Dramatiškas sprogimas Amerikai priminė Veiko sektos košmarą (video)

Penktadienį, balandžio 19-ąją, sueis lygiai dvidešimt metų nuo „Veiko apsupties“ - kruvino susirėmimo tarp JAV federalinių pareigūnų ir iki dantų ginkluotų sektantų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 5:02 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 4:48 PM

Prieš dvi dešimtis metų Veiko miestelyje (JAV, Teksaso valstija) religiniai fanatikai po 51 dienos trukusios apsiausties pasipriešino policijos šturmui. Susirėmimo pasekmės buvo tragiškos – fortas paskendo liepsnose, žuvo 76 žmonės.

Dabar Veiko apylinkės vėl skęsta dejonių ir aimanų jūroje. Sprogimas trąšų gamykloje, kuris nušlavė netoliese įsikūrusį Vesto miestelį, vyresniems gyventojams priminė dramą, neatsiejamą nuo Davido Koresho vardo. 

Ruošėsi kovai su nelabaisiais

1993 metais balandžio 19 rytas Veike prasidėjo įprastai, niekas nenumatė tragiškų įvykių, kurių centre buvo amerikietis D. Koreshas. Mažaraštis, žiaurus, bet iškalbingas ir turintis įtikinėjimo dovaną.

D. Koreshas buvo sektos, save vadinančios „Dovydo atšaka“ lyderis. Jis tikino esąs Dievo agentas žemėje. Tuo tarpu vyriausybė į vyrą žiūrėjo tik kaip į nusikaltėlį, kuris kaupia ginklus ir seksualiai išnaudoja paaugles.

Jis pasinaudojo savo gebėjimas išmokti mintinai Šventojo rašto citatas ir itin charizmatine asmenybe bei pritraukė daugybę žmonių. Įtikinęs savo misijos prasme, apsišaukėlis privertė visus elgtis taip, kaip nori jis. D. Koreshas tarsi užbūrė sektos narius mintimi, kad jie turi pasiruošti paskutinei kovai su netikinčiaisiais.

Veikas, mažas ir jaukus provincijos miestelis, įsikūrus šiai sektai ir ją ėmus šturmuoti valdžios atstovams, pavirto karo zona. Sektos nariai bunkeriuose slėpė neįtikėtinus kiekius šovinių, kulkosvaidžių, patrankų, sandėliavo maistą ir vandenį. Taip jie ėmė ruoštis paskutiniam mūšiui su netikinčiaisiais.

D. Koreshas buvo itin reiklus ir griežtas savo pasekėjams, jiems galiojo daugybė draudimų. Tiesa, jis pats sau buvo gerokai atlaidesnis. Kitus auklėjo griežtai – visi turėjo sunkiai dirbti, lavinti kūną, valgyti tik vegetarišką maistą.

Siekdamas įkvėpti sektantus, D. Koreshas rodydavo jiems filmus apie Vietnamo karą. Žmonės turėdavo nuolat studijuoti Bibliją. Svarbus buvo ir kūno kultas. Sektos nariai kasė bunkerius, šaudė, „žaidė karą“, kad atėjus laikui susikauti būtų lengviau. Vėliau šios žinios jiems pravertė, tačiau išsigelbėti nepadėjo.

Tiesa, taip elgėsi tik vyrai, moterys rūpinosi namais, vaikais ir pačiu D. Koreshu.

Turėjo 18 žmonų ir 17 vaikų

Sektos nariai savo pinigų neturėjo, visa, ką jie uždirbdavo, ar gaudavo iš valdžios būdavo skiriama sektai. Jiems buvo draudžiama gerti alkoholį, liepta laikytis celibato. D. Koreshas įtikino savo gaujos vyrus, kad tobulos moterys po mirties jų laukia danguje.

Tiesa, tokie reikalavimai jam pačiam negaliojo. Visa tai, ką jis draudė savo sektos nariams – jam buvo atvira. Alkoholis, narkotikai, mėsa - buvo kasdienis sektos lyderio ritualas. O ypač - moterys.

Nors D. Koreshas buvo vedęs, tai jam nesutrukdė turėti dar 18 žmonų. Jos jam pagimdė 17 vaikų. Sektantą ypač traukė mergaitės – jis santykiaudavo su vienuolikmetėmis sektos narėmis. Pats D. Koreshas nieko blogo savo elgesyje nematė – esą jis yra kaip Jėzus, jam galimos nuodėmės.

Po pirmojo šturmo - apsiaustis

Ilgą laiką sekta nesukėlė didelių įtarimų vietos gyventojams. Jie nebendravo su kaimynais, o šiems nelabai rūpėjo, kas dedasi jos valdose. Tačiau po kurio laiko ėmė sklisti kalbos, esą sektoje vyksta keisti dalykai. Kita vertus, grupuotės sukaupti ginklai ėmė kelti nerimą vietos gyventojams.

Tuometinė JAV generalinė prokurorė Janet Reno informavo prezidentą Bilą Clintoną. Nuspręsta šturmuoti sektą.

Kai pro įtvirtinimus ėmė veržtis Akoholio, tabako ir ginklų biuro (ATF) agentai, tačiau nuo pat pradžių jie susidūrė su kliūtimis. Jų įsiveržimas virto fiasko. Pareigūnai susišaudė su sektantais, žuvo keturi ATF pareigūnai, dar penkiolika buvo sužeisti.

Po šios nesėkmė visus reikalus Veike perėmė FTB. Prasidėjo ilga ir įtempta forto apsiaustis, kuri truko 51 dieną. Šitiek laiko D. Koreshas ir jo sekta derėjosi su FTB pareigūnais.

Apsišaukėlis mesijas maustė pareigūnus, nurodydamas terminą iki kada pasiduos, prašė radijo eterio laiko, kad galėtų pasakyti pamokslą. 51 dieną D. Koreshas kartu su jo pasekėjais buvo užsibarikadavęs. Jis buvo pasiryžęs žūti kovodamas su netikinčiaisiais ir tuo pasiryžimu užkrėtęs saviškius.

FTB bandė įvairias taktikas: ištisomis paromis grojo trankią ir sunkią muziką, spigino į langus galingais prožektoriais, siuntė pas sektos narius savo teisininkus. Juos nustebino tai, kad sektos nariai buvo visiškai paklusnūs D. Koreshui ir rengėsi kartu su juo žūti.

Paskutinėmis gyvavimo savaitėmis D. Koresho sektos narių dienos buvo klaikios. Žmonės nebesiprausė, tik meldėsi, valė ginklus ir ruošėsi susitikti su Dievu.

Kada ateina pasaulio pabaiga

Balandžio 19-ąją FTB valdžia suprato, kad D. Koresho jokios kalbos nepaveiks ir nusprendė pulti. Planas iš pažiūros atrodė geras. Jie buvo sumanę šarvuočiais pramušti pagrindinio pastato sieną ir prileisti ašarinių dujų.

FTB manė, kad toks planas pavyks ir sektos nariai ims bėgti iš savo bunkerių. Tačiau šie turėjo dujokaukes ir bėgti net nesiruošė.

Viena po kitos dujų atakos nenusisekė, niekas iš sektos narių nesitraukė iš savo vietų. Trečias išpuolis buvo lemtingas. Forte sektoje kilo didžiulis gaisras. Manoma, kad buvo prakirstas balionas su propano dujomis. Jis sprogo ir sukėlė liepsnų stulpus.

FTB šį košmarą filmavo iš sraigtasparnio, o JAV televizijos vaizdus transliavo tiesiogiai. Peržiūrėjus filmuotą medžiagą atrodė, kad gaisras vienu metu kilo net keturiose vietose. Pareigūnai teigė, kad pats sektos lyderis ir jo pasekėjai sukėlė gaisrą. Tačiau buvo aišku, kad tai paties biuro didžiulė nesėkmė.

Iš šio pragaro ištrūkę žmonės vėliau pripažino matę, kaip keli sektos nariai užsidega fakelus ir padega pastatus. Viskas buvo perdžiūvę ir užsiliepsnojo akimirksniu. 76 sektos nariams tądien atėjo pasaulio pabaiga.

Po šio įvykio FTB aukščiausi vadovai viešai atgailavo dėl tragiškų šturmo padarinių. J. Reno tikino, jeigu būtų žinojusi apie planuojamą masinę savižudybę, nieku gyvu nebūtų leidusi atlikti tokios operacijos.

Mokykloje kentė patyčias

Sektos vadas D. Koreshas gimė Hjustone, Teksaso valstijoje. Vaikystė buvo sunki, berniukas augo be tėvo. Būdamas vaikas D. Koreshas kentėjo dėl kalbos sutrikimų, mokykloje nuolat kentė patyčias, o devintoje klasėje buvo iš jos pašalintas.

Nepaisant to, kad buvo prastas mokinys, jis sugebėjo išmokti mintinai ištraukas iš Biblijos. 12 metų berniukas citavo beveik visą Šventą raštą. 1981 metais D. Koreshas išvyko į Holivudą ir bandė tapti roko žvaigžde.

Vėliau įniko į sektos veiklą ir tapo jos lyderiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste