Gydytojais abejojantys lenkai juos filmuoja ir netgi patys moko gydyti

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Medikai mėgsta streikuoti, reikalaudami didesnių algų, bet stebisi, kai dėl prasto jų darbo streikuoja pacientai.<br>R. Butrimas
Medikai mėgsta streikuoti, reikalaudami didesnių algų, bet stebisi, kai dėl prasto jų darbo streikuoja pacientai.<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2013-05-23 06:00, atnaujinta 2018-03-06 09:46

Ką daryti su aplaidžiais medikais? Jie numarina žmones ir dėl to, regis, nejaučia nei gailesčio, nei atsakomybės. Neapsikentę tokios padėties lenkai jau imasi radikalių sprendimo būdų.

Lenkiją valdančios Piliečių platformos partijos (PPP) reitingai vis labiau smunka. Socialinėse apklausose po šešerių metų pertraukos ji lyderės poziciją užleido opozicinei Teisės ir teisingumo partijai (TTP).

Apžvalgininkai čia įžiūri ne tiek TTP, kiek PPP nuopelnus. Tiksliau, antinuopelnus – taip yra apibūdinamas valdančiųjų neveiklumas vykdant žadėtas svarbias reformas.

Viena labiausiai kritikuojamų vyriausybės veiklos sričių yra sveikatos apsauga, o joje vyraujanti netvarka šiomis dienomis vėl atsidūrė visuomenės dėmesio centre.

Tragedija papiktino šalį

Varšuvos apygardos teisme šią savaitę prasidėjo didelį atgarsį keliantis šešių gydytojų teismas.

Minėti medikai kaltinami tuo, kad nesuteikė pagalbos trejų metų Jacekui Olczakui, ir jis, nepriimtas gydyti į jokią ligoninę, mirė.

Berniukas sirgo vėjaraupiais, kilo komplikacijų. Jas buvo galima išgydyti antibiotikais, tačiau medikų abejingumas sukėlė tragediją, papiktinusią visą šalį.

Ši nelaimė priminė ir neseną Londono olimpiados bronzos medalininko Bartlomiejaus Bonko šeimos tragediją – medikai atsisakė jo žmonai atlikti cezario pjūvį, dėl to dukrelė neatsigavo iš komos.

Pacientai kyla į karą

Visuomenę neregėtai papiktino žinia, kad nė vienas iš šešių medikų nepripažino savo kaltės ir neatsiprašė mažylio netekusių tėvų, o bylą gydytojams pavyko iškelti tik po ketverių metų.

Nenorėdami taikstytis su medikų aplaidumu ir nebaudžiamumu, panašias tragedijas išgyvenę tėvai susibūrė į organizaciją Birželio pirmosios sąjungą.

Ta diena yra minima kaip vaikų šventė, ir tragedijas išgyvenę tėvai nutarė pamokyti kitus, kaip išvengti nelaimių. Birželio pirmosios sąjunga neseniai ėmė platinti patarimų rinkinį – kaip nebūti numarintam Lenkijos ligoninėse.

Brošiūroje vaikų tėvai mokomi nepasitikėti greitąja pagalba ir ligonį savo ar draugų automobiliu kuo greičiau vežti į ligoninę.

Be to, patariama neapsiriboti kultūringu elgesiu ir tvirtai ar net agresyviai kovoti už pacientą, gąsdinti skundais, kantriai stovėti eilėse, nebijoti raudoti.

Jokiu būdu nesutikti būti siuntinėjamiems iš vienos ligoninės į kitą, ieškoti per pažįstamus bičiulių medikų, vienytis su kitais pacientais į kovos ir keitimosi patirtimi grupes.

Gydytojų etikos komisijos narys profesorius Stefanas Bednarzas šį patarimų rinkinį pasmerkė ir teigė, kad jis gali sukelti pacientų agresiją ir apsunkinti medikų darbą.

Filmuoja gydytojų darbą

Norėdami pagrįsti savo skundus ir galimus ieškinius teismams pacientai bei jų artimieji masiškai ėmė mobiliaisiais telefonais fotografuoti ir įrašinėti susitikimus su medikais.

Chožuvo miesto ligoninės direktoriaus pavaduotoja Anna Knysok susidariusią situaciją pavadino paranojiška, nes pacientai ėmė filmuoti visą slaugytojų ir gydytojų darbą.

A. Knysok teigė, jog kalbėdamiesi su pacientais medikai dabar turi pasverti kiekvieną žodį, kad vėliau nebūtų apkaltinti suteikę per didelę viltį išgyti arba nenorėję suteikti jokios vilties.

Silezijos ligoninių konsultantė profesorė Hanna Misiolek siūlo uždrausti pacientams įrašinėti medikų darbą.

Priešingu atveju medikai esą irgi privalės filmuoti pacientus, kad įrodytų, jog jie į ligoninę buvo atvežti kritinės būklės arba priešingai – visiškai sveiki.

Teisininkė Anna Platkowska, kurios specializacija – ligonių ir medikų bylos, teigė, kad dėl chaoso sveikatos apsaugos sistemoje pacientai vis labiau nepasitiki gydytojais.

Pacientai viską filmuoja norėdami apsisaugoti nuo medikų klaidų, tačiau kartu trukdo jų darbui.

Kai kurie pacientai internete prisiskaito apie savo ligas ir vėliau mėgina gydytojams nurodinėti, kaip ir ką daryti, priešingu atveju grasina rašyti skundus.

Su tokiomis situacijomis vis dažniau medikai esą susiduria ne tik valstybinėse, bet ir privačiose gydymo įstaigose.

Užgriuvo skundų lavina

Kad žmonės vis mažiau pasitiki medikais, liudija Pacientų teisių gynimo tarnybą užgriuvusi skundų lavina.

Per penkerius metus skundų padaugėjo vienuolika kartų, pernai jų jau buvo gauta per 60 tūkst.

Pacientų gynimo draugijos „Primum Non Nocere” pirmininkas Adamas Sandaueris teigė, jog medikų piktinimasis, kad pacientai filmuoja jų darbą, yra nesuprantamas.

Jei savo darbą atlieki gerai, nėra ko bijoti, bet jei stokoji žinių, esi tinginys ar išgeriantis, bijai demaskavimo.

A. Sandauerio nuomone, dėl susidariusios padėties kalti medikai.

Jie esą daug metų ignoravo priekaištus, solidariai slėpė klaidas, nemokėjo jokių kompensacijų ir dėl to prarado pacientų pasitikėjimą.

Gydytojų tarybos pirmininkas Maciejus Hamankiewiczius tvirtino, kad kalčiausia dėl susidariusios padėties yra prastai reformuojama sveikatos apsaugos sistema.

Gydytojų per mažai, daug popierizmo, tad pacientams jie turi vis mažiau laiko ir dėl to neišvengiama klaidų.

Ekonomistai siūlo imti pavyzdį iš Čekijos ir gydymą daryti mokamą, tačiau visos partijos bijo rinkėjų protesto ir tokią idėją atmeta.

Vis dėlto vyriausybė pamažu privatizuoja gydymo įstaigas, tačiau opozicinė TTP grasina, kad perėmusi valdžią šį procesą nutrauks ir rems tik valstybinį gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.