Nyderlandų karaliaus tikslas – išlikti paprastų žmonių valdovu

Prieš metus jis dar dalyvavo oranžinių klozetų svaidymo varžybose. Dabar jo rankose – skeptras. Nors spalvingos praeities naujasis Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis surimtėjo, visuomenę jis įspėjo, kad išlieka žmogumi. O žmonėms būdinga klysti.

Jauniausias Europos monarchas Willemas Alexanderis ir iš Argentinos kilusi jo žmona Maxima, kurios olandai ne itin mėgo, šiuo metu labai populiarūs. Juos gatvėse sveikino tūkstančiai olandų.
Jauniausias Europos monarchas Willemas Alexanderis ir iš Argentinos kilusi jo žmona Maxima, kurios olandai ne itin mėgo, šiuo metu labai populiarūs. Juos gatvėse sveikino tūkstančiai olandų.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė ("Lietuvos rytas")

May 5, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:19 AM

Matyt, tokiose varžybose naujasis monarchas daugiau nedalyvaus, tačiau protokolo vergu taip pat nežada būti. 123 metus trukusį karalienių valdymą nutraukęs Willemas Alexanderis sieks būti modernus, jaunatviškas monarchas. Pavyzdžiui, jam nereikės sakyti „Jūsų Didenybe”.

Mintis turėti į save panašų karalių patinka ir olandams. „Pagaliau atsirado viešų kalbų metu iš jaudulio prakaituojantis monarchas”, – džiaugėsi jo tautiečiai.

Pagerbė alumi ir kanapėmis

Tad nesilaikydama jokio protokolo Willemo Alexanderio karūnavimą šventė visa tauta. Pavyzdžiui, aludariai nepamiršo naujojo karaliaus studentiškų dienų, kai litrais alų maukęs vyriausias karalienės Beatrix sūnus buvo pramintas Princu Pilsu.

Artėjant balandžio 30-ajai Nyderlanduose atsirado keturios naujos karališko alaus rūšys. Viena jų – Abdikacijos alus – pasirodė netgi oranžinės spalvos, Beatrix sosto atsisakymo (abdikacijos) proga.

„Nepaisant visko, jis vis tiek išliks Princu Pilsu”, – aiškino vieno Amsterdamo baro šeimininkas.

Marihuanos krautuvėlės „Skrajojantis olandas” savininkas Theo Buisinkas karūnavimo proga į orą paleido helio pripildytų balionų su į vidų įbertomis kanapių sėklomis.

Jis džiūgavo, kad, balionams susprogus, dalis sėklų sudygs paprastų olandų soduose. Be to, jis teigė, kad kanapės bus ne žalios, o oranžinės. Įsitikinti, ar tai tiesa, matyt, prireiks šiek tiek laiko.

Šventė visą parą

„Ši diena olandams svarbi, bet ne dėl karališkosios šeimos, o dėl progos pasilinksminti. Jei tai būtų boružių diena, tauta linksmintųsi ne mažiau”, – pasakojo Amsterdame gyvenanti lietuvė Marija Cavali.

Karalienės dieną – balandžio 30-ąją – olandai švenčia dabar jau buvusios karalienės Beatrix motinos Julijonos gimimo dieną.

Tradiciškai būtent šią dieną šalyje karūnuojamas ir naujas monarchas.

Tad paskutinę balandžio dieną miestų gatves ir kanalus užtvindo oranžine spalva pasipuošusių olandų jūra.

Ši spalva tradicinė šalyje tapo dėl pirmojo suvienytų Nyderlandų vadovo Vilhelmo Oraniečio, Pietų Prancūzijoje turėjusio Oranžo kunigaikštystę. Šis vietovardis davė vardą ir jo palikuoniams: oranžiečiai arba oraniečiai.

„Šventė prasideda Karalienės naktimi, po kurios linksmybes pratęsia Karalienės diena. Gatvėse vyksta koncertai, paradai, žmonės plaukioja laivais.

Be to, tai vienintelė diena per metus, kai gatvėse be jokio leidimo ir čekių galima pardavinėti savo daiktus, gaminius, maistą. Tad parkuose vyksta milžiniški turgūs.

Šios šventės nepraleidžiu nuo 2009-ųjų ir žinau, kad Karalienės dienos vakarą jau geriau keliauti namo, nes parą trunkančios linksmybės darosi ne itin saugios”, – pasakojo M. Cavali.

Turtingas taupiųjų karalius

Statistika rodo, kad Nyderlanduose teigiamai apie monarchiją pasisako net trys ketvirtadaliai visuomenės.

Aišku, yra ir besipiktinančių, kad mokesčių mokėtojams kainuoja ne tik viešos linksmybės, bet ir karališkosios šeimos išlaikymas. Juolab kad šie asmenys ir taip yra tarp turtingiausių šalies žmonių.

2011 m. skelbta, kad karalienės Beatrix turtas siekia 168 mln. eurų (582 mln. litų). Nemažą krūvelę pinigų monarchė susikrovusi iš valdomų naftos kompanijos „Shell Oil” akcijų.

Patys olandai garsėja taupumu, tad per metus atseikėti 800 tūkst. eurų vien karalienės algai daug kam atrodo per daug. Juolab kad nuo šios sumos monarchė nemokėdavo jokių mokesčių.

Panašią sumą turėtų gauti ir naujasis karalius, tačiau šalyje neseniai buvo sukurta peticija dėl karališkųjų dotacijų mažinimo. Jei ją pasirašys 40 tūkst. piliečių, Nyderlandų parlamente bus pradėtos diskusijos dėl karališkųjų išmokų mažinimo.

Karalius Willemas Alexanderis jau spėjo šiuo klausimu pasisakyti: jis pabrėžė, kad gali atsisakyti dalies pinigų, bet pridūrė, jog tai nebūtinai duos naudos šaliai, o jis pats turės atleisti dalį rūmų personalo.

Nenorėjo būti Berta 38-oji

M. Cavali teigia, kad Nyderlanduose nėra įprasta persekioti karališkąją šeimą ir domėtis jos asmeniniais reikalais.

„Mano draugai olandai juokauja, kad jei prekybos centre susitiktų karalienę, jos neatpažintų”, – sakė penktus metus Amsterdame gyvenanti lietuvė.

Iki šiol būsimasis karalius gyveno paprastą gyvenimą: važinėjo dviračiu Hagos gatvėmis ir nevaržomas apsipirkdavo vietos prekybos centruose. Be to, turėjo „Twitter” paskyrą, o oficialius vizitus į užsienį aprašydavo savo interneto dienoraštyje.

Tad Willemo Alexanderio tikslas – išlikti nuoširdžiu ir paprastu paprastų žmonių karaliumi.

„Žmonės į mane gali kreiptis kaip tik nori, nes tik tada jie jausis patogiai”, – likus mėnesiui iki karūnavimo teigė Willemas Alexanderis ir pridūrė, kad kreipinys „Jūsų Didenybe” jam nereikalingas.

Visuomenę jis pralinksmino paaiškindamas, kad nenori tapti Willemu IV, nes jaustųsi kaip sunumeruota karvė. Pavyzdžiui, Berta 38-oji. Tad viešumoje jis ir toliau lieka Willemu Alexanderiu, o artimiesiems – paprasčiausiu Alexu.

Jauniausias iš monarchų

Paskutinę balandžio dieną vėl tapusi princese, 75 metų karalienė Beatrix sostą sūnui nusprendė užleisti ne dėl sveikatos problemų, o matydama modernaus valdymo būtinybę.

Olandai žvalgosi ir į kaimynines monarchijas, klausdami, ar ne metas pasekti Beatrix pavyzdžiu. Vidutinis Europos monarchų amžius šiandien siekia 71 metus.

Tačiau vienos karalienės sūnui tapus jauniausiu Europos karaliumi, kitos monarchės vyriausioji atžala neatsikrato ilgiausiai sosto paveldėjimo laukiančio princo titulo.

Taip olandai pašiepė į Amsterdamą atvykusį Velso princą Charlesą, kurio 87-erių motina Elžbieta II kol kas nė nesiruošia perleisti karūnos.

Nyderlandų valdovas faktinės valdžios neturi, tad į klausimą, ar nesibaimina, kad teks paklusti protokolui ir nesikišti į politinius reikalus, Willemas Alexanderis atsakė, kad „ir kaspinų kirpimas gali būti prasmingas. Ypač jei gerai pasirinksi, kurį kaspiną kirpti”.

Motinai – „Heineken” vėliava

Nors dabar Willemas Alexanderis puikiai atitinka jauno, modernaus, pasiturinčio ir protingo monarcho įvaizdį, taip buvo ne visada. Karališkoji Nyderlandų pora buvo rimtai sunerimusi dėl vyriausio sūnaus nelengvo charakterio.

Dar vaikystėje su tėvais atostogaudamas Austrijoje būsimasis Nyderlandų valdovas sniego gniūžtėmis apmėtė žurnalistus. Būdamas vienuolikos metų olandų spaudai liepė „nešdintis”.

Tais pačiais metais Karalienės dienos procesiją jis apmėtė iš aliuminio folijos padarytais rutuliukais.

Gerokai vėliau tą pačią balandžio 30-ąją savo motinos garbei jis mosikavo ne Nyderlandų, o „Heineken” alaus vėliava.

Tačiau kalbama, kad neklaužadą ir sosto atsisakyti pasirengusį princą pakeitė meilė. Nors santykiai su argentiniete Maxima Zorreguieta taip pat ne iškart sulaukė visuomenės palaiminimo.

Mat karinės chuntos valdymo Argentinoje metu princo išrinktosios tėvas Jorge Zorreguieta buvo vienas diktatoriaus ministrų.

Žmogaus teisių gynėjų organizacijos skaičiuoja, kad vadinamojo Nešvariojo karo metu Argentinoje dingo apie 30 tūkst. politinių diktatoriaus priešininkų. Dėl dviejų asmenų dingimo skundas buvo pateiktas ir prieš J.Zorreguietą, bet prieš teismą Argentinoje jis nestojo.

Nyderlandų politikams paprieštaravus, nuotakos tėvas nedalyvavo nei jos tuoktuvėse su princu, nei ceremonijoje, kurios metu Maxima tapo šalies karaliene.

Karališkoji nagų grybelio rūšis

„Iš pradžių karalienės Maximos olandai nemėgo, nes ugningo temperamento moteris ne kartą per dantį patraukė olandų visuomenę.

Sykį jai užkliuvo tautos taupumas, tad ji pašiepė kuklias priėmimų vaišes.

Tačiau greitai ji tapo taktiškesnė, be to, puikiai išmoko olandų kalbą, o tokius žmones olandai labai gerbia. Ilgainiui ji tapo itin populiari”, – pasakojo M. Cavali.

Tauta įvertino naujosios karalienės pasiaukojimą, mat tekėdama už jų princo Maxima atsisakė ne tik Argentinos pilietybės, bet ir teisės viešai kalbėti ispaniškai.

Neįvertintos neliko ir jos pastangos auklėjant tris dukteris.

2010 m. Maxima buvo paskelbta geriausia Nyderlandų motina po to, kai vyriausia jos duktė princesė Catharina Amalia paaukojo visas kiaulėje taupyklėje sukauptas santaupas nuo žemės drebėjimo Haityje nukentėjusiems vaikams.

Olandams naujoji karalienė patinka net labiau nei jos vyras. Daugiau visuomenės simpatijų už Maximą sulaukia tik jos anyta princesė Beatrix.

Šią meilę olandai išreiškia itin originaliai. Balandį Olandijos nacionalinis sporų, pelėsių ir grybelių institutas Maximos ir jos trijų dukterų – Catharinos Amalios, Alexios ir Ariane – vardais pavadino naują nagų grybelį sukeliančią ryškiai oranžinę pelėsių rūšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: bendrovės „Foxpay“ istorijoje – naujas posūkis