Australijos pakrantę pasiekė smarkus atogrąžų ciklonas (atnaujinta)

Smarkus atogrąžų ciklonas

Dėl stichijos gali sutrikti skrydžiai.<br>AP
Dėl stichijos gali sutrikti skrydžiai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

Ciklonas „Rusty“ kelias dienas slinko virš jūros, pamažu stiprėdamas ir artėdamas prie Pilbaros regiono krantų, nešdamas smarkias liūtis ir vėjus į šį svarbų geležies rūdos kasybos rajoną.

„Dabar jis slenka per teritoriją“, - Australijos meteorologijos biuro pareigūnas Neilas Bennettas sakė naujienų agentūrai AFP po 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, pridūręs, kad kol kas per anksti sakyti, ar audra padarė kokios nors žalos.

„Toje teritorijoje vėjo gūsiai smarkesni nei 165 kilometrai per valandą“, - nurodė jis.

Pasak N.Bennetto, ciklonas nuo 4-osios kategorijos audros pagal penkiabalę sistemą susilpnėjo iki 3-osios kategorijos.

Meteorologijos biuras prognozavo, kad „Rusty“ pasieks sausumą ties Port Hedlandu, esančiu už 1 300 kilometrų į šiaurę nuo Perto, tačiau N. Bennettas sakė, kad šis svarbus geležies rūdos eksporto uostas matomai išvengė pagrindinio audros smūgio.

„Panašu, kad Hedlandas, taip sakant, išvengė kulkos, nes smarkiausi vėjai siaučia toli nuo Hedlando, - aiškino jis. - Tačiau Hedlande jau ilgiau nei 36 valandas siaučia nesiliaujantys uraganinio stiprumo vėjai. Tai dar neturi precedento (toje vietovėje).“

Audrai susilpnėjus, jos „akis“ taip pat susiaurėjo - antradienį ji buvo 80 kilometrų, o pasiekus sausumą - apie 50 kilometrų pločio.

Pareigūnai perspėjo gyventojus pasitraukti iš audros kelio arba ieškotis saugių vietų. Gyventojas Ianas Badgeris sakė ieškosiantis prieglobsčio Pardu pakelės viešbutyje, esančiame už maždaug 120 kilometrų nuo Port Hedlando.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.