M. Thatcher šių laikų problemas spręstų ryžtingiau nei jos įpėdiniai

Praėjusią savaitę iškilmingai palaidota buvusi Jungtinės Karalystės premjerė M. Thatcher bus prisimenama nevienareikšmiškai. Tačiau bent jau vienoje pasaulio vietoje ji bus minima kaip herojė.

Anot R. Edwardso, iš M. Thatcher daug ko pasimokyti gali ir šių dienų politikai.<br>Asmeninis albumas
Anot R. Edwardso, iš M. Thatcher daug ko pasimokyti gali ir šių dienų politikai.<br>Asmeninis albumas
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Apr 23, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:59 PM

Kai 1982-ųjų balandžio 2-ąją britų jūrų pėstininkas R. Edwardsas oficialiai baigė kursus Jungtinėje Karalystėje (JK), nutiko kai kas, kas nulėmė jo paties, gimtosios šalies ir jos lyderės M. Thatcher likimą.

Į Folklando Salas įsiveržusi ir jas okupavusi Argentina tikėjosi, kad tuo metu silpna, susiskaldžiusi JK nesugebės duoti deramo atkirčio ir nusileis. Tačiau tik dėl M. Thatcher valios Londonas smogė atgal.

Kartu su legendinių britų specialiųjų pajėgų SAS kariais Folklandą atkovoti padėjęs R. Edwardsas įsitikinęs – Geležinė ledi išgelbėjo ne tik Folklandą, bet ir visą šalį.

Lankydamasis Lietuvoje Folklando Salų įstatymų leidžiamosios valdžios narys čia ne tik ieškojo užtarimo Folklando Salų klausimu, bet ir „Lietuvos rytui” panoro papasakoti apie M. Thatcher svarbą.

– Kaip jūs apibūdintumėte M. Thatcher palikimą, ką ji reiškė Jungtinei Karalystei?

– Manau, pirmiausia reikia pažiūrėti, kokia buvo mūsų šalis prieš jos atėjimą į valdžią. 8-ojo dešimtmečio viduryje tai buvo silpna valstybė. Šalyje vyko streikai, gatvėse mėtėsi šiukšlės, kamavo nuolatiniai elektros pertrūkiai ir ekonomikos sąstingis.

Britanija nebebuvo ta didi, dinamiška, į priekį žiūrinti šalis. M. Thatcher atėjo ir priėmė jai tekusius iššūkius. Ir daugeliui žmonių buvo sunku suprasti, jog štai ši moteris premjerė meta iššūkį tiems, kurie mano, kad tik vyrai gali valdyti.

– Paminėjote Folklandą. Ar galima sakyti, kad būtent karas dėl Folklando Salų labai padėjo jos karjerai?

– Taip, išties padėjo jos karjerai, bet manau, kad ji išgelbėjo ir Didžiąją Britaniją. JK visada buvo žinoma kaip šalis, kuri, ilgai ir mandagiai prašoma, nusileidžia.

Argentinos lyderiai nusprendė, kad užtenka kalbų ir laukimo, reikia imtis veiksmų.

Bet įsiveržę argentiniečiai tik patempė liūtą už uodegos ir suprato, kad britai nekenčia, kai ką nors iš jų mėginama atimti jėga. M. Thatcher to neleido padaryti. Tai yra ir britų mentaliteto, ir kartu M. Thatcher lyderystės nuopelnas. Kai kas nors iš tavęs atimama, turi reaguoti.

Kaip sakoma, M. Thatcher turėjo kiaušius. Bet įvyko kai kas daugiau. Nuo to momento, kai atsikovojo salas, britai pajuto visai kitokį nusiteikimą, kurį jiems parodė M. Thatcher, – tai vis dar didi šalis, galinti daug padaryti, tereikia stengtis.

– O ar be M. Thatcher Didžioji Britanija vis dar tebėra didi?

– Taip, ji niekur nedingo. Mes matėme, kad kai valdžią šalyje perėmė leiboristas T. Blairas, norėdamas būti išrinktas jis turėjo pasislinkti ypač toli į dešinę.

O senosios leiboristų profsąjungos nebeteko turėtos galios. Taip, dabar JK ekonomikos situacija dėl pasaulinės krizės pasekmių vis dar sudėtinga, bet tai, kas pasikeitė po 1982-ųjų birželio, kai virš Port Stanlio suplevėsavo JK vėliava, nebesugrįžtama.

– Bet ar toks požiūris vis dar aktualus, kai žmonės jaučiasi nusipelnę pašalpų, darbo? Ypač tie, kurie šventė M. Thatcher mirtį šokiais, dainomis Londono ir kitų miestų gatvėse.

– Ne, nemanau, kad tai visuotinis reiškinys, taip elgiasi tik nedidelė dalis žmonių. Kita vertus, tie vakarėliai, surengti M. Thatcher mirties proga, – siaubingas ir negarbingas elgesys.

Neįsivaizduoju, kad jei mirtų Argentinos prezidentė C. Fernandez de Kirchner, kas nors Folklando Salose švęstų. Taip, jie jos nekenčia, bet jei ji mirtų, būtų labai gaila ir greičiausiai siųstume užuojautas.

– Neseniai buvo iškelta mintis, kad Port Stanlis gali būti pervadintas Thatcher uostu ar miestu. Ar paremtumėte tokią idėją?

– Taip, buvo viename dienraštyje tokia mintis ir manau, kad ji bus aptarta Folklando Salose.

Bet aš asmeniškai neparemčiau tokios minties, to būtų per daug. Kasmet sausio 10-ąją švenčiame M.Thatcher dieną, galbūt jai pastatysime ir paminklą.

– Ko dabartiniai lyderiai galėtų pasimokyti iš M. Thatcher? Ar jos idėjos vis dar aktualios?

– Jos požiūris, kaip spręsti problemas, išties aktualus. Ir jai šiandien tikrai būtų vietos.

Ji turėjo tvirtą požiūrį, kad bet kokias problemas galima išspręsti, nesvarbu, ką kai kurie visuomenės sluoksniai sako. Jei žmogus tiki, kad jo veiksmai teisingi ir yra ryžtingas, viską galima padaryti. Tokio nusiteikimo šiais laikais trūksta.

– O ar šiandien kurios nors šalies lyderis primintų M. Thatcher?

– Vokietijos kanclerė A. Merkel. Ji stipri, populiari ir ryžtinga.

Žinote, yra posakis: jei norite patarimo, klauskite vyro, jei norite ką nors išspręsti – palikite tai moteriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.