Dega miškai ir lietuvių pamėgtose Graikijos salose

Rugpjūčio mėnuo Graikijoje neatsiejamas nuo gaisrų. Bet šie metai šaliai itin sunkūs. Tikėtasi bent šiek tiek sumažinti valstybės skolas. Dideli ir smarkūs gaisrai kėsinasi į Graikijai ne tik itin svarbius turizmo objektus, bet ir žemės ūkiui itin reikšmingus regionus.

Gaisrai niokoja turistų pamėgtas vietas.<br>I. Jonušytė
Gaisrai niokoja turistų pamėgtas vietas.<br>I. Jonušytė
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Aug 30, 2012, 3:54 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:28 AM

Rugpjūčio mėnuo Graikijoje neatsiejamas nuo gaisrų. Bet šie metai šaliai itin sunkūs. Tikėtasi bent šiek tiek sumažinti valstybės skolas. Dideli ir smarkūs gaisrai kėsinasi į Graikijai ne tik itin svarbius turizmo objektus, bet ir žemės ūkiui itin reikšmingus regionus.

O šalies vyriausybė visiškai nepasirengusi kovoti su šimtais didesnių ar mažesnių ugnies židinių. Iš oro vežėjo licencijos bei patirties kovojant su gaisrais neturinčios kompanijos išnuomoti septyni malūnsparniai mokesčių mokėtojams kainavo daug daugiau nei tikėtasi, tačiau jie nėra pakankamai pajėgūs ir neatitinka reikalaujamų standartų.

360 ugniagesių, kareivių ir savanorių kovojo su stichija bandydami išgelbėti Chijo ašaromis vadinamus pistacijų medžių sakus. Šie medžiai nėra reti, jie paplitę nuo Maroko vakaruose iki Irano rytuose, tačiau tik Chijo saloje augančios pistacijos vienintelės išskiria kvapnius sakus – mastiką, kuri nuo antikos laikų garsina šią vietą visame pasaulyje. Net 2000 salos gyventojų dirba mastikos pramonėje, o ugnis sunaikino per 15000 hektarų miškų, nuostoliai skaičiuojami milijonais. Sala prarado net 60 procentų bičių avilių. Vėjo vis įpučiami Chijo gaisrai nukeliavo net 350 kilometrų, grasindami ir Kretai.

Į Rodo salą, kurioje trečiadienį paskelbta nepaprastoji padėtis, kovoti su gaisrais atvyko Atėnų ugniagesiai. Miškus ir krūmus ryjanti ugnis įsiplieskė visai netoli įžymiojo, turistų itin dažnai lankomo, Drugelių slėnio. Pranešama, kad šioje miškingoje Rodo salos vietoje tai jau ketvirtas padegimas per pastarąsias dienas. Ir jau daugiau nei 2 000 hektarų miškų virto pelenais.

Nuostabaus grožio atviruko vertos Hydros salos, tūkstančio čia gyvenančių kačių bei asiliukų nuo ugnies gelbėti trečiadienį atvyko net septyniolika gelbėtojų brigadų. Kovą su gaisru labai apsunkina stiprus vėjas ir tai, kad šioje saloje draudžiamos bet kokios eismo priemonės, išskyrus dviračius, arklius ir asilus.

Be šių didžiųjų gaisrų, ugnis šiomis dienomis dar šėlsta ir Zakintos saloje. Perlipusi Makedonijos sieną, ugnis pasiekė Floriną. Rytinėje Atėnų dalyje ugnis grasina dideliems gyvenamiesiems rajonams, bet yra pristabdyta savanorių pastangomis. Kretoje, netoli Chania miesto bei Omalos, Lakon ir Karanos kaimelių gaisrai buvo sukelti tyčia, bet jau yra pažaboti. Šiomis dienomis užplūdus naujai karščio bangai, panašu, kad gaisrai ir toliau alins Graikiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.