaukė Dorothy Hoffner. Likus keturioms dienoms iki jubiliejaus senolė dar šoko iš lėktuvo parašiutu, o 2023 m. spalio 9-ąją ramiai miegodama iškeliavo anapilin.

Amerikietė gimė 1918 m. gruodžio 17 d. Čikagoje neturtingoje šeimoje, kuri negalėjo suteikti dukteriai išsilavinimo – mergina anksti pradėjo dirbti telefonų operatore.

D.Hoffner niekada nebuvo ištekėjusi: „Ačiū Dievui, visada buvau atsakinga tik už save. Nereikia nervintis dėl vaikų auklėjimo, erzintis dėl visur išmėtytų nešvarių vyro kojinių ar dėl to, kad jis šykštus ir nuobodus.

Mano namuose visuomet tvyrojo ramybė, o aš galėjau daryti tai, ką noriu.“

Moteris dievino keliones, jaunystėje lankė orlaivių pilotavimo pamokas, mėgo plaukioti, važinėtis dviračiu, senatvėje daug vaikščiojo. Ji visada valgė, ką norėjo, nesilaikė jokių dietų: sakydavo, kad skanus maistas – malonumas, o tai suteikia teigiamų emocijų.

D.Hoffner dažnai kramsnojo šokoladą, per pietus visada gėrė vyną, porą kartų per savaitę – slyvų likerio. Jai patiko alus, kokteiliai, bet visada žinojo saiką.

Būdama 94-erių ji įsikūrė senelių globos namuose. Bet negalėjo prisiversti laikytis nustatyto grafiko – laiku gultis ir keltis. D.Hoffner naktimis skaitė nuotykių romanus, žiūrėjo serialus.

Kartą jos bičiulis – vienas globos namų slaugytojų, kurį žavėjo D.Hoffner energija, pasiūlė pabandyti šokti parašiutu. Tai ji pirmą kartą padarė jau būdama šimtametė, 2018-ųjų gruodį, tiesa, paskutinę akimirką išsigando ir senolę teko pastūmėti pro duris.

Iki lėktuvo D.Hoffner nuėjo su vaikštyne, o apstulbusiems šuolio liudininkams šmaikštavo, kad ore nesvarbu, kaip dirba kojos.

Be to, ji esanti visiškai sveika, tiesa, buvo krūties vėžio operacija, tačiau jau viskas gerai.

Po 5 metų D.Hoffner vėl pakartojo šuolį parašiutu. Ar tai galėjo tapti jos mirties priežastimi?

Pasak medikų, vargu: tiesiog D.Hoffner laikas Žemėje baigėsi.

Geriau apie save negalvoti

Jubiliejinio 100-ojo gimtadienio proga duotame interviu italų kilmės JAV neurobiologė, Nobelio fiziologijos ir medicinos premijos laureatė Rita Levi-Montalcini prisipažino: „Regėjimas ir klausa nusilpo, bet protui viskas gerai. Ilgo gyvenimo paslaptis – visą laiką mąstyti ir liautis galvoti apie save.

Norite sulaukti 100 metų? Kelkitės 5 valandą ryto, valgykite kartą per dieną ir duokite smegenims intelektualinį krūvį. Eikite miegoti iki 23 valandos, o prieš tai dar suvalgykite lėkštę sriubos ir išgerkite apelsinų sulčių.“

Nobelio premijos laureatė, kuri buvo gimusi 1909 metų balandžio 22 d., mirė eidama 104-uosius metus ramiai miegodama 2012 m. gruodžio 30-ąją.

R.Levi-Montalcini nebuvo ištekėjusi, neturėjo vaikų. Nekrologe buvo prisimintas jos posakis, koks turėtų būti gyvenimas: „Be valgio, vyro ir apgailestavimų.“

Seniausiam pasaulio žmogui – 117 metų

San Fransiske (JAV) 1907 m. kovo 4 d. gimusi, o dabar globos namuose Ispanijoje gyvenanti Maria Branyas Morera (nuotr.) šiuo metu yra seniausias žmogus pasaulyje. 117 metų sulaukusi moteris išgyveno du pasaulinius karus ir dvi globalias pandemijas – ispaniškojo gripo bei koronaviruso.

Kai M.Branyas Morerai buvo 8-eri, ji su šeima išvyko į Barseloną. Šis persikėlimas Pirmojo pasaulinio karo įkarštyje buvo ypač pavojingas, nes Atlanto vandenyne dominavo vokiečių povandeniniai laivai. Kelionės metu mirė mergaitės tėtis, o nukritusi laive Maria prarado dalį klausos. Katalonijoje ji 1931 m. ištekėjo už mediko Joano Moreros ir su juo susilaukė trijų vaikų.

2020 m. M.Branyas Morerai buvo nustatytas koronavirusas ir ji tapo vyriausiu žmogumi, išgyvenusiu šią infekciją. Neskaitant vaikystėje susilpnėjusios klausos ir amžiaus sukeltų judėjimo problemų, moteris nesiskundžia jokiomis rimtomis sveikatos problemomis: turi puikią atmintį, skaidrų protą, neserga ligomis, kurios yra įprastos vyresniems žmonėms.

Seniausias pasaulio vyras šiuo metu yra 111 metų Johnas Alfredas Tinniswoodas (nuotr.). Jis gimė 1912 m. rugpjūčio 26 d. Liverpulyje, o dabar įsikūręs globos namuose Sautporte. Senolis yra užkietėjęs „Liverpool“ futbolo klubo gerbėjas ir labai mėgsta šnekėti.

Paklaustas apie ilgo gyvenimo paslaptį anglas sakė, kad tikriausiai tai tiesiog sėkmė: jis nesilaikė ypatingos mitybos, iki šiol valgo žuvį ir keptas bulvytes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.