Meilė ir neapykanta Izraelio kariuomenėje

Ji – viena sėkmingiausių manekenių pasaulyje. Ji pasirodė ne vienoje seksualumu trykštančioje reklamoje. Buvo aktoriaus Leonardo DiCaprio mergina. Tačiau Bar Refaeli tėvynėje Izraelyje jos niekas nemėgsta.

B. Refaeli pomėgis pozuoti ir reklamuoti savo šalį Izraelyje užsitraukė kai kurių žydų nemalonę. Mat, kitaip nei tūkstančiai izraeliečių, garsioji manekenė nėra atlikusi pilietinės pareigos.
B. Refaeli pomėgis pozuoti ir reklamuoti savo šalį Izraelyje užsitraukė kai kurių žydų nemalonę. Mat, kitaip nei tūkstančiai izraeliečių, garsioji manekenė nėra atlikusi pilietinės pareigos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:15 PM

Ne, B. Refaeli tikrai nepamiršta, kur gimė, užaugo ir išpopuliarėjo. Anaiptol. Moteris neseniai dalyvavo labdaringame renginyje, kuriame buvo renkami pinigai vaikams. Šiek tiek anksčiau – žydų Velykų proga surengtame vakarėlyje, skirtame skurstantiesiems paremti.

Tarptautinė žiniasklaida B. Refaeli tiesiog garbina – ji puikiai kalba angliškai ir iš viso yra miela bei šmaikšti.

Be to, ji visada pabrėžia esanti iš Izraelio.

Pavyzdžiui, vesdama realybės šou vienoje Vokietijos televizijoje, B.Refaeli paprašė dalį laidos filmuoti žydų valstybėje: „Kad pasaulis išvystų Izraelio grožį.”

Tačiau Izraelyje daug kam svarbiausia viena – kad B.Refaeli niekada netarnavo šalies kariuomenėje.

Nenorėjo aukoti karjeros

Tiesą sakant, B.Refaeli įdėjo daug pastangų, kad išvengtų karinės tarnybos, kuri Izraelyje privaloma ir vyrams, ir moterims.

Ji ištekėjo už dvigubai už save vyresnio vyro, o kai sulaukė pranešimo apie atleidimą nuo karo prievolės, su jaunikiu žaibiškai atsisveikino.

B.Refaeli teigia taip pasielgusi, nes nenorėjo aukoti savo karjeros ir „iššvaistyti” dvejų metų atlikdama pilietinę pareigą.

Manekenė nekreipė dėmesio į tai, kad karinė tarnyba Izraelyje vertinama kaip tam tikras pritarimo antspaudas. Į vengiančiuosius karo prievolės šalyje žvelgiama kaip į nepritapėlius, neturinčius teisės ko nors reikalauti iš valstybės. Būtent taip dabar žiūrima į B.Refaeli.

Supykdė vaizdo klipas

Kai šių metų kovo pabaigoje paaiškėjo, jog Izraelio užsienio reikalų ministerija pasamdė B.Refaeli vaidinti šalies savireklamos klipe, kilo tikra audra.

Izraelio ginkluotųjų pajėgų atstovas, brigados generolas Yoavas Mordechai tiesiog sprogo pykčiu.

Viešame laiške Užsienio reikalų ministerijai jis piktinosi, kaip galima šalies įvaizdžio gerinimo kampanijai pasamdyti asmenį, kuris nėra tarnavęs Izraelio kariuomenėje.

„Karo prievolės vykdymo ir karinės tarnybos tema ir taip jautri. B.Refaeli pasirodymas Izraelį pristatančiame vaizdo klipe sudaro įspūdį, kad vengti karo prievolės – toleruotina”, – rašė Y.Mordechai.

Demonizavimo kampanija

Manekenei nepadėjo ir tai, kad ji iš Užsienio reikalų ministerijos už filmavimąsi nepaėmė nė cento. Nuo kariuomenės vadovybės rūstybės negelbėjo ir aktyvus jos dalyvavimas įvairiuose Izraeliui svarbiuose projektuose.

Izraelio ginkluotojų pajėgų požiūriu, vien faktas, kad B.Refaeli netarnavo kariuomenėje, yra visa nusverianti nuodėmė. Armijos vadovybė pasijuto išduota.

Žinoma, B.Refaeli – ne pirma ir tikrai ne paskutinė žydų valstybės pilietė, užsitraukusi šalies ginkluotųjų pajėgų pyktį.

Demonizavimo kampaniją prieš Izraelio garsenybes, neatlikusias karinės tarnybos, dar praėjusiame dešimtmetyje pradėjo buvęs ginkluotojų pajėgų atstovas spaudai Avi Benayahu.

Be to, Izraelyje aktyviai veikia į sionizmo vertybes aukštinantį „Im Tirtzu” judėjimą susibūrę studentai. Vienas grupės tikslų – šlovinti karo prievolę.

Ėmė spausti garsenybes

Štai 2007 metais apie Izraelio karius sukurtame filme „Beaufortas” („Beaufort”), kuris buvo pristatytas „Oskarui”, vaidinę aktoriai buvo apšaukti atstumtaisiais – mat daugelis jų išvengė karinės tarnybos.

Vienas jų – Itay Tiranas prieš savo valią tapo visų izraeliečių, išsisukančių nuo karo prievolės, simboliu – garsus žydų režisierius Shmuelis Hasfari pareiškė, kad jo filmuose šis aktorius nevaidins.

Prieš kelerius metus kampanija taip įsibėgėjo, kad Izraelio apskričių valdžia paskelbė, jog vengiantieji karinės tarnybos nebegalės linksminti gyventojų.

Garsūs šalies dainininkai ir muzikantai ne juokais susirūpino – juk taip iš jų atimamas pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

Viena sėkmingiausių Izraelio atlikėjų Maya Bouskilla, išvengusi karo prievolės būdama 18-metė, pati atėjo į kariuomenę po daugiau nei 10 metų.

Ji tarnavo vos 4 mėnesius, bet Izraelio ginkluotosios pajėgos šį laikotarpį pavertė tikru žiniasklaidos festivaliu.

Keičia ir visą šalį

Tačiau B.Refaeli Izraelio armijos elitui tapo tarsi raudonas skuduras buliui. Esą ji ne tik viešai neatgailavo, bet ir drįso išgarsėti pasaulyje – nuolat pabrėždama, kad yra iš Izraelio.

Visuomenės spaudimas garsenybėms, vengiančioms karo prievolės, B.Refaeli aplenkė. Jos karjera mados pasaulyje pasiekusi aukštumas, socialiniuose tinkluose „Twitter” ir „Instagram” ji turi pusę milijono pasekėjų.

Europiečiai ir amerikiečiai, regis, visiškai nekreipia dėmesio į faktą, kad gražioji B.Refaeli niekada netarnavo Izraelio kariuomenėje.

Tai, atrodo, pernelyg nerūpėjo ir Izraelio užsienio reikalų ministerijos klerkams, pasirinkusiems B.Refaeli nacionalinei viešųjų ryšių kampanijai.

Puikiai suprasdami tikrąją tarptautinę Izraelio reputaciją, žydų valstybės įvaizdžio strategai tiksliai įvertino pasaulio susidomėjimą B.Refaeli.

Pareigūnai, jau ne pirmą dešimtmetį kovojantys su aršia antiizraelietiška propaganda, suvokė, kad „Bar Refaeli” yra labai įtaigus prekės ženklas. Negana to, skandalas ir nepajudinama ministerijos pozicija keičia ir patį Izraelį – ne tik šalies įvaizdį.

Tarnyba kariuomenėje iki šiol netgi darbo rinkoje buvo laikoma labai svarbiu kandidato į darbo vietą kriterijumi. Dabar B.Refaeli įrodinėja, kad karo prievolė jau nebėra stebuklingas, visas duris atveriantis žodžių junginys. („Al-Monitor”, „Haaretz”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.