Klyksmą JAV šventėje išgirdo visas pasaulis

Seniausias pasaulyje Bostono maratonas šiemet buvo skirtas skaudžios tragedijos JAV atminimui. 26 mylios – 26-ioms žudynių Sandi Huko mokykloje aukoms pagerbti. Bet skausmą bent simboliškai turėjęs malšinti renginys irgi virto tragedija.

Bostone vykusio maratono dalyvius ir žiūrovus šokiravo du galingi sprogimai, pražudę 3 ir sužeidę dar 170 žmonių.<br>AP
Bostone vykusio maratono dalyvius ir žiūrovus šokiravo du galingi sprogimai, pražudę 3 ir sužeidę dar 170 žmonių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 17, 2013, 8:37 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:17 AM

117-asis Bostono maratonas buvo pradėtas liūdna gaida. Renginio dalyviai ir žiūrovai 26-ių sekundžių tyla pagerbė Niutauno miesto mokykloje gruodžio 14-ąją nušautus 20 vaikų ir šešis suaugusiuosius.

Po tragedijos dar negalinčių atsigauti miestiečių grupė dalyvavo maratone simboliškai pasivadinusi „Niutauno komanda stipri”. O žudynių aukų artimiesiems buvo skirtos vienos geriausių vietų sporto renginiui stebėti – šalia finišo linijos, prie Bostono viešosios bibliotekos.

Būtent priešais ją ir nugriaudėjo du sprogimai, per kuriuos žuvo 3 žmonės, daugiau nei 170 buvo sužeista. 17-os sužeistųjų būklė vakar buvo kritinė.

Daugelis neteko kojų, jiems sužaloti vidaus organai. Siaubas tiesiog tvyrojo ore, o Bostone buvo daug įbaugintų žmonių.

„Visai prie mano namų sprogo. Buvo šiurpu ir išties priminė rugsėjo 11-ąją, tik dar baisiau dėl to, kad pati esu su mažu vaiku”, – „Lietuvos rytui” pasakojo Bostone gyvenanti ir dirbanti Rūta Laukien.

Ji 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją buvo garsiajame „Times” skvere, kai į bokštus dvynius rėžėsi teroristų užgrobti lėktuvai.

Neatsitiktinai bostoniečiai balandžio 15-osios sprogimus lygina su baisiausia tragedija per JAV istoriją.

Mat nors teroro išpuolių mastas skiriasi, skausmas, pyktis ir kitos emocijos, kurias patyrė amerikiečiai, tos pačios.

Žuvo nepasveikinęs tėvo

Tarp teroro išpuolio aukų – 8-metis Martinas Richardas. Jis prieš maratone dalyvavusio savo tėvo startą greičiausiai kartu su visais susirinkusiaisiais pagerbė gruodį žuvusius mažamečius.

Bostono priemiestyje Dorčesteryje augęs Martinas žuvo per pirmąjį sprogimą, kai norėjo pasveikinti finišo liniją kirtusį savo tėvą.

Renginį stebėjęs aštuonmečio brolis nebuvo sužeistas, tačiau judviejų šešerių metų sesuo neteko kojos, o sunkiai sužeistai motinai buvo atlikta smegenų operacija.

Bostono ligoninėje gydomi ir du broliai, kurie per sprogimą stovėjo šalia M.Richardo.

Abu berniukai per išpuolį neteko po koją.

„Niekada, net baisiausiuose košmaruose nesapnavau, kad gali taip nutikti”, – ligoninėje kone alpdama kalbėjo berniukų motina Liz Norden.

Dar tik aiškinasi detales

Kas konkrečiai įvyko per vieną skaudžiausių nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių teroro ataką, vakar dar tik buvo aiškinamasi. Bostone zujo Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai, į darbą buvo iškviesti visi 2100 Bostono policininkų.

Kadangi maratoną, kuriame dalyvavo 23 tūkst. bėgikų, stebėjo maždaug pusė milijono žmonių, košmariškų įvykių liudininkų netrūksta.

„Iš niekur nugriaudėjo du sprogimai. Iki tol visi laimingi, besišypsantys, susijaudinę žmonės visiškai nutilo. Žmonės nežinojo, kaip reaguoti”, – apie akimirkas, kai vienas po kito maždaug 10–30 sekundžių intervalu nugriaudėjo du sprogimai, pasakojo Ramsey Mohsenas.

Kanzase gyvenantis amerikietis buvo atvykęs palaikyti maratone dalyvavusios savo širdies draugės Ali Hatfield.

Kai nugriaudėjo pirmasis sprogimas, R.Mohsenas ir A.Hatfield buvo maždaug 35 metrai nuo finišo linijos.

Gatvėse mėtėsi galūnės

Kiti išpuolio liudininkai pasakojo, kad vieta, kurioje vyko sporto šventė, vos per kelias akimirkas tapo panaši į mūšio lauką.

Aplinkui mėtėsi nutrauktos galūnės, nepertraukiamai skambėjo klyksmai, vienas vyras matė net batą su kojos likučiais.

„Šie bėgikai ką tik baigė maratoną ir dabar jie nebeturi kojų. Ten tiek daug žmonių be kojų.

Visur kraujas, kaulai, skeveldros, pasibjaurėtina”, – įvykio vietoje vos valdėsi 35 metų Roupenas Bastajianas.

Maratoną įveikęs vyras sakė, kad jei nebūtų baigęs trasos greičiau nei 2011-aisiais, tikriausiai būtų tarp teroro išpuolio aukų.

Šoką pakeitė profesionalumas

Įvykus tragedijai žmonės vieni kitiems desperatiškai bandė padėti plėšdami nuo savęs drabužius ir vyniodami juos ant sužeistų galūnių, daugelis nesėkmingai mėgino įspėti artimuosius, kad jiems nieko nenutiko, nes mieste sutriko telefono ryšys.

Tragedijos akivaizdoje įsivyravo vienybė: žmonės siūlė vieni kitiems maisto ir gėrimų, sukrėstus renginio dalyvius ir žiūrovus bostoniečiai kvietė į savo namus norėdami padėti jiems atsigauti. O vienas restoranas siūlė maisto ir gėrimų nemokamai.

Atrodė, jog visas miestas tiesiog priblokštas to, kas įvyko, bet skubiai ėmėsi veiksmų.

Vienas sužeistas vyras išnešė sužeistą mergaitę – sūnaus Irako kare netekęs vyras gerai žinojo, kad kelios sekundės gali būti ypač brangios. Žaibiškai reagavo ir kiti.

Vietoje budėję medikai iki išpuolio tikriausiai nė nemanė, kad jiems teks sunkesnė užduotis nei gaivinti vandeniu nuvargusį bėgiką.

Tačiau sprogus bomboms medikai, daugelis jų – savanoriai, tik savaitgaliais ar poilsio dienomis padedantys profesionalams, lėkė versdamiesi per apsaugines tvoras padėti krauju plūstantiems sužeistiesiems.

Tokia reakcija išgelbėjo daugelio žmonių gyvybę.

Lietuviai nenukentėjo

R.Laukien pasakojo, kad po išpuolio miesto centras priminė karo zoną – aplinkui zujo greitosios pagalbos ir policijos automobiliai, lakstė iki dantų apsiginklavę pareigūnai ir kariškiai.

Danguje neskraidymo zona laikinai paskelbtame Bostone sukiojosi tik policijos ir Nacionalinės gvardijos sraigtasparniai, į šalį nuviję žiniasklaidos orlaivius. O bene daugiausia darbo, be žurnalistų ir medikų, tądien turėjo išminuotojai – šios srities specialistai šukavo miestą ieškodami galimai paslėptų sprogmenų ir reagavo į kiekvieną iškvietimą.

Sunerimę amerikiečiai uoliai apipylė pareigūnus pranešimais apie įtartinus paketus šiukšliadėžėse arba tiesiog pakelėse.

Kiekvienas ne vietoje paliktas maišelis, kiekviena įtartina dėžė išminuotojams atrodė lyg dar viena savadarbė bomba.

„Prie pat mano namų buvo rastas įtartinas paketas.

Buvo pilna karių ir policijos, tik vieni man liepė evakuotis, kiti – užsidaryti namuose, tad žiūrėjau pro langą ir net nežinojau, ką ir daryti.

Net policijos pareigūnai išsibėgiojo ir ant žemės sugulė, kai iš šiukšliadėžės buvo traukiamas tas įtartinas paketas”, – sakė R.Laukien.

Arti kruvinų įvykių epicentro buvo atsidūręs ir „Lietuvos ryto” dailininkas Vytautas Jurkūnas, šiuo metu viešintis pas Bostone gyvenančius sūnų Andrių ir marčią Ūlą.

V.Jurkūnas su anūkais devynmečiu Tomu ir vienuolikamete Mia pirmadienio rytą išsiruošė pažiūrėti maratono.

Kurį laiką smagiai pabuvę prie bėgimo trasos Brukline sėdo į metro traukinį ir patraukė centro link, kur maratonininkai finišuoja.

„Bet nuvažiavome netoli. Po kelių stotelių mus išprašė lauk – girdi, traukinys toliau nevažiuoja. Išlipome, žmonių minios, nežinia, kur eiti, autobusų nematyti. Akivaizdi sumaištis. Pamaniau, tai dėl maratono.

Bet netrukus mus pasitiko kariškiai ir policininkai išskėstomis rankomis: „Labai atsiprašome, bet toliau eiti pavojinga, ten – sprogimai.”

Sumaišties buvo tikrai daug: aplinkui staugia sirenos, virš galvų kabo pora sraigtasparnių.

Kai tolumoje kažkas driokstelėjo, anūkas paklausė: „Gal čia Šiaurės Korėja mus puola?”

Atlėkęs sūnus mus paėmė prie miesto parko, užsukome į ligoninę, kur dirba marti, ir visi kartu parvažiavome namo.

Savo užduotį įvykdžiau – anūkai grįžo sveiki”, – „Lietuvos rytui” pasakojo V.Jurkūnas.

Beje, Bostono maratone dalyvavo ir šeši lietuviai.

Vakar buvo skelbiama, kad jie patys po išpuolio susisiekė su Lietuvos ambasada JAV ir pranešė, jog per sprogimus nenukentėjo.

Kai buvo įvykdyti teroro išpuoliai, visi maratone dalyvavę lietuviai jau buvo spėję užbaigti distanciją. (BBC, AP, „Daily Mail”, BNS, LR)

Susirūpino maratono Londone saugumu

Dėl įvykių Bostone itin sunerimę Londono gyventojai. Jungtinės Karalystės sostinėje sekmadienį irgi vyks maratonas. Tad po pirmadienio įvykių JAV britų pareigūnai skubiai persvarsto tarptautinio Londono maratono bėgimo saugumo planus.

Vienas policijos atstovas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė, kad per renginį gali būti sutelktos didesnės saugumo pajėgos.

Kitas vardo nenorėjęs viešinti saugumo pareigūnas nurodė, kad jokių įtikinamų arba specifinių grėsmių Londono maratonui nežinoma.

Nepaisant susirūpinimo dėl grėsmių, planų nesiruošia keisti ir Londono maratone turintis dalyvauti princas Harry (nuotr.). Jis įteiks medalius kai kurių grupių laimėtojams, susitiks su maratone dirbančiais savanoriais.

Vakar spėliota, kad bus persvarstomi ir šiandien vyksiančių buvusios Jungtinės Karalystės premjerės Margaret Thatcher laidotuvių planai. Tiesa, policija jau anksčiau ruošėsi didelei saugumo operacijai per šias laidotuves, kuriose dalyvaus karalienė Elizabeth II ir daug kitų garbingų svečių.

Londonas seniai laikomas svarbiu teroristų taikiniu, o vyriausybė nurodo, kad išpuolių grėsmės lygis yra „nemažas”. 2005 metais per virtinę mirtininkų sprogdintojų atakų Jungtinės Karalystės sostinėje viešojo transporto sistemoje žuvo 52 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.