„Izaokas“ virto uraganu, B. Obama įspėja apie pavojų (papildyta)

Specialistai įspėja, kad "Izaokas" juda į "Katrinos" panašiu taku, tačiau jo vėjai ne tokie stiprūs ir pagal jėgą labiau primena "Ireną", kuri nepadarė tokios didelės žalos.

Uraganų specialistas Stacy Stewartas seka "Izaoko" kelionę. Naftos gavyba Meksikos įlankoje sumažinta 90 procentų, o ant kranto esančios naftos perdirbimo gamyklos sustabdė darbą.<br>AP
Uraganų specialistas Stacy Stewartas seka "Izaoko" kelionę. Naftos gavyba Meksikos įlankoje sumažinta 90 procentų, o ant kranto esančios naftos perdirbimo gamyklos sustabdė darbą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-08-28 21:34, atnaujinta 2018-03-17 02:29

Kaip meteorologai ir prognozavo, kad audros vėjai antradienį pasiekė 1-osios kategorijos uragano greitį. Trečiadienį paryčiais „Izaokas“ pasieks pelkėtas pietryčių Luizianos pakrantes.

Labiausiai nerimaujama dėl Naujojo Orleano, nes šios didelės ir lėtai judančios audros centras juda tiesiai į šį miestą.

Tačiau „Izaokas“ tikriausiai skaudžiai smogs ir aplinkiniams regionams: smarkūs vėjai buvo jaučiami už daugiau nei 320 kilometrų nuo audros centro.

Specialistai įspėja, kad "Izaokas" juda į "Katrinos" panašiu taku, tačiau jo vėjai ne tokie stiprūs ir pagal jėgą labiau primena "Ireną", kuri nepadarė tokios didelės žalos.

5 val. JAV Rytų pakrantės (13 val. Lietuvos) laiku jos centras buvo už maždaug 200 kilometrų į pietryčius nuo Misisipės žiočių ir judėjo į šiaurės vakarus 19 kilometrų per valandą greičiu, nurodė Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras. Įdienojus audra virto uraganu ir vėjo gūsių greitis pasiekė 120 kilometrų per valandą.

B. Obama liepė pasirengti smūgiams

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį perspėjo dėl galimos didžiulės žalos ir potvynių, kuriuos gali sukelti artėjanti stichija, ir paprašė uragano kelyje atsidursiančius šalies gyventojus rimtai reaguoti ir vykdyti tolesnius nurodymus.

„Noriu paraginti visus  (Meksikos) įlankos pakrantės (valstijų) gyventojus klausyti savo vietos pareigūnų ir vykdyti jų nurodymus, net jeigu jie liepia evakuotis“, - sakė B. Obama savo pareiškime iš Baltųjų rūmų, kurį transliavo televizijos.

„Mes turime reikalą su didele audra, kuri didelėje teritorijoje gali sukelti potvynius ir padaryti kitokios žalos. Dabar ne laikas bandyti likimą. Dabar ne laikas ignoruoti oficialius pranešimus. Privalote reaguoti į tai rimtai“, - sakė jis.

Prezidentas sakė nurodęs federalinėms ir vietos tarnyboms pasiruošti uragano smūgiui.

B. Obama antradienį sakė, kad dar prieš savaitę nurodė Federalinei nepaprastųjų situacijų valdymo agentūrai ( FEMA) glaudžiai bendradarbiauti su vietos pareigūnais rajonuose nuo Puerto Riko iki Floridos, Luizianos ir kitų Meksikos įlankos pakrantės valstijų.

„Dabar jau turime paruošę operatyvines grupes ir atsargas, kurių gali prireikti audros kelyje atsidūrusioms bendruomenėms“, - sakė jis.

„Ir toliau stengsiuosi užtikrinti, kad federalinė valdžia daro viską, kad padėtų Amerikos žmonėms pasiruošti ir atsigauti po šios pavojingos audros“, - pridūrė prezidentas.

Nors „Izaoko“ artėjimas minint septintąsias „Katrinos“ siautėjimo metines neišvengiamai provokavo palyginimus, ši audra toli gražu nėra tokia galinga.

„Katrina“ vienu metu buvo tapusi 5-osios kategorijos uraganu, kai jos vėjo greitis siekė 252 kilometrų per valandą, o 2005 metų rugpjūčio 29-ąją uraganas pasiekė sausumą, būdamas 3-ios kategorijos.

Keturiose valstijose - nepaprastoji padėtis

Skelbiama, kad Naująjį Orleaną uraganas turėtų pasiekti antradienio naktį.

Per audrą Haityje ir Dominikos Respublikoje žuvo mažiausiai 24 žmonės.

Audra sukėlė galingus potvynius ir pridarė nemažai žalos Karibuose.

„Izaokas“ juda apie 16 kilometrų per valandą greičiu.

Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC) pranešė, kad prieš užgriūnant audrai vėjo greitis gali pasiekti nuo 154 iki 177 kilometrų per valandą.

Pirmadienį Luizianos, Floridos, Misisipės ir Alabamos gubernatoriai valstijose paskelbė nepaprastąsias situacijas.

Be kita ko, Alabamos, Luizianos ir Misisipės gubernatoriai atšaukė keliones į Respublikonų partijos susitikimą, kurio tikslas - aptarti apsisaugojimo nuo audros padarinių priemones.

NHC vėlai pirmadienį pranešė, kad audros centras buvo maždaug 305 kilometrų atstumu į pietryčius nuo Misisipės upės žiočių, o vėjas siekė 110 kilometrų per valandą greitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.